Brudd mellom USA og Filippinene?

0

President Rodrigo Duterte på Filippinene har besøkt Kina og uttalte i den forbindelsen at det er på tide at Filippinene sier «adjø til USA». Han har minnet sine landsmenn på det lange koloniforholdet landet har hatt til USA og har sagt at det er på tide at landet frigjør seg fra Washingtons grep og nyorienterer seg i Asia.

Nå skal man ikke ta alt Duterte sier som god fisk. Han er uberegnelig og sleivete og han kan godt si en ting og gjøre noe annet. Han er kjent for sin brutalitet og for sin narcissisme. Han har sammenliknet seg sjøl med Hitler og kalt Barack Obama «en horesønn». Men det er noe mer enn vulgært skryt når han annonserer sitt eventuelle brudd med USA. Duterte har erklært at han vil kutte ut de vanlige felles militærøvelsene med USA og sende hjem hundrevis av USA-soldater som er stasjonert i Filippinene.

Washington tar dette dødsalvorlig, for nettopp Filippinene er en nøkkelbrikke i USAs militære oppbygging mot Kina. Da regjeringa i Manila anla sak mot Kina om Spratley-øyene, så var det et sjakktrekk som var koordinert med Washington. Hensikten var å stigmatisere Kina som aggressivt og ekspansjonistisk for så å sette inn amerikanske marinefartøyer til å patruljere Sør-Kina-havet og rette trusler mot Kina.

Men bak all sin retorikk og sitt skryt er Duterte en realist. Filippinene har større bruk for kinesiske investeringer og handel enn for amerikanske flåtebaser.

Det er ventet at Dutertes besøk i Beijing nettopp vil utløse betydelige kinesiske investeringer i Filippinene.

Money talks!

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelEU-lederne klarte ikke å knekke veto mot handelsavtalen CETA
Neste artikkelFull sprekk i EU om Russland-sanksjoner
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).