USA møter sterkere krav om å innføre flyforbudssone i Syria

0
Vitalij Tsjurkin og John Kerry i FN
Peter M. Johansen

Russland og Assad-regimet styrer utviklingen i slaget om Aleppo, det viktigste i den over fem år lange regionaliserte borgerkrigen i Syria. De hardeste bombetoktene over helga har løyet noe, men angrepene fortsetter mot boligområde 1070, som ligger vegg i vegg med bydelen Ramoush. Bydelen er den sørlige inngangen til Aleppo og kom under full kontroll av syriske regjeringsstyrker og libanesiske Hizbollah og andre sjiaallierte fra Iran, Irak og Afghanistan i forrige uke.

Opprørsstyrkene ledes av de salafistiske jihadistorganisasjonene Jabhat Fatah al-Sham, bedre kjent som Nusrafronten, og Ahrar ash-Sham. De forskanset seg blant sivilbefolkningen i boligområde 1070 og prøver å skyte seg tilbake til Ramoush.

Regimet har tatt kontroll med Castello-veien, den siste forsyningslinja inn til de opprørskontrollerte områdene øst i Aleppo. Der venter de nye angrep fra opprørsstyrker som får leveranser av våpen og ammunisjon fra USAs allierte Tyrkia.

Vitalij Tsjurkin og John Kerry i FN
Vitalij Tsjurkin og John Kerry i FN

Ordkrig i FN

Russlands FN-ambassadør Vitalij Tsjurkin gjorde det klart på møtet i FNs sikkerhetsråd søndag at det for øyeblikket er lite grunnlag for å gjenopprette våpenhvilen fra 12. september, som ble etterlevd i knapt ett døgn. USAs bombing av Assad-styrker på frontlinja mot IS i oljebyen Deir az-Zur øst i Syria, fulgt av USAs skarpe fordømmelser av Russlands angivelige bombing av FNs hjelpekonvoi til Aleppo, har banet vei for den seineste offensiven mot Aleppo fra torsdag.

Offensiven er framskyndet av Ahrar ash-Shama og Jaish al-Fatahs framstøt i Aleppo og Hama under våpenhvilen. Disse gruppene har aldri følt seg allierte med USA eller Vesten, selv om våpnene har kommet via USAs regionale allierte, med hjelp fra CIA, inkludert panserbrytende BGM-71 TOW-raketter. Avstanden til Washington har blitt større gjennom de mislykte Genève 3-forhandlingene, som Ahrar ash-Sham holdt seg utenfor, og av Kerrys forsøk på å få til våpenhviler med Russland.

Ash Carter og Joe Dunford
Ash Carter og «Fighting Joe» Dunford

Tettere fronter

Utenriksminister John Kerry ble parkert av Russlands utenriksminister Sergej Lavrov under et hastig sideromsmøte i FNs hovedforsamling torsdag med meldingen om offensiven. Samme dag var USAs øverstkommanderende general Joseph Dunford i en kongresshøring der han streket opp USAs muligheter. Et av spørsmålene omhandlet flyforbudssoner over Syria.
– Å kontrollere luftrommet over hele Syria, betyr å gå til krig mot Syria og Russland, slo «Fighting Joe» Dunford fast – som indirekte svar på uttalelsen fra utenriksminister Børge Brende om at «nå må Syrias fly settes på bakken».

Frontlinjene har kommet tettere på hverandre etter at Russland gikk inn i krigen med flystøtte til Assad-regimet 30. september i fjor. Slaget om Aleppo bringer konfliktlinjene nærmere, noe Kerry merker på hjemmebane.

«På et tidspunkt opphører diplomati å være seriøs politikk, men blir alternativ til seriøs politikk», tvitret Richard Haass, leder for tankesmia Council on Foreign Relations i Washington i forrige uke.
«USA har nådd det punktet i Syria», konkluderte han.

General Dunford mener det ikke er «god idé å dele etterretning med russerne», fortalte han i høringen, i en dårlig kamuflert kritikk av Kerrys avtale med Lavrov om våpenhvilen. Kerry svarte i forrige uke med å beordre flere flystreif over Syria i områder hvor de kan havne i nærkontakt med russiske og syriske fly.

Propagandakrig

«Den eneste troverdige måten for USA å stanse blodsutgytelsene i Syria, vil være en storstilt militær intervensjon som involverer bakkestyrker», skriver Financial Times-spaltisten Gideon Rachman. Han konkluderer med at folk i USA trolig ikke er for det, men kanskje intervention lite, det vil si «flyforbudssone eller direkte angrep på syriske styrker».

Film som blir vist i vestlige medier kommer fra opprørsstyrkenes propagandaapparat, bemerker kritikerne, som regner «sivilforsvaret» SCD («De hvite hjelmer») som del av apparatet. SCD, som ber om flyforbud, ble opprettet i Istanbul i begynnelsen av 2013 av den britiske sikkerhetsoffiseren James Le Mesurier, tidligere visepresident for «spesialprosjekt» i leiesoldatfirmaet Olive Group. Selskapet ble innrullet hos Academi, bedre kjent som Blackwater, i Constellis Group.

SCD har mottatt 23 millioner dollar fra utenriksdepartementet i Washington, ifølge talsmann Mark C. Toner. Den britiske regjeringen gir sine bidrag gjennom Mayday Rescue, SCDs filial registrert i Nederland. SCD er nå Reuters’ og andre vestlige mediers viktigste kilde i Aleppo, inkludert for anklagene om at Russland og Assad-regimet bruker klasebomber, hvitt fosfor og napalm.
FN ble nødt til å trekke tilbake anklagene mot Russland om bombingen av FNs hjelpeforsyninger for nærmere å granske omstendighetene rundt hendelsen som antente konvoien.

– Vi er ikke i posisjon til å fastslå at dette var flyangrep. Vi er i posisjon til å si at konvoien ble angrepet, sa Jens Lærke, FNs humanitære talsmann.
Først publisert i Klassekampen

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.