EU-lederne i panikkmodus etter USA-valget

29

EU-lederne er åpenbart rystet etter at Donald Trump ble valgt til USAs 45. president. De fleste av dem hadde satset alle sine kort på Hillary Clinton og til og med gått så langt at de hadde sjikanert den kommende presidenten i USA såpass grovt at de skal få problemer med å late som ingenting.

panikk-eu

For dem ble det derfor et bombenedslag at valget gikk som det gikk. EU-president Jean-Claude Juncker innkalte til krisemøte.  Den ikke-valgte Juncker sa:

I think that we’ll waste time for two years while Mr Trump tours a world that he is completely unaware of.
We have to teach the new president of the USA what Europe is, and how it works. The trans-Atlantic alliance, and the NATO alliance, is called into question, so it could be quite pernicious.

Det er ikke sikkert at Donald Trump er så imponert over hva Juncker og hans panikkslagne Brussel-kolleger har å lære bort.

Og det hele endte da også med en uformell middag. Britene kalte det hele «dumt», «latterlig» og «hysterisk»,  skriver Politico, og det er vel vanskelig å si seg uenig. Det har jo bare vært et valg i USA og så oppfører Europas såkalte ledere seg som skremte høns. Også Frankrike syntes dette ble for pinlig, så utenriksminister Jean-Marc Ayrault holdt seg borte. Det samme gjorde Ungarns utenriksminister.

Priviligerte vasaller

Møtet eller middagen førte da heller ikke til noen ting. EU blir stadig mer splittet. Tidligere har unionen kunnet forene seg om å følge USAs diktat, slik som i sanksjonene mot Russland eller TTIP-forhandligene. Men hvis den nye ledelsen i Washington dumper denne politikken, så blir det rystende tydelig for enhver at EU ikke har noen strategi. EU-lederne har kunne kose seg under USAs paraply. De er vasaller og må være lydige nikkedokker, men de har kunnet glede seg over høytlønte jobber og politiske garantier fra USA mot at deres felles forbrytelser (Irak, Libya, Syria) noen gang vil komme opp for noen internasjonal domstol. NATOs massive opprustning mot Russland er en form for militær keynesianisme som i hvert fall får noen hjul til å svinge. Skulle Trump avblåse krigsforberedelsene mot Russland vil hele korthuset ramle sammen.

Wall Street Journal kaller også EU-ledernes opptreden for panikk og skriver:

The European Union greeted Donald Trump’s election with gnashing of teeth and a typically chaotic “emergency summit” in Brussels over the weekend. Please, folks, get a grip.

I NATO er det også panikk. Grunnen er enkel. USA betaler 73% av NATOs kostnader. Trump har truet med å kutte drastisk ned på pengestrømmen, og ingen europeiske ledere har noen realistisk plan for å overta den finansielle byrden.

Jens Stoltenberg, som jo nettopp fikk jobben som NATO-sjef fordi han var en så lydig puddel for Hillary Clinton at han sendte norske fly til å ødelegge Libya, er også i panikkmodus.

Han uttalte:

In these uncertain times we need strong American leadership, and we need Europeans to shoulder their fair share of the burden. But above all we need to recognise the value of the partnership between Europe and America. It remains indispensable.

Ja, for hva skal Stoltenberg gjøre hvis USA stenger pengekrana?
stoltenberg pinocchio

De europeiske «lederne» har neglisjert sine lands interesser og latt seg behandle som tredjerangs kolonimakter av Clinton-Bush-Obama, men personlig har de fått noe igjen. Det har kommet titalls av milliarder dolar deres vei. Når Washington har sagt: Ødelegg deres egen handel med Russland, svikt deres egne bønder og deres egne industriarbeidere for å la Russland blø, så har de gjort det. Riktignok stagnerer økonomien i Europa, industrien går nedenom og infrastrukturen fallerer. Men eliten har kunnet leve behagelig uanfektet av alt dette. Fordi lydigheten har gitt dem beskyttelse. Forsvinner beskyttelsen er de på svært djupt vann. Og det vet de tydeligvis svært godt, når man ser reaksjonene deres på USA-valget.

Det som ville ha tjent interessene til folkene i Europa hadde vært et samarbeid med Russland og Eurasia, men denne veien har vært forbudt. Og ikke bare forbudt – sammen med USA har Europas angivelige ledere ført krig mot en slik løsning.

USAs underskudd på handelsbalansen med Kina bare øker og øker
USAs underskudd på handelsbalansen med Kina bare øker og øker

USA er en supermakt i solnedgang

Dette har vært tydelig i hele dette århundret. Deler av USA synker ned på tredjeverden-nicå og landet er så gjeldstynget som aldri før. Det er bare dollarens spesialstatus som verdens reservevaluta og næreme 1000 militærbaser over hele verden som gjør at USA fortsatt er for en supermakt å regne. Verdens økonomiske tyngdepunkt flytter seg ubønnhørlig til Østen, og ikke minst til Kina.

I en stor analyse fra Harvard Business School med tittelen Problems Unsolved and a Nation Devided blir det dokumentert at USAs økonomi stagnerer og går tilbake, samtidig som verken det økonomiske eller det politiske systemet evner å ta tak i problemene. (Rapporten kan lastes ned her (pdf).)

Målt i kjøpekarft er Kinas BNP allerede større enn USA. Fortsetter dagens trender, vil Kina også gå forbi USA i nominelt bruttonasjonalprodukt, og deretter vil USA bare se hælene til Kina. USAs neocons hadde samlet seg om Hillary Clinton for å løse dette problemet militært med kontinuerlig krig – også mot Russland og Kina. Rand Corp skrev til og med en rapport som drøftet en eventuell krig med Kina.

usa-kina-mil2

Alternativet er,.som et mindretall av overklassen i USA har innsett, å droppe ambisjonene om å være verdenspoliti, innse at man må gå i dialog med andre stormakter og prøve å finne omforente løsninger.

Jeg ville ikke satse sparepengene på at necons gir seg med dette. Det er tross alt ikke presidenten som bestemmer i USA, og det militær-industrielle komplekset og Wall Street vet så altfor godt at det er flere måter å flå en rev på. Men skulle dette bli utfallet, så er NATO historie og EU kan ikke forhindre sammenbrudd.

G20-toppmøtet i Hangzhou i Kina viste for all verden at EU-lederne knapt nok hadde noe der å gjøre. Der var det Kina, India og Russland og ASEAN med sine 580 millioner innbyggere som definerte dagsorden med USA surmulende på sidelinja.

Dessverre er den offentlige diskusjonen i Norge og Europa så ensrettet og så uniformert at disse reelle endringene i dagens verden knapt diskuteres. Man er så personfokusert at man ikke innser at det er djupe konflikter innad i overklassen i USA og at disse konfliktene handler om hvordan en supermakt i nedgang skal forholde seg til en verden der den taper sitt økonomiskje hegemoni år for år.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


29 KOMMENTARER

 1. «EU-lederne i panikkmodus etter USA-valget»

  God artikkel der av Steigan om EU-tilstanden og dens kontekst.

  Poenget om at EU er uten retning uten USA som sufflør, gjør at det er EUs Juncker & co som møter «a world that he is completely unaware of» når USA må nedbygge makten og styringen. Da trenger halv-marionettene i EU å «lære» hvordan selvstendighet virker – i en union fri for folkevalgt grunnlag. – Kanskje de underveis vil møte nasjonale protester og andre påminninger, tro??

  • Erna Solberg har bekreftet i Stortinget i dag, at slik er det. De pengene som er spart på flyktninger skal dessuten brukes til hjelp i «nærområdene», hva det illeluktende måtte bety. Dessuten kunne hun ikke garantere hvilken retning de styrkene Norge lærer opp i Jordan vil ta «etter at Daesh er beseiret». Det betyr mest sannsynlig at de allerede er lært opp til å gå løs på den lovlige syriske regjeringen! Jens Stoltenberg holder samtidig prinsippet om ikke-innblanding i suverene staters anliggender (folkeretten) høyt, men innblandingen i Syria er vel et slags unntak, da? Makan til djevelsk vrøvl!

 2. Godt skrevet. Dette er noe som en ikke kan lese om i dagspressen akkurat.

  New York Times har etter presidentvalget erklært at de vi bli mer etterrettelige i sin utenrikspolitiske dekning. Siden store mediehus som Aftenposten og NrK pleier å referere til NYT, så inkluderer vel NYTs erklæring også norske mediehus?

 3. Trump eller Hillary.
  Er det pest eller kolera?
  Hva om Pål har rett og han avverger krig mot Russland? Og svært sannsynlig en verdenskrig med uante konsekvenser?
  Hva om han blir enig med Putin om å gjøre livet surt for fremmedkrigerne?
  Hva om det store flykningeproblemet forsvinner?
  Hva om våre politikere blir avkledd i denne prosessen?
  Ok, – han er rasist, reaksjonær og kvinnefiendtlig, men om dette blir resultatet, er det lenge siden USA har hatt en så nyttig president, til tross for alt annet fanskap han kommer til å finne på.
  At han greier å forhindre den økonomiske krisa tror jeg ikke. Det bilr kanskje neste kapittel.
  Hva vil Saudiarabia og Qatar si og gjøre om en slik utvikling?
  Vi får se. Krystallkula er alt annet enn klar.

    • Det er i grunnen også min erfaring. Men det slår meg at vi kanskje bruker remediene feil. Kanskje det er med kaffe og gruff som det er med homeopatisk medisin? Hvis det ikke virker, har man bare ikke tatt lite nok?

     • Er ikke helt på bølgelengde her AF.
      Kaffe er en meget velsmakende drikk.
      OK, rent vann tilsatt søtstoff er jo ikke så verst det heller, men den magiske energien den skal inneholde som skapes av ekstrem fortynning kan aldri måle seg med en god sterk kopp kaffe.?

     • Joda joda, vi er på linje her. Jeg bøtter jo innpå med kaffe, jeg! Les en gang til … 😉 At det ikke virker mot samfunnsgruff (i hvert fall tydeligvis ikke når man drikker det i store mengder) har intet med smaken og den generelle nytelsen å gjøre.

  • Et øyeblikk beveger du deg på tynn is. Rasist, kvinnefiendtlig og reaksjonær er vel begrepspåstander konstruert for at Mrs.Honesty skulle vinne valget i Usa. Jeg vil hevde at han er aksjonær og ikke motsatt da nettop han ønsker endring og slutt på at en liten «elite» med tyver skal fritt kunne berike seg på fellesskapets bekostning. I det hele er ikke selve Trump det mest interessante ved valget i Usa, det er snarere signalet som ligger i at han ble valgt og hvorfor!

 4. Men det ser ikke ut til at den europeiske eliten har gitt opp sitt forsøk på å erobre Syria enda: Utrikespolitiska Institutet i Stockholm arrangerer seminar med lederne for White Helmets, Raed al Saleh og Farouq Habib, støttet av flere andre svenske organisasjoner, torsdag 24. november.

  • Den amerikanske eliten har nok heller ikke gitt opp. Litt påfallende at Hillary og Bill valgte fiolett som «pyntefarge» da hun holdt «nederlags-talen». Fiolett er jo adventsfargen, så signalet er at de går inn i en ventetid…

 5. For oss i Europa mener jeg den beste kandidaten vann .
  Det er jo et tankekors at en vaskeekte kapitalist er å foretrekke fremfor ‘globalkapitalismen’ , eller den styrde kapitalismen som jeg heller vil kalle den .
  Er litt i tvil om den reine , frie , kapitalismen er like ille som det vi har i dag !

 6. Dette valget i USA har ikke kun med verdens-situasjonen å gjøre, men Panikken kom fordi dette ikke helt gikk som planlagt av den Pengesterke Eliten som eier mesteparten av alle ressurser i verden, som fører Krig for PROFITT, ikke for noen annen grunn – og KRIG kan føres med et stort arsenal av forskjelligartede våpen. Mer makt fikk denne gruppen da de klarte å utvide sin makt ved å erobre MEDIA og Informasjonsflyten og Det Militære Systemet -etterat de slo seg isammen med Amerikanske Mafiabosser som kunne gjøre «skittarbeidet». De legger land etter land i ruiner og denne lille gruppens makt har siden Kennedy- Familiemedlemmer ble myrdet og President Nixon forlot Gullstandarden bare økt og økt. Men nå i vår tid er «The Peak» overskredet og «Hele Det Korrupte/ Kriminelle/ Digitale/ Papir/ Finans-Systemet» vil bryte i sammen – og med dette de trofaste politikere og byråkrater i Norge og i de fleste andre land ikke lenger «trengs» for å opprettholde Det kunstig Skapte Mafia-System som kalles Demokrati, for å opprettholde et skinn av anstendighet.

  Dersom du er interessert i hvordan denne lille gruppen har overtatt vår verden og våre liv – så ta deg tid til å sette deg inn i DEN NYE HISTORIEN, som er fortalt i lys av de Fakta og erfaringer som er samlet i ettertid, for Sannheten har ikke stått i våre lærebøker. Her opplyses om HVEM som har igangsatt kriger, skapt elendighet, massedrap av uskyldige mennesker, fattigdom og ruin og destruksjon av nær sagt alt de har tatt i – med et eneste formål. MER MAKT og RIKDOM. Det er slik verden har fungert inntil nå.

  Det vil komme større «Sjokkbølger» i tiden fremover, best å stålsette seg og ikke bli for engstelig – for DET ER IKKE VI som har skapt denne elendigheten, men Vi kan være de som skaper et helt nytt og mer rettferdig system for alle mennesker. For denne verden er FULL AV RESSURSER og enorme Verdier – og det skulle ikke være nødvendig å forflytte store menneskemasser til et helt annet klima og en helt annen kultur enn den de er rotfestet i, for de fleste er helst i sammen med «sine egne» av samme rase,samme kultur og Religion. INGEN vil frivillig «Integreres» i et fremmed system de ikke er oppvokst med, og opplært i igjennom et samliv med likesinnede familie i generasjoner, selv om man lever i et annet land og kultur. – Hvis dette kalles «Rasisme» at mennesker foretrekker et samliv med «sine egne» – så er vi alle rasister. For mange kulturer blandet sammen skaper kun unødig konflikt, som når Kurdere og Tyrkere går i strupen på hverandre i Tyskland, pga. konflikt i det landet de kommer ifra – og viderefører Krigen på Tysk jord.

  Takk for Internet og mulighet til en helt annen forståelse av vår verden, og takk til Pål Steigan som er modig og har integritet nok til å offentliggjøre og opplyse om forhold vi aldri vil se i Massemedia…men vi ser en ny trend…DE kommer langsomt etter om enn nølende.

  https://www.youtube.com/watch?v=CyFNsNZhSeg&index=4&list=PLkAVwIupiazlgjbS3SaoDhIyHXNNGFVkxmed Verdens-Situasjonen å gjøre.

  • » … de fleste er helst i sammen med «sine egne» av samme rase,samme kultur og Religion. INGEN vil frivillig «Integreres» i et fremmed system de ikke er oppvokst med, og opplært i igjennom et samliv med likesinnede familie i generasjoner, selv om man lever i et annet land og kultur. – Hvis dette kalles «Rasisme» at mennesker foretrekker et samliv med «sine egne» – så er vi alle rasister. For mange kulturer blandet sammen skaper kun unødig konflikt, som når Kurdere og Tyrkere går i strupen på hverandre i Tyskland, pga. konflikt i det landet de kommer ifra – og viderefører Krigen på Tysk jord.»

   Det har mye å gjøre med en evolusjonært selektert følelse, inngruppe-følelsen. Og når usikkerhet og ytre farer truer en flokk/ inngruppe, styrkes følelsen og man rotter seg enda mere sammen sammen med sine.

   Rasebegrepet benyttet på ulike varianter av Homo sapiens sapiens, vår art av primater, er besværlig og genetisk ikke entydig relevant. Men det vi vet, er at tross alle kulturelle forskjeller, er det smartest og best for alle, helt uavhengig av hvordan vi skal organisere samfunn og evt. demografi her i verden, at vi velger også å holde fast på tanken om at alle individer har samme grunnleggende menneskeverd. Også den dårlige naboen, Hillary Clinton og allverdens negre og svensker. Dette er jo ingen selvfølge, men noe man må velge å mene og stå opp for. Om igjen. Hele tiden. Jeg må av og til si det både én og to ganger til meg sjøl før jeg står opp om morran før jeg tror det, men synes jeg skylder verden å få grep om konseptet før jeg faktisk står opp og begynner å valse rundt i den og gjøre ting.

   Og ser vi på pre-historien vår, ser vi fort at det å gå i strupen på «de andre» er et grunntema. Inntil for ca. 35 000 år siden levde Homo sapiens sapiens parallelt med en annen menneskeart i tusener av år på det europeiske kontinent, Homo sapiens neanderthalensis. Dem slo vi etter all sannsynlighet rett og slett i hjel.

   Hva man kan lære av dette får bli opp til den enkelte.

  • Nei, de fører ikke krig for profitt, men for å dra damer. Du har vel hørt hvordan damene blir som paralyserte av Trump? Vi skal ikke klandre dem, de er bare menn som drar nytte av markedsliberalismen. Se på Soros, han er 86 og har verdens mest sexy berte på ca 26. Her snakker vi om et extremt bytte mellom ressurser og kvinnelig fruktbarhet!

   «Menns trang til å søke makt, ressurser og status passer som hånd i hanske til dagens markedsliberalisme, og i Pleistocentida var det gode egenskaper å ha. Idag er de ødeleggende for hele livsmiljøet på jorda. Jeg tror vi kan ha mye å vinne ved å la vår evolusjonære bakgrunn bli allmennkunnskap. Vi må bygge en ny politikk på forståelsen av at det vil være i hvert enkelt individs egoistiske interesse at alle får politiske og økonomiske muligheter til å leve et godt liv, og at dette logisk innebærer en rettferdig deling av ressursene. Vi må spille på følelsen av resiprok altruisme (bedre kjent under navnet solidaritet) og samtidig erkjenne, men ikke oppmuntre og underbygge, at egoismen er sterk og tilstede hos alle. Et grunnleggende politisk prinsipp som må framholdes som et forsvar mot korrupsjon, er et virkelig demokrati med full politisk styring, økonomisk kontroll og innsyn i vareproduksjonen. Private aktører med mulighet til å bli millionærer tar bort følelsen av solidaritet og rettferdighet. Samfunnet må bygges på likhet og likeverd, men det må skje på grunnlag av viten om at den menneskelige trang til selvhevdelse vil yte motstand og stå i veien.»

   https://afordweb.wordpress.com/2016/11/13/det-menneskelige-grunnfjell-folelser-som-tilpasninger-til-et-forhistorisk-liv/

   I dag har vi et helt komplett idiotisk økonomisk system hvor vi til slutt alle ender opp som tapere. Vi benytter våre liv til å produsere drit og driter i hverandre og kloden. Hvorfor finner vi oss i dette?

   • Begge deler: Profitten er den proksimate motivasjonen, damene den ultimate.

    Ellers en særs lekker, lovende og til dels morsom liten blogg du hadde funnet der, Øyvind! 😉

    • Takk for begrepsoppryddingen!

     Ja, jeg ser helt klart at WordPress har et mye større potensial enn Blogger. Nå gjelder det å gjøre selveierdemokratiet og atferdsøkologien til en snakkis, slik at (EU)-elitene ikke lenger kan overse dette, og vi får Bongard opp fra insektkjelleren!

     Da tipper jeg EU-lederne virkelig settes i panikkmodus, når de skal velges demokratisk og deres lønn og frynsegoder skal avgjøres demokratisk!

     Vi må nå få en slutt på dette jaget etter profitt og pensjonspoeng! Så får man heller prøve å imponere damene med å skrive dikt og lage sjokkerende kunstutstillinger.

     Men man skal nok skrive veldig bra dikt for å kunne få ei berte på 26 som 86-åring.

     Ellers har disse hersens bakteriene gjort det veldig komplisert for oss, det var jo de som påtvang oss kjønnet formering. Uten at vi fikk et ord med i laget! Bakterienes tyranni!

 7. «Our movement is unstoppable. People across the U.S.—writing, marching, gathering, organizing—are showing they’re determined to see a world that is just, no matter who’s president. We know this world is possible. People everywhere have shown us that: designing and fighting for new policies, new forms of government, new ways of working to uproot a system of extraction and inequity.

  Today we want to thank everyone who made it possible for more than 900 of these leaders, from 44 states and 16 countries, to gather for three days at CommonBound 2016: to learn, teach, share, organize, and unite to make our movement stronger.

  Thank you to donors, presenters, workshop track and network gathering coordinators, volunteers of all kinds—from those who helped with our crowdfunding campaign to those who staffed the registration desk—and everyone who showed up to find, share, and create ways to transform our system into one where we can all be free.

  We’ve created a conference report, including testimonials, photos and the results of participant exit surveys to try to capture what you made happen. We hope you’ll read it and know how much your support meant.

  We’re hugely proud of the conference, and we worked very hard for many months to make it happen. But it never would have happened without you.

  CommonBound was your conference. Thank you.

  Now more than ever—in this unique moment of challenge and opportunity—we hope all of you are continuing to find each other, think together, work together to create the world we all want to see.

  With so much gratitude,

  The New Economy Coalition team

  P.S. To see CommonBound content you missed—or would like to see again—check out our conference video playlist. Or choose one of the videos below.
  Achieving Self-DeterminationDemocratizing Finance
  Is System Change Possible?
  What Do We Mean by Energy Democracy?»

 8. […] Skulle den kommende regjeringa i USA falle ned på en slik strategi betyr det slutten for NATO. Det kommer i så fall til å bety fullstendig kaos for de europeiske NATO-landa og deres ledere. De har vent seg til at all tenkning foregår i Washington og at deres oppgave er å hoppe når Washington blåser i fløyta. Disse menn og kvinner uten egenskaper vil neppe klare å tilpasse seg en situasjon der de må tenke sjøl og utforme politikk utfra sitt eget lands interesser. Dette er de fullt klar over og det er derfor de oppfører seg så panikkslagne nå. […]

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.