Hvem stemte hva i USA-valget?

36

På dette tidspunktet (9.11.2016, kl 7.30) ser det ut til at Donald Trump vil vinne valget i USA og Hillary Clinton tape. Børsene faller og valutaene går i hytt og pine, mens gullprisene går rett i taket. Men hvem stemte hva i dette valget?

New York Times skriver at tall fra exit polls antyder at valget på en dramatisk måte har omdefinert hvilke demografiske grupper som stemmer hva.

Trump vant en overveldende seier blant hvite uten college, grovt sett betyr det hvit arbeiderklasse. Samtidig tapte han ikke så mye blant hvite med college som antatt.

På alle inntektsnivåer skjedde det store endringer i partivalget som denne figuren viser:

usa-valg-klasse

Mest markant var skiftet blant de minst velstående og de mest velstående.
De med inntekter under 30.000 dollar svingte kraftig i retning Trump. De har pleid å stemme demokratene, men går klart i retning republikanerne.
De med inntekter over 200.000 dollar har pleid å være republikanernes hjemmebane, men de gikk enda kreftigere i retning Clinton.

For å si det skjematisk: Underklassen har stemt Trump, overklassen har stemt Clinton.

Som ventet stemte afro-amerikanerne, hispanics og asiatisk-amerikanere med stor margin for Clinton, men hun fikk mindre støtte fra dem enn Obama fikk ved forrige valg.

clinton-trump-2

Ellers har valget etterlatt seg et rasert partisystem i USA, en splittet nasjon og en supermakt i indre strid med seg sjøl. Børsene stuper og valutaene kræsjer, men alt det får vi komme tilbake til.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


36 KOMMENTARER

 1. Vi står for noe nytt og spennende med Trump som President..og selvsagt eit slag i trynet til de politisk korrekte i Europa/Norge som har rakket ned denne personen som en udugelig person…

  • ..dette valget er eit svar på den multikulturelle politikken som blir trykket ned over den vanlige borger som faktisk ser at deres samfunn er i forandring til det værre…Brexit er også eit svar på dette og jeg forstår folket 100% på deres frustrasjon i USA..men også i Europa..Dette er begynnelsen på noe nytt og kanskje reversering av denne Globaliseringen..?….og historien har vist oss de siste 50-100 åra er at hvis det skal skje noe forandringer/Nye retningslinjer så er det USA som må ta det 1st skrittet..og det har skjedd nå i natt 13/11-16

 2. Identitetspolitikken har gått på trynet. Sanders sto for en fargeblind klassepolitikk; den liberale eliten står for en falsk «anti-rasisme» fordi store deler av arbeiderklassa opplever at deres identitet blir stempla som noe reaksjonært og mindreverdig. Så er det naturligvis Michael Moores presise analyse; Trump er den menneskelige håndgranaten de som har mistet alt har fått muligheten til å pælme mot den politisk korrekte eliten de ikke kan forvente noe fra uansett. Veldig enkelt sagt.

 3. Den pedofile hexa tapte valget som ventet. Pressen bør gå i seg selv når de ikke oppfatter strømningene i foolket. Det har ikke vært en eneste debatt her hjemme hvor ma ikke hele tiden har rakket ned på Trump uten substans.
  https://youtu.be/nF0YpXcZw9U

 4. Den korrupte forbryteren Hillary Clinton tapte valget, og dette gleder meg, men jeg har liten tro på at hun og hennes medsammensvorne må stå til rette for sine forbrytelser. Hva slags utenrikspolitikk Donald Trump kommer til å føre blir spennende, men jeg har ikke veldig stor tro på at USA kommer til å endre seg nevneverdig.

  • «Den korrupte forbryteren Hillary Clinton tapte valget, og dette gleder meg, men jeg har liten tro på at hun og hennes medsammensvorne må stå til rette for sine forbrytelser. »

   Stemmer. Trump har allerede rakt ut en forsonende hånd til sin gode venninne Hillary. All tom retorikk om at hun skal i fengsel, er nå glemt.

   Men det spørs om Trump-fansen glemmer like lett.

   En mann som er glad i dag (og som har gratulert Trump), er forøvrig Benjamin Netanyahu. Det israelske folk jubler.

   • Fru Clinton var vel ikkje nokon trussel mot Netanyahu og Israel heller. Så Netanyahu kunne nok ha sendt gratulasjonar til henne også. På det området vil det i allefall ikkje skje nemneverdig endring!

 5. Trump er vel symptomet på neo-liberalismens negative sider? Men er han løsningen?

  Vi har fått Brexit og Trump i år. Det som mangler er et skikkelig «folkeopprør» i EU også.

 6. Hvorfor tok de såkalte «ekspertene» så totalt feil?
  Svaret ligger nok i hvem disse menger seg med, hvilken klasse de representerer.
  Av og til dukker de ned til underklassen, forsøker å observere denne og analysere denne. Men med sine overklassebriller har de ikke sjanse til å forstå og se hvilke bevegelser som foregår der nede.

 7. Have a cigar, Mrs. C! Good riddance!

  Men Trump har begynt å snakke som en sindig statsmann allerede i takketalen (bortsett fra at han juger like hardt som i valgkampen), og det pleier sjelden å love bra. Høres jammen nesten litt sånn «Washington political establishment ut». Men det har’n jo vunnet valget på ikke å være, så det kan umulig stemme … ?

  • Noen som husker hvor store forventninger store deler av verden hadde til at Obama skulle stå for forandring? Ble man skuffet igjen? En smule. Vil det gjenta seg? Redd for det.

   Det vil ALLTID være en glede å se ryggen på Clinton som går av scenen, men der slutter nok dessverre moroa, og hverken Trump eller skyggeregjeringen forsvinner sammen med henne.

 8. Brexit var en seier for venstresiden i Europa, selv om et flertall til hørte til de konservative i England. Men Trump-seieren er det overhodet ikke noe progressivt ved. jeg frykter særlig forholdet til våpenlovene i USA og hans katastrofale holdning til Paris-avtalen. Det er selvsagt utmerket at vi slipper å se trynet av Hillary noe mer, men hun kommer sikkert til å la seg enda mer av sin såkalte stiftelse.

 9. En kan jo prøve å analysere et ‘kapitalistisk’ system som kollapser på børsene når en vaskeekte kapitalist vinner !
  Det er jo noe som ikke stemmer med hele systemet , og det er ikke hva det gir seg ut for å være !!

 10. Eliten i Vesten har nå fått seg to tette på tygga, først Brexit og nå Trumps overraskende seier.

  Dersom Trump holder sine valgløfter vil han reversere globaliseringen og styrke egen industri. Han vil også redusere USAs militære engasjementer i andre land. Det er dårlig nytt for den internasjonale storkapitalen, som vil motarbeide ham med nebb og klør.

  Det vi kan håpe på er at Trump vil normalisere forholdet til Russland. Med Hillary ville dette blitt forverret jfr hennes egne uttallelser. Vi kan også håpe på at Trump ikke lar seg styre av terrorregimet i Saudi-Arabia, men tvert imot begynner å se konfliktene og krigene i Midtøsten i sitt rette perspektiv, der islam i høyeste grad har noe med saken å gjøre.

  Kanskje media også vil nyansere bildet, for nå må de jo snart forstå at folk har gjennomskuet deres dårlig skjulte agenda, som går ut på å støtte en narrativ basert på fantasier og løgn.

 11. Nå har du sjansen Pål, bra underlag og konklusjon som vanlig. (Underklassen har stemt Trump, overklassen har stemt Clinton.)
  Skriv mer om Eliten, jeg mener; når’u taper for en opplagt tulling, sier det vel noe om hvor hata Eliten har blitt. Statistikere, de fleste mediefolk og PR-rådgivere så ikke det kl. 02:35 norsk tid (49,4% Trump i Florida), flere av dem er jo en del av den samme Eliten. I all rettferdighetens navn; NRK er riktignok inne på noe i sine økonomiske forklaringer (”Hvorfor spådde ingen Trump seieren?”) Kanskje står Eliten for fall i hele den vestlige verden. Se på Arbeiderpartiets nomineringer til neste års stortingsvalg – den samme Eliten dukker opp der. Hvem griper dagen og muligheten? Hvem klarer å kaste Eliten? – fra venstre.

  Jeg er ingen politiker, men arkitekt, en liten digresjon: jeg har problematisert den pågående utbyggingen i Oslo tidligere, og mangelen på førstegangsboliger til folk. Hva skjer da? Når Eliten eier og planlegger for seg sjøl i Bjørvika, legges gata dø. Ingen har råd til å bo der. Det samme planleggingsmønsteret ser vi for den store Hovinbyen, hvor blir det av de som skal bo der? Litt forsiktig vil jeg si at arkitektene og planleggerne tradisjonelt er rekruttert fra et sosialt sjikt som ikke vet hva klasser er, eller som aldri i sin familiebakgrunn har opplevd fattigdom. Hvordan kan de da tilrettelegge for en klasse i byens rom som de nærmest av genetiske årsaker ikke er i stand til å forstå? Hvor er PR-rådgiverne rekruttert fra? Folk har slutta å tro på at Eliten kan planlegge for dem. Det bekymringsfulle er at den økonomiske Eliten er råere enn den politiske eliten, og opererer mere skjult. (Der kommer du inn, mer fakta og analyse.) Verst blir det vel når man slår disse to sammen, som i tilfellet Clinton Foundation, og det var vel der Hillary dypest sett tapte ansikt mest (?) At ikke Anders Giæver i VG ser dette, er ikke verdt å bruke energi på. Mer fakta fra deg, og PR-Eliten kan legges dø. Jeg tror jaggu Sanders hadde klart seg bedre mot Trump enn Hillary Clinton, den dama er jo politisk hjernedød etter denne natta. (sorry alle kvinner, les litt politikk nå, Michelle Obama ligger f.eks milevis foran Hillary Clinton sosial intelligens)

  Konklusjonen min Pål: Mer artikler fra deg, mere linker på de sosiale mediene. Så får det være opp til oss å spre kunnskapene.

 12. I dag er omtrent alle nordmenn i sjokktilstand, fordi de utelukkende har lest og hørt på MSM, som har demonisert og svartmalt Trump i det uendelige, mens de har skjønnmalt krigsforbryteren Hillary ved å bl.a. unnlate å nevne alt det kriminelle hun har drevet med. MSM har aldri nevnt noe positivt om Trump. Derfor trodde nordmenn flest at det var helt umulig for Trump å vinne. De trodde seieren var i boks for «plettfrie» Hillary.

  Vel, nordmenn, det er nå dere bør innse at man ikke kan stole på MSM.

  • Ja. Og med meningsmålinger med andel besvarte/ returnerte besvarelser på kun 10%, har man ikke statistisk grunnlag i det hele tatt som kan si noe om noe i denne sammenheng. Antallet spurte er også i utgangspunktet alltid mye lavere enn antall stemmeberettigede, og oversampling brukes for å kompensere for de feilfordelingene man vet finnes i sammensetningen av de spurte. Med da kun 10% besvarte av dette lille og på forhånd simpelt oversamplede grunnlaget, er ikke tallene brukbare. Valgdeltakelsen ble også (for meg noe overraskende) relativt høy, så det gjorde forskjellen mellom antall folk som stemte og antallet besvarelser prognosene ble bestemt ut fra enda større. Å referere til disse useriøse undersøkelsene som om de hadde statistisk verdi er i beste fall uprofft og dumt, i verste fall bevisst misinformasjon i håp om selvoppfyllende profetier og andre magiske effekter.

 13. Oj oj 🙂 Menn Trump er jo 70 år. Kan jo vare så at han gir f… og tar et oppgjør med wall street og prøver å redde det som reddes kan:) Lov og håpes:)

 14. Dette er tiden for å diskutere hvordan vi sammen kan få gjort MSM bankerott.

  Fremtiden må bestå av alternativmedier som gjør egen research og som supplerer denne med nyheter fra lokalaviser. (Lokalavisene bør bestå — de gjør stort sett en god jobb.) VG, Dagbladet, Aftenposten, NRK, TV2 og andre irrelevante dinosaurer, må bort.

 15. «Hvem stemte hva i USA-valget?»

  Takk til Steigan for kjapp analyse.

  Trrump er nok den tryggeste presidenten, krigsvis. Så Trump er best for øvrige verden,
  Hillary-ous ville vært best for USA’s elite, verst for verden ellers.

  Ut over det håpet jeg personlig og urealistisk at ingen skulle vinne: «Nobody for president».
  Jf. http://www.nobodyforpresident.org/index2020.html

  – Hadde noe vansker med å møte skjermen i morges, siden jeg uansett håpet vinneren ikke vant. #-]

  «De[n] største taperen i verden i natt er Ukraina, skrev USAs tidligere ambassadør i Moskva Michael McFaul på Twitter.» ( – Aft.)

  – «Jippi!» svarer vi McFoul da. 🙂

 16. Registrerer at Margreth Olin er omtrent den eneste på norsk venstreside som faktisk forstår et snev av hva dette valget egentlig handlet om. Resten av den norske kultureliten reagerer fortsatt bare med infantilt sinne og hat mot de «dumme, hvite, rasistiske, kvinnehatende mennene uten utdannelse» som gjorde Trumps seier mulig.

  Lurer på når den norske kultureliten skal våkne opp og innse at mange svarte, mange kvinner og mange latinamerikanere og andre minoriteter, også stemte på Trump. Og at de stemte på ham fordi de er lei av det politiske etablissementet som har flagget ut jobbene og gjort livet til et helvete for prekariatet og arbeiderklassen.

  Trump kommer mest trolig til å videreføre politikken til Obama og Dubya, og valgflesket kommer snart til å være glemt, men den desperate amerikanske arbeiderklassen hadde ikke noe annet valg enn å flokke seg om den populistiske Clinton-vennen og milliardæren Trump, som neppe blir noe fredeligere eller snillere enn sine forgjengere i det hvite hus — selv om vi naturligvis må håpe at han blir det.

  • Nemlig.

   Trump er ikke verre, bare ærligere, åpnere og mer uffiltrert. De lekkede epostene hennes viser at Clinton er verre og råere i holdning og handling enn i valgtaler. Så hun avsløres som løgner. Jf. http://www.mostdamagingwikileaks.com/

   Trump er ihvertfall interessant og med nye tanker. Spenningen er ikke over. Det kan være bra.

  • «Dumme,hvite,rasistiske..? er litt i tvil om beskrivelsen : «kvinnehatende mennene uten utdannelse»..jeg er sikker på om jeg er ikke der.. den rette beskrivelsen på meg er ..jeg ELSKER kvinner..HMMMM.. mjukt og godt.:-) Bor selv med ei «Hissig» sør Amerikansk …og jeg håpte på Trump!..og han vant!

 17. Det beste med valgresultatet er at Clinton Foundation neppe vil få særlig mer penger, og at norske politikere kan se langt etter de fordelene de forventet seg med å pøse millioner av norske skattebetaleres penger inn i dette fondet. Herlig å se hvor lange i maska de er!

  «What promises he made to the white working class will all be broken. We won’t be getting any jobs back in manufacturing for a start. A thousand mile wall with Mejico is not gonna get built, maybe an electrified fence. We’re not going to be deporting all Muslims, although it will probably be harder for new ones to immigrate. We’re not going to pull out of NATO and stop bombing MENA back to the stone age. He’s not going to get Amerika out of debt, it will skyrocket even further until the inevitable Global Bankruptcy occurs.

  On the positive side here, we’re finally rid of the Clintons, at least unless Chelsea runs for office at some point. Her last name isn’t Clinton anymore anyhow. I wonder how many contributions there will be to the Clinton Foundation now?»

  – Amerika is All Right: http://www.doomsteaddiner.net/blog/2016/11/09/amerika-is-all-right/

  Trump vil selvsagt aldri kunne gjøre Amerika stort igjen, nå som vi allerede er inne i en deflasjonær kollaps. Men selv om deflasjonskollapsen skulle vise seg å akselerere med Trump sammen med klimakollapsen, har han i alle fall gitt oss en god porsjon skadefryd på vegne av elitene, ikke minst den norske. Det kan være greit å ta med seg mot undergangen.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.