Nederlag for Obama. Kongressen tillater søksmål mot Saudi Arabia for 11. september

0

Kongressen i USA frigjorde etter svært mye om og men de såkalte «28 sidene» i rapporten om 11. september 2001, som viser at Saudi Arabia var djupt involvert, og dermed har kravet om søksmål blitt reist med styrke i USA.

Et søksmål mot Saudi Arabia eller sudiarabiske personer ville kunne fremmes under den såkalte Justice Against Sponsors of Terrorism Act. For å avverge dette la Barack Obama ned veto mot loven. Men nå har det uvanlige skjedd at både representantenes hus og senatet i USAs kongress har skåret igjennom presidentens veto. Det har aldri skjedd før i Obamas regjeringstid. USA Today skriver:

The House and Senate voted Wednesday to reject President Obama’s veto of legislation allowing lawsuits against foreign sponsors of terrorism — the first successful override of a presidential veto since Obama took office.
The president had vetoed the legislation Friday because he said the bill — known as the Justice Against Sponsors of Terrorism Act, or JASTA — would infringe on the president’s ability to conduct foreign policy. It was the 12th veto of his presidency.
But after an intense push by 9/11 survivors and families of victims who want to sue Saudi Arabia based on claims the country played a role in the 2001 terror attacks, even Obama’s Democratic allies on Capitol Hill voted to override his veto.
The House voted 348-77, well above the two-thirds majority needed. The final vote tally in the Senate was 97-1. Minority Leader Harry Reid, D-Nev., cast the lone dissenting vote.

Ikke helt overraskende sa president Obama at «alvorlig feil som skaper en farlig presedens.»

Vedtaket i kongressen åpner for at de etterlatte etter 11. september kan saksøke Saudi Arabia, skriver The Guardian.

Et eventuelt søksmål vil bringe hele saka opp igjen, ei sak som har ligget som en voksende verkebyll i USA i alle disse åra. Og det er ikke bare Saudi Arabia som vil ha en del å svare for. Det er allerede reist krav om en helt ny etterforskning av 11. september, blant annet fra presidentkandidat Jill Stein fra de grønne, som sa at den opprinnelige etterforskninga og rapporten inneholdt så mange utelatelser og forvrengninger at det er på tide å få en uavhengig og fullstendig ny etterforskning av terrorangrepet 11. september 2001.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelSvensk ekspert: – Tvilsomt om konvoien ble bombet
Neste artikkelUSA møter sterkere krav om å innføre flyforbudssone i Syria
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).