«Renser» nettet

0
Jordana Cutler, som har vært rådgiver for Benjamin Netanyahu, er utnevnt til sjef for politikk og kommunikasjon for Facebook i Israel.

Peter M. Johansen

– Historien viser at Israels bosettinger aldri har vært til hinder for å finne fram til fredsløsninger, sier Israels ambassadør Rafael Schutz til Klassekampen lørdag i sin kommentar til videoen «NationalApology».

Dette er det all grunn for Norge og EU å ta inn over seg fordi dette er Israels offisielle politikk og kontrært til hvilke forestillinger Norge og EU har til «tostatsløsningen» hvor «med Israel for fred» er grunnpremisset.

Samtidig mener Schutz at «ingen andre land på kloden (…) er like utsatt for (…) hatpropaganda».

Uttalelsene henger tett sammen fordi de begge er del av Israels massive kampanje i Vesten som går under betegnelsen Hasbara (forklaring). Det er kampen om å befeste Israels narrativ gjennom definisjonsmakten i Palestina-spørsmålet. To sentrale elementer er det velkjente å stemple Israel-kritikk som antisemittisme eller sammenlikne med nazipropaganda, som i dette tilfellet, og blandingen av den «unike» offerrollen samtidig med framhevelsen av Israel som unikt, som Vesten-allierte sivilisert, demokratisk utpost i hav av mørke.

Hovedskytset retter seg mot å kriminalisere den internasjonale BDS-kampanjen (Boikott, deinvesteringer, sanksjoner) og å sensurere Israel-kritikk. Tolv amerikanske delstater vurderer å forby boikott av Israel, med følgende trussel fra New Yorks guvernør Andrew Cuomo: «Om du boikotter Israel, boikotter New York deg!». Og nylig ble det kjent at Facebook har møter med den israelske regjeringen for å «rense» Facebook for «anti-israelske utsagn», ifølge justisminister Ayelet Shaked fra det høyreekstreme bosetterpartiet Jødiske hjem og Gilad Erdan, intern sikkerhetsminister fra Likud, som representerte regjeringen på møtet.

Jordana Cutler, som har vært rådgiver for Benjamin Netanyahu, er utnevnt til sjef for politikk og kommunikasjon for Facebook i Israel.
Jordana Cutler, som har vært rådgiver for Benjamin Netanyahu, er utnevnt til sjef for politikk og kommunikasjon for Facebook i Israel.

Shaked offentliggjorde i midten av september at Israel hadde sendt 158 anmodninger til Facebook om å fjerne «oppildnende» saker og 13 anmodninger til Youtube i løpet av fire måneder. Responsen var upåklagelig: Facebook rettet seg etter Israel i 95 prosent av tilfellene, Youtube i 80 prosent.

Ifølge den palestinske menneskerettsorganisasjonen Adameer er vel 400 palestinere anholdt av israelske sikkerhetsstyrker siden oktober i fjor for slike angivelige «oppildnende» utsagn eller oppfordringer på Facebook, de fleste i forbindelser med demonstrasjoner, ifølge Adameer, samme type mobiliseringer som var vanlige under «den arabiske våren» og i tråd med hvordan sosiale bevegelser over hele verden benytter seg av sosiale medier.

Den amerikanske journalisten Glenn Greenwald, kjent som Edward Snowdons «operatør», refser Facebook: «Med felles Facebook/Israel-sensur vil innsatsen særlig bli innrettet mot arabere, muslimer og palestinere som vender seg mot den israelske okkupasjonen», skriver han på The Intercept. Kontrasten ligger åpent på Facebook i Israel. 1. juli 2014 skrev Ayelet: «Hele det palestinske folket er fienden og skal ødelegges, dets eldre og kvinner, byer, landsbyer, eiendom og infrastruktur», og hun gjenga utsagn om at palestinske mødre føder «små slanger». «Død over araberne» går igjen i tusentall på Facebook hvor folk hyller likvideringen av palestinere.


 

Først publisert som  kommentarartikkel i Klassekampen

Forrige artikkelUSA gir etter i Syria som følge av de russiske truslene om å skyte ned flyene
Neste artikkelNobels Fredspris til regime som har drept tusenvis av faglige tillitsvalgte