Shimon Peres: – Jeg hindret israelsk angrep på Iran

10

Etter at den tidligere israelske politikeren Shimon Peres var død fant daværende sjefredaktør i Jerusalem Post, Steve Linde, ut at det var på tide å avsløre det Peres hadde fortalt ham i hemmelighet i 2014.

If not for Shimon Peres’s intervention, Prime Minister Benjamin Netanyahu was planning to bomb Iran, the former president revealed confidentially to The Jerusalem Post over two years ago.

In a meeting at the Peres Center for Peace in Jaffa on August 24, 2014, Peres dropped the bombshell in a conversation with me and Jerusalem Post Managing Editor David Brinn.

I was editor-in-chief of The Jerusalem Post at the time and had established a close relationship with Peres, who had retired a month earlier as president.

During the course of the conversation (in which just the three of us sat and chatted over coffee), Brinn asked Peres what he considered the greatest achievement of his presidency. He responded by saying that he had personally intervened to stop Netanyahu from ordering a preemptive strike on Iran’s nuclear sites.

Presset fra Benjamin Netanyahu og forsvarsminister Ehud Barak for å angripe Iran pågikk mellom sommeren 2009 og sommeren 2011, Men ledelsen i IDF og altså også Shimon Peres tok avstand fra planene og hindret dem i å bli iverksatt. Skjønt det ennå ikke er klart akkurat hvordan det skjedde.

I 2015 skrev Jerusalem Post at Netanyahu helst ville at USA skulle gå til angrep på Iran, og han prøvde å fa det til. Alternativt var han altså klar for at Israel sjøl skulle gå til angrep – med de følgende det ville ha fått for hele regionen, og for verden for den del.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


10 KOMMENTARER

 1. At Benjamin Netanyahu ønsker å angripe og bombe Iran er ikke noe hemmelighet..fyren er farlig og bør avsettes umiddelbart..Shimon Peres var litt mere oppegående og såg konsekvensen hvis det hadde blitt gjennomført..men jeg kan faktisk forstå at Israel har noe slike politikere..det er vell ikke eit eneste Arabisk land med Iran i spissen som har noe positivt å si om Israel..?

  • Nei, det er ikkje mykje positivt å seie om ein inntrengjarstat og okkupant som bygger sin eksistens på maktmisbruk.
   Forøvrig er ikkje Iran arabisk.

   • Er klar over Iran ikke er noe arabisk stat..men bygger på den samme hatefulle ideologi som heter Islam og Israel som stat skal utslettes. Inntrengjarstat skriver du..du bør ta og våkne opp..vi lever i 2016 og staten Israel er kommet for å bli.Eller kansje du også mener at Israel bør utslettes?..

    • Nei, eg meiner ikkje at Israel skal utslettast. Men eg meiner dei skal trekke seg tilbake til grensene frå 1967. Det området dei rår over i dag, er mykje større enn det FN vedtok i si tid. Det er vel heller ikkje for mykje forlangt at alle folkegrupper i Israel skal ha dei same rettane. Eg er heller ikkje overtydd om at jødedomen med sitt auge for auge, tann for tann, er så mykje meir fredsskapande enn islam.

     • Trekke seg tilbake til grensene fra 1967 er jeg med på..og staten Israel bør og skal vise større respekt til det Palestinske folk og det Palestinske selv styre områdene..Som jeg nevnte så har jeg forståelse at enkelte politikere og en del i militære er paranoide og nervøse..og de gjør mye forbrytelser i de Palestinske områdene,og det er selvsagt ikke noe jeg forsvarere.Men fra etablering av Staten Israel og frem til i dag så har de vært omgitt og er fortsatt omgitt av banditt stater som ønsker de fjernet fra jordas overflate..den ensidige propagandaen mot jøder og Israel starter allerede når barna er små..er du en Filatelist og samler på frimerker så vil du finne mye interessante hat propaganda og motiver i den Arabiske og ikke minst i Iran/Iraq…Den ortodokse jødedommen hører man lite om..de ønsker bare å holde seg til sitt,og sannheten er at mange reiser fra Europa pga trusler og hat fra ekstremistiske Islam som sprer seg som en pest i samfunnet med sitt hat propaganda..verke bull er det blitt.

     • @Ylven

      Israel gjør ikke bare forbrytelser mot palestinerne, hele statsdannelsen var muliggjort ved omfattende terror og årevis med forberedelser der de minst ærefulle allianser ble inngått eller forsøkt inngått. F.eks. med Hitler. Yair Stern, som ledet den beryktede Stern Gang og sto bak ran, terror, drap og mishandling mot palestinere, engelskmenn og sogar jøder som ikke støttet dem, er i dag folkehelt og har egen offisiell minnesdag og hylles som en av staten Israels forfedre. En annen sentral figur og senere leder i Stern Gang var Yitzhak Shamir, sannsynligvis Folke Bernadottes morder og etterhvert statsminister et par ganger. Israels røtter er terror.

      Her en utmerket artikkel fra Hilde H. Waage, historieprofessor, midtøsten-ekspert og eks-PRIO-forsker:

      http://www.dagbladet.no/2009/01/13/magasinet/terrorisme/historie/israel/4296519/

      TERRORISME ELLER MOTSTANDSKAMP? Henriksen Waage synes ikke det er helt relevant å sammenligne dagens Hamas med de jødiske terrororganisasjonene.

      – Det er en stor forskjell her. Disse jødiske terrororganisasjonene hadde som ideologi en forherligelse av vold og terror som et legitimt politisk våpen.

      – Ikke helt ulikt Hamas?

      – Det er mer komplisert. Hamas har også vært en del av en religiøs, politisk og sosial bevegelse. Men viktigere enn det, er at Irgun og Stern begge slåss for å legge land under seg, for å bli kvitt en kolonimakt og fordrive araberne. Hamas’ charter, om vi skal ta det på ordet, er fullt av utrykk som tyder på at Israel skal utslettes. Men samtidig er hele Hamas’ engasjement sprunget ut av den israelske okkupasjonen. Hamas er langt på vei en motstandsgruppe. Irgun og Stern kom fra et annet land og forsøkte å fordrive et folk, avslutter Henriksen Waage.

      Og den ensidige propagandaen du snakker om er akkurat like ensidig og demoniserende fra jødisk side. Minst. Jøder i de okkuperte områdene omtaler konsekvent palestinere som terrorister pr. se overfor sine barn. En typisk, helt genuin replikk fra en liten jødisk unge på vestbredden, storøyd betraktende fra verandaen i det festningsliknende, moderne huset sitt de fattige palstinske barna utenfor sine enkle, improviserte og delvis granatskadde hjem: «Pappa, hvorfor har terroristene så stygge hus?»

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.