USA møter sterkere krav om å innføre flyforbudssone i Syria

9
Vitalij Tsjurkin og John Kerry i FN
Peter M. Johansen
Peter M. Johansen

Russland og Assad-regimet styrer utviklingen i slaget om Aleppo, det viktigste i den over fem år lange regionaliserte borgerkrigen i Syria. De hardeste bombetoktene over helga har løyet noe, men angrepene fortsetter mot boligområde 1070, som ligger vegg i vegg med bydelen Ramoush. Bydelen er den sørlige inngangen til Aleppo og kom under full kontroll av syriske regjeringsstyrker og libanesiske Hizbollah og andre sjiaallierte fra Iran, Irak og Afghanistan i forrige uke.

Opprørsstyrkene ledes av de salafistiske jihadistorganisasjonene Jabhat Fatah al-Sham, bedre kjent som Nusrafronten, og Ahrar ash-Sham. De forskanset seg blant sivilbefolkningen i boligområde 1070 og prøver å skyte seg tilbake til Ramoush.

Regimet har tatt kontroll med Castello-veien, den siste forsyningslinja inn til de opprørskontrollerte områdene øst i Aleppo. Der venter de nye angrep fra opprørsstyrker som får leveranser av våpen og ammunisjon fra USAs allierte Tyrkia.

Vitalij Tsjurkin og John Kerry i FN
Vitalij Tsjurkin og John Kerry i FN

Ordkrig i FN

Russlands FN-ambassadør Vitalij Tsjurkin gjorde det klart på møtet i FNs sikkerhetsråd søndag at det for øyeblikket er lite grunnlag for å gjenopprette våpenhvilen fra 12. september, som ble etterlevd i knapt ett døgn. USAs bombing av Assad-styrker på frontlinja mot IS i oljebyen Deir az-Zur øst i Syria, fulgt av USAs skarpe fordømmelser av Russlands angivelige bombing av FNs hjelpekonvoi til Aleppo, har banet vei for den seineste offensiven mot Aleppo fra torsdag.

Offensiven er framskyndet av Ahrar ash-Shama og Jaish al-Fatahs framstøt i Aleppo og Hama under våpenhvilen. Disse gruppene har aldri følt seg allierte med USA eller Vesten, selv om våpnene har kommet via USAs regionale allierte, med hjelp fra CIA, inkludert panserbrytende BGM-71 TOW-raketter. Avstanden til Washington har blitt større gjennom de mislykte Genève 3-forhandlingene, som Ahrar ash-Sham holdt seg utenfor, og av Kerrys forsøk på å få til våpenhviler med Russland.

Ash Carter og Joe Dunford
Ash Carter og «Fighting Joe» Dunford

Tettere fronter

Utenriksminister John Kerry ble parkert av Russlands utenriksminister Sergej Lavrov under et hastig sideromsmøte i FNs hovedforsamling torsdag med meldingen om offensiven. Samme dag var USAs øverstkommanderende general Joseph Dunford i en kongresshøring der han streket opp USAs muligheter. Et av spørsmålene omhandlet flyforbudssoner over Syria.
– Å kontrollere luftrommet over hele Syria, betyr å gå til krig mot Syria og Russland, slo «Fighting Joe» Dunford fast – som indirekte svar på uttalelsen fra utenriksminister Børge Brende om at «nå må Syrias fly settes på bakken».

Frontlinjene har kommet tettere på hverandre etter at Russland gikk inn i krigen med flystøtte til Assad-regimet 30. september i fjor. Slaget om Aleppo bringer konfliktlinjene nærmere, noe Kerry merker på hjemmebane.

«På et tidspunkt opphører diplomati å være seriøs politikk, men blir alternativ til seriøs politikk», tvitret Richard Haass, leder for tankesmia Council on Foreign Relations i Washington i forrige uke.
«USA har nådd det punktet i Syria», konkluderte han.

General Dunford mener det ikke er «god idé å dele etterretning med russerne», fortalte han i høringen, i en dårlig kamuflert kritikk av Kerrys avtale med Lavrov om våpenhvilen. Kerry svarte i forrige uke med å beordre flere flystreif over Syria i områder hvor de kan havne i nærkontakt med russiske og syriske fly.

Propagandakrig

«Den eneste troverdige måten for USA å stanse blodsutgytelsene i Syria, vil være en storstilt militær intervensjon som involverer bakkestyrker», skriver Financial Times-spaltisten Gideon Rachman. Han konkluderer med at folk i USA trolig ikke er for det, men kanskje intervention lite, det vil si «flyforbudssone eller direkte angrep på syriske styrker».

Film som blir vist i vestlige medier kommer fra opprørsstyrkenes propagandaapparat, bemerker kritikerne, som regner «sivilforsvaret» SCD («De hvite hjelmer») som del av apparatet. SCD, som ber om flyforbud, ble opprettet i Istanbul i begynnelsen av 2013 av den britiske sikkerhetsoffiseren James Le Mesurier, tidligere visepresident for «spesialprosjekt» i leiesoldatfirmaet Olive Group. Selskapet ble innrullet hos Academi, bedre kjent som Blackwater, i Constellis Group.

SCD har mottatt 23 millioner dollar fra utenriksdepartementet i Washington, ifølge talsmann Mark C. Toner. Den britiske regjeringen gir sine bidrag gjennom Mayday Rescue, SCDs filial registrert i Nederland. SCD er nå Reuters’ og andre vestlige mediers viktigste kilde i Aleppo, inkludert for anklagene om at Russland og Assad-regimet bruker klasebomber, hvitt fosfor og napalm.
FN ble nødt til å trekke tilbake anklagene mot Russland om bombingen av FNs hjelpeforsyninger for nærmere å granske omstendighetene rundt hendelsen som antente konvoien.

– Vi er ikke i posisjon til å fastslå at dette var flyangrep. Vi er i posisjon til å si at konvoien ble angrepet, sa Jens Lærke, FNs humanitære talsmann.
Først publisert i Klassekampen

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


9 KOMMENTARER

 1. Peter M Johansen er jo Klassekampens trofaste og særs kunnskapsrike journalist. Når KK har hatt et par dager med «ekspert»-skvalder og jeg lurer på hvilken avis jeg leser. Ja, så dukker PMJ opp og redder situasjonen.
  Men hvorfor har han begynt å bruke begrepet «regime» om Syrias lovlige regjering. Han gjorde ikke det før. Er det pålagt? Skjønner ikke dette. Aleppo er jo islamofascismens Stalingrad.
  Men Jerusalem, Washington og Ankara har nok mer i ermet. De vil antageligvis holde krigen varm et par år til.

 2. Såvidt jeg har registrert fra meldinger på det interaktive kartet Syria Live Map, er Jabhat Fatah al-Sham ikke en aktiv deltaker i Hama-offensiven. Ahrar al-Sham er med, og det samme er Free Syrian Army, men den mest aktive deltakeren er Jund al-Aqsa. Det interessante med Jund al-Aqsa er ikke bare at de i likhet med Jabhat Fatah al-Sham har hatt en direkte al-Qaida-tilkobling, men at de i motsetning til Jabhat Fatah al-Sham har inntatt en nøytral holdning til den jihadistiske rivaliseringa mellom al-Qaida og IS, og i motsetning til andre opprørsgrupper har de derfor også aktivt og direkte deltatt i koordinerte aksjoner sammen med IS. Det er altså slik at gruppa som Norge direkte støtter (New Syrian Army er del av FSA) samarbeider med en gruppe, Jund al-Aqsa, som direkte samarbeider med IS. Via via støtter vi altså den norske staten både al-Qaida og IS.

 3. Så det er altså tre jihadistbevegelser i tillegg til IS? (Jabhat Fatah al-Sham, bedre kjent som Nusrafronten, Ahrar ash-Sham og Jund al-Aqsa) .

  • Ja, det er (minst, kan være flere som jeg ikke har hørt om) tre, hvis vi begrenser jihadistbegrepet til de gruppene som enten har vært aktiv del av al-Qaida, eller har blitt ekskludert fra al-Qaida for å være for ekstreme. Hvis vi inkluderer alle grupper som har målet om et islamsk kalifat og som anser demokrati som haram i begrepet, blir det langt flere, og inkluderer de to største av de som omtales som de moderate opprørsgruppene, Ahrar al-Sham og Jaish al-Islam. Jaish al Islam har forøvrig hatt lederen i opposisjonens High Negotiating Council, som har representert de Vestenstøtta opprørsgruppene i fredsforhandlinger i Geneve

   • Presisering: Når jeg skreiv minst tre jihadistbevegelser, inkluderte jeg IS, men ikke Ahrar al-Sham. Selv om de altså ønsker en shariastat med «dhimmirettigheter» for ikke-sunni-muslimer (å skille ut shia og alawimuslimer som ikke-muslimer er for øvrig helt nytt innafor islamsk tradisjon), blir de åpent og direkte væpna av Tyrkia og Saudi-Arabia, og inkludert i alle diskusjoner om politisk prosess, i likhet med sine ideologiske frender i Jaish al-Islam. Det som skiller disse ekstrem-islamistene fra de ekte jihadistene, som Vesten offisielt er imot, er at de har et mer avgrensa syrisk perspektiv på kampen, og tar offisielt avstand fra terrorangrep i og mot Vesten. Men de samarbeider altså aktivt med de ekte jihadistene, og derfor er Vesten også så tilbakeholdne med å angripe dem i Syria.

 4. «Den eneste troverdige måten for USA å stanse blodsutgytelsene i Syria, vil være en storstilt militær intervensjon som involverer bakkestyrker», skriver Financial Times-spaltisten Gideon Rachman.»
  Hmm, stanse blodsuygytelsene med stor stilt militær intervensjon? Blir det ikke mer spill av blod og ødeleggelser med enda mer militær aktivitet? Skulle tro Rachman mente militært personell gikk rundt i badeshorts og delte ut Lollipop. Men han mener vel kanskje at krig er fred?

 5. Om man tror at USA er bekymret for Syrias sivilbeflokning, så tar man grundig feil. USA har iverksatt mengder av kriger rundt om i verden de siste 20 årene, neppe av hensyn til sivilbefolkningen. Derimot er det ingen stötte i USA sin befolkning når det gjelder egne militäre tap. som en markinvasjon vil forårsake.. Derfor förer USA krigen via stedfortredere, som IS og andre terrororganisasjoner, i håp om å ödelegge Syria. USA hjelper kurderne i dag, men hva er planen med hva som skal skje med kurderne i framtiden. Jeg tror kurderne skal ofres når de har utfört sine oppgaver. Men hva er planen. Hva skal skje med Syria?

  • Du har noen kyniske synspunkter, som jeg dessverre tror at er riktige! Det er Mammon som styrer, og han bor i USA. Men nå får han motstand fra Russland, Kina og India. Hva vil USA gjøre da? De kan jo spørre Norges orakler Erna og Børge.
   Sitat: » – Å kontrollere luftrommet over hele Syria, betyr å gå til krig mot Syria og Russland, slo «Fighting Joe» Dunford fast – som indirekte svar på uttalelsen fra utenriksminister Børge Brende om at «nå må Syrias fly settes på bakken».»

   Norge bør trekke seg unna. Det verste som kan skje er at Norge kommer på USA’s side mot Russland i krigen som kommer. Vi ligger strategisk farlig til.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.