Brudd mellom USA og Filippinene?

5

President Rodrigo Duterte på Filippinene har besøkt Kina og uttalte i den forbindelsen at det er på tide at Filippinene sier «adjø til USA». Han har minnet sine landsmenn på det lange koloniforholdet landet har hatt til USA og har sagt at det er på tide at landet frigjør seg fra Washingtons grep og nyorienterer seg i Asia.

Nå skal man ikke ta alt Duterte sier som god fisk. Han er uberegnelig og sleivete og han kan godt si en ting og gjøre noe annet. Han er kjent for sin brutalitet og for sin narcissisme. Han har sammenliknet seg sjøl med Hitler og kalt Barack Obama «en horesønn». Men det er noe mer enn vulgært skryt når han annonserer sitt eventuelle brudd med USA. Duterte har erklært at han vil kutte ut de vanlige felles militærøvelsene med USA og sende hjem hundrevis av USA-soldater som er stasjonert i Filippinene.

Washington tar dette dødsalvorlig, for nettopp Filippinene er en nøkkelbrikke i USAs militære oppbygging mot Kina. Da regjeringa i Manila anla sak mot Kina om Spratley-øyene, så var det et sjakktrekk som var koordinert med Washington. Hensikten var å stigmatisere Kina som aggressivt og ekspansjonistisk for så å sette inn amerikanske marinefartøyer til å patruljere Sør-Kina-havet og rette trusler mot Kina.

Men bak all sin retorikk og sitt skryt er Duterte en realist. Filippinene har større bruk for kinesiske investeringer og handel enn for amerikanske flåtebaser.

Det er ventet at Dutertes besøk i Beijing nettopp vil utløse betydelige kinesiske investeringer i Filippinene.

Money talks!

KampanjeStøtt oss

5 KOMMENTARER

  1. Bra du presiserer at denne fyren ikke er noe godt forbilde for venstresida. Men han har tross alt et poeng når det gjelder forholdet til USA.

  2. Duterte er vanskelig å forstå seg på. Han har kalt seg sosialist, er anti-USA, har gitt folk fra kommunistgeriljaen viktige posisjoner og sluttet fred med dem (noe fredprisvinneren i Colombia ikke fikk til), men samtidig sier han mye dumt (selv om en del av meg synes det er morsomt når han viser fingeren til EU…men kanskje ikke så statsmannsaktig).

  3. […] Spänningen mellan USA och Filippinerna har tydligt ökat. Västerbotten-kuriren skrev idag ”Kanske tänkte Filippinernas president Rodrigo Duterte högt när han sade att han vill separera från USA, både ekonomiskt och militärt – kanske vaknade han upp dagen efter med dåligt samvete och lät sin handelsminister Ramon Lopez ta smällen. Ramon Lopez har nu ”förtydligat” vad president Rodrigo Duterte egentligen menade vid mötet i Peking i torsdags – kort och gott ingenting annat än att Duterte enbart vill stärka banden till Kina och Sydostasiatiska nationernas förbund (Asean)”. Filippinerna förklarar uttalande om USA Men detta gör inte Pål Steigans analys från 23/10 mindre intressant. Brott mellan USA och Filippinerna […]

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.