Jonas Gardell föreslår nätcensur, Sveriges Kultur- och demokratiminister är förstående

0
Av Anders Romelsjö

Den kände kulturpersonligheten och komikern Jonas Gardell publicerade nyligen ett öppet brev i Expressen till Facebooks grundare och huvudägare, mångmiljardären Mark Zuckerberg. Jonas Gardell i Expressen

Titeln var Du måste skämmas – annars är vi förlorade. Jonas Gardell öppnar tyvärr för censur, och hans exempel visar det tokiga i hans fint formulerade öppna brev.
Han inleder i stor stil ”Genom att vägra ta ansvar för sitt innehåll har Facebook bidragit till skapandet av en värld där lögnen börjar segra över sanningen.” och sedan kan man läsa ”Jonas Gardell skriver ett öppet brev till Facebooks vd Mark Zuckerberg om mordhot, fejknyheter och gudlöshet.” Det intressanta i artikeln är dock inte Gardells trista upplevelser av förföljelser utan annat.
jonas-gardell
Jag gör ett utdrag av det öppna brevet:

* Genom att vägra ta ansvar för sitt innehåll har Facebook bidragit till skapandet av en värld där lögnen börjar segra över sanningen.
Min kommentar: Facebook har gjort det möjligt att avslöja etablissemangets påstående som lögner, och presentera faktabserade andra värderingar.

* Exempel på falska nyheter som vunnit enorm spridning via sociala medier är att påven gav sitt stöd för Trump i presidentvalet, att Clinton sålt vapen till IS och att en FBI-agent som utredde Clintons e-post-läckor hittats död under mystiska omständigheter.
Min kommentar: Det är synnerligen väl belagt att Clinton sålt vapen till IS, då detta skett med hennes goda minne under hennes tid som utrikesminister
* Såväl Google som Facebook har nu i USA pressats till att lova eftergifter, hitta algoritmer som kan ta hänsyn till ett påståendes sanningsvärde och förhindra att lögner och falska nyheter sprids.
Det är nog gott och väl, om än på tok försent.
Min kommentar: Detta innebär att Google och Facebook ska införa censur baserade på icke presenterade värderingar. Google vill bli sannings-ägare, inte sanningssägare

* I flera europeiska länder är vissa sanningar faktiskt lagstadgade. Det är exempelvis förbjudet att förneka Förintelsen i Frankrike, Tyskland och Österrike. Förbudet framstår alltmer som klokt eftersom sådana försök faktiskt görs, och i takt med att de sista överlevarna från lägren nu går ur tiden kommer sådana försök bli vanligare och troligen vinna mer gehör. Min kommentar: Detta måste anses tillåtet att framföra, liksom att USA-krig i Sydostasien och i Korea (via FN) dödade ungefär lika många som dog i Förintelsen, enligt historiker.

* Rysslands Putin och Syriens al-Assad tror jag inte heller känner skam, ens när sjukhusen i Aleppo bombas och barn dödas. Eller ta de politiker som förordade brexit i Storbritannien. Inte bara ljög de hejdlöst, de visste dessutom om att de ljög. Min kommentar: ”Rysslands Putin och Syriens al-Assad” bedriver ett legitimt krig mot terrorister stödda av USa & Co. Detta är synnerligen väl belagt. USA:s stöd till terroristerna i Syrien;
Besvikna terroriststödarna USA & Co desinformerar om Aleppo oc EU villig betala Assad om terroristerna får styra del av Syrien
Om de upprepade rapporterna att Ryssland bombat ”sista sjukhuset i Aleppo” Ryssland har bombat sista sjukhuset i Aleppo

Gardell presenterar varken i denna fråga eller i övrigt några fakta om påstödda lögner, och inte alls att motsidan ljugit mindre i sa fall.

Konklusion: Jonas Gardells förslag om minskad yttrandefrihet innebär minskad demokrati och måste förkastas. Jonas Gardell presenterar en del uppgifter som ”sanna” fast fakta visar att de är ”osanna”, och det måste han förstås få göra. I hans värld skulle de faktabaserade uppgifterna som för tillfället inte passar etablissemanget stoppas, som jag uppfattar det

Har jag fel?

Instämmer kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke?
Om inte Facebook klarar av att ta ansvar för innehållet på sajten kan det bli aktuellt med tvingande åtgärder. Det säger kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) efter Jonas Gardells öppna brev.

Hon är alltså mycket förstående, men vill först prova andra vägar.
Hon talar om hatet på nätet, men kanske inte bara om det?
”Jag kan förstå den, men samtidigt ser jag att det politiskt på ministernivå finns en mer intensiv debatt om de här frågorna än någonsin tidigare. Det är många som ser att det har gått över gränsen, men vi vill ju alla att förändringsarbetet ska ske frivilligt. Om det inte lyckas är vi många regeringar och ministrar i Norden som är beredda att ta nästa steg. Vad innebär ”nästa steg”?
Nästa steg skulle vara att ta fram tvingande åtgärder. Men då gör vi också ingrepp i friheter och möjligheter som vi har vant oss vid. Det är ingen väg vi vill gå, det vill jag verkligen understryka. Men vi kan inte heller stå handfallna inför hatet.”
Alice Bah Kunke i Expressen
Några andra artiklar om yttrandefrihet
Principiellt om tryckfrihet 20/10
Debatt om yttrandefrihet: Nya Tider, DN och nazism 25/10Jan Myrdal vs. Margareta Zetterström – fortsatt debatt 25/10
Om Åsa Linderborg, Jan Myrdal, Nya Tider och rasister. Gästblogginlägg 28/10
Jan Myrdal – Var står fienden? 28/10
Debatten om yttrandefriheten rasar vidare 16/11
Yttrandefrihetens brister: ABF, Ukraina

Sveriges kultur- og demokratiminister vil ha nettsensur

i Andra om: , , ,, , , , , , ,

Forrige artikkelTidligere britisk ambassadør Craig Murray snakker ut
Neste artikkelHøyrekos med massemorder