Valget i Berlin: slutten på CDU og SPD som folkepartier?

2

De to store og hittil dominerende partiene i Tyskland, SPD og CDU, raser nedover i delstatsvalgene. Valget i Mecklenburg-Vorpommern var ikke noe enestående fenomen.

Ved valget i Berlin 18. september 2016 tapte de to partiene til sammen 12,4 prosentppoeng og alvorligere: De framstår ikke lenger som folkepartier, men som mellomstore partier i kamp med andre mellomstore partier. CDU (-5,7%) er med sine 17,6% bare marginalt større enn Linke (15,6%), Grüne (15,2%) og nykommeren AfD (14,2%). Valgdeltakelsen i hovedstaden var større enn noen gang siden 2001, skriver Der Spiegel.

SPD ble riktignok største parti med sine 21,6%, men tapte hver fjerde velger og har ikke stor ledelse på de andre partiene.

AfD bekrefter sin sterke stilling. Partiet er nå representert i 10 av 16 delstatsforsamlinger og har vunnet stort på den tyske motstanden mot Merkels flyktningpolitikk. I det gamle Øst-Berlin gjorde AfD det sterkest og ble for eksempel største parti i Lichtenberg1 med 26% foran SPD 25% og CDU 21%.

Meningsmålinga fra ARD-Deutschlandtrend for august 2016 viser at to av tre tyskere er misfornøyde med Merkels flyktningepolitikk.

CDU har aldri gjort et dårligere valg i Berlin enn dette. Deutsche Welle skriver at CDU tross alt klarte å holde AfD bak seg. Det er også noe som heter «fattigmanns trøst er å trøste seg sjøl». Det er i de rike bydelene i Charlottenburg-Wilmersdorf og Steglitz-Zehlendorf at CDU holder stillingen. Det blir ikke så mye folkeparti av det.

DWN skriver at valget i Berlin bekrefter at SPD og CDU ikke lenger er breie folkepartier.

SPD ser nå ut til å måtte danne byregjering til venstre, men om de lykkes med det, er en annen sak. Angela Merkel har fram til i år hatt et jerngrep på sitt eget parti, men med valgresultater som dette, sprekker også den indre lojaliteten.

KampanjeStøtt oss

2 KOMMENTARER

  1. I Øst-Berlin er nostalgien stor. En større del av øst-Berlinerne savner den trygge og forutsigelige tilværelsen de hadde. Den er byttet mot kriminalitet og boligspekulasjon, så det er ikke merkelig at AfD og die Linke har stor tilslutning i Øst-Berlin.

  2. Nå var riktignok oppmøte på 66% betydelig mer enn ved forrige valg i Berlin, med bare 51%. Men ser man på hvor stor andel av de stemmeberettigede som nå stemte på CDU og SPD – hhv 11.6% og 14.3% så understreker det jo bare at disse nettopp ikke med noen rett kan kalles «folkepartier» lenger. Det eneste «folkepartiet» her var vel evnt hjemmesitterne, som altså med sine 34% var nærmere 2.4 ganger så stort som SPD.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.