Kornhandelens ABC

6
Øyvind Andresen
Øyvind Andresen

Det er fire multinasjonale konsern som kontrollerer 75% av verdens kornhandel. Det dreier seg om ADM, Bunge, Cargill og Dreyfus, sammen ofte kalt ABCD.

A for ADM (Archer Daniles Midlands), amerikansk, ca. 32 000 ansatte.

B for Bunge: amerikansk, ca. 35 000 ansatte.

C for Cargill: amerikansk, ca.  140 000 ansatte Sannsynligvis det største private selskapet i verden

D for Dreyfus, fulle navn Louis Dreyfus Company,  nederlandsk, ca 20 000 ansatte.

I  2005 omsatte de for 159 milliarder dollar, i 2011 for 320 milliarder dollar.

abcd-grain


«Sult oppstår ikke. Den organiseres av kornhandlerne»      Bertolt Brecht


ABCD er i følge Martín Caparrós, den argentinske forfatteren av Sult, innblandet i de forskjelligste forbrytelser som avskoging, ulovlig bruk av kjemiske midler i jordbruket, skatteunndragelse, slavearbeid og barnearbeid.

Disse selskapene forsøker å skaffe seg total kontroll over matkjedene. Allerede i dag kontrollerer de verdensmarkedet og de fleste nasjonale markedene. Fordi de har monopolstilling , presser de prisene ned for produsentene.

Caparrós skriver:

Men hvis den globale prisen på mat øker, øker deres fortjeneste på mange forskjellige måter. De bruker sin innsideinformasjon, holder tilbake enorme lagre, kjøper der det er billig og selger der det er dyrest, de definerer de globale prisene, produserer midlertidig prisoppganger og prisfall, de knuser lokale produsenter med priser disse ikke kan følge, de presser det overskuddet de kan ta ut av havnene og flåtene og lagrene sine, de presser regjeringer for å oppnå gunstige betingelser, de handler med formuer på spekulasjonsmarkedene —- «for å understøtte sine operasjoner med faktiske handelsvarer»   (side 320)

Korn og kornprodukter er et spekulasjonsobjekt på børsene.  På Chicago-børsen i dag omsettes det f.eks. hvert år et kvantum hvete som tilsvarer femti ganger verdens hveteproduksjon. Det finnes et enormt overskudd av kapital globalt som investeres i råvaremarkedet og som driver prisene opp til det fem og seksdobbelte for kjøperne.

Caparrós siterer den amerikanske journalisten og forfatteren Frederick Kaufman:

Hva verdens matvarebeholdning angår, er kornprisene nå ikke bare et gissel for et mindre tilbud og en større etterspørsel, men finansfolkene har i tillegg skapt et system som på kunstig vis øker den framtidige kornprisen. Resultater: Den imaginære hveten bestemmer prisen på den fysiske hveten, ettersom spekulantene  – som tidligere utgjorde en femtedel av markedet – nå er fire ganger flere enn de fysiske kjøperne og selgerne. I dag sitter bankfolkene og spekulantene på toppen av matkjeden: de er systemets rovdyr – og spiser alt som befinner seg under.  (side 325)

Det er nok mat i verden. Matprisene bestemmes ikke lokalt, fordi matvarer er blitt et globalt spekulasjonsobjekt. Det finnes flere hundre millioner mennesker som daglig ikke har råd til å spise eller spise så mye som de egentlig burde.

Martín Caparrós` viktigste  budskap i boka si er at  hovedårsaken til dette er rikdommen til  et mindretall på kloden.  Ulikheten er satt i system. Så enkelt er det, som det skulle vært skrevet i en ABC.

«Hvordan i helvete klarer vi å leve med vissheten om at dette skjer?», spør han.

Det er verd å merke seg at den største lobbygrupperinga for å få til handels- og investoravtalen TTIP, er agro- selskapene.

ttip-eu-komission-infografiken_englisch_722px_6

Kilder:

Martín Caparrós: Sult (2016)  Oversatt av Christian Rugstad

http://corporateeurope.org/pressreleases/2014/07/agribusiness-biggest-lobbyist-eu-us-trade-deal-new-research-reveals

Å beskytte investorene mot demokratiet

EU og USA forhandler i hemmelighet om en handels- og investeringsavtale, kalt TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership). Multinasjonale selskapene driver intens lobbyvirksomhet for å få denne avtalen i havn. Avtalen vil indirekte få konsekvenser for Norge gjennom EØS-avtalen. Det mest dramatiske punktet i forhandlingene, der kritikken også er sterkest, er avtalens foreslåtte tvisteløsningsmekanisme mellom … Fortsett å lese Å beskytte investorene mot demokratiet


PS:

Blant de største eierne i ADM finner vi gamle kjenninger: Vanguard, State Street og BlackRock.
Blant de største eierne i Bunge Ltd finner vi: Vanguard, T. Rowe Price, State Street, BlackRock.
Cargill er familieeid og eies av familen Cargill (90%).
Louis Dreyfus Company er også famileeid og eies av familien Louis-Dreyfus (90%).
KampanjeStøtt oss

6 KOMMENTARER

 1. Nyttig viktig kunnskap å ha med seg videre! Jeg kom til å tenke på at det var noen som jobba enten i Noregs Bank eller Finanstilsynet e.l. som på 1980-tallet foreslo at Norge i stedet for uhjelp og oljefond (hadde vi det da?), skulle bruke sine midler til å kjøpe opp mest mulig av verdens råvarer for å sikre produsentene en jamn god pris. Som kaffe, krydder m. fl. Jeg husker ikke om de nevnte korn. Det hadde vel vært bedre om oljefondet, i stedet for eiendommer i London og spille på finanser som kan forsvinne i et krakk, å sitte på råvarer for å bidra til utjamning i verden, som å kjøpe opp ABCD (for det er vel oljefondet stort nok til)?

 2. En noe mer nyansert klatting på en allerede opplysende artikkel og en godt informert forfatter.

  Største aksjonærer:
  ARCHER DANIELS MIDLAND
  State Farm Investment Management Corp. – 9.58%
  The Vanguard Group, Inc. – 6.90%
  SSgA Funds Management, Inc – 5.62%
  BlackRock Fund Advisors – 3.85%
  Massachusetts Financial Services Co. – 3.33%
  Delaware Management Business Trust – 2.97%
  T. Rowe Price Associates, Inc. – 2.41%
  Mollie Hale Carter, MBA – 1.95%
  Franklin Advisory Services LLC – 1.68%
  Northern Trust Investments, Inc. – 1.59%

  BUNGE
  The Vanguard Group, Inc. – 8.49%
  T. Rowe Price Associates, Inc. – 6.78%
  Franklin Advisory Services LLC – 4.14%
  BlackRock Fund Advisors – 3.70%
  Harding Loevner LP – 3.33%
  State Street gA Funds Management, Inc. – 2.95%
  Carlson Capital LP – 2.22%
  D. E. Shaw & Co. LP – 2.19%
  Fidelity Management & Research Co. – 2.19%
  LSV Asset Management – 2.04%

  CARGILL
  Eies 90% av Cargillfamilien
  Executive Chairman Gregory R. Page
  Posisjoner:
  – President of the Northern Star Council of the Boy Scouts of America. (Speiderklubben BSA – tidligere omtalt her på Steigan)
  – Chairman of Big Brothers-Big Sisters Of America and serves as its Director.
  – Independent Director of Eaton Corporation plc since April 23, 2003.

  Største aksjonærer Eaton Corp.:
  Wellington Management Company LLP – 7.72%,
  Vanguard Group Inc – 6.14%,
  State Street Corp – 4.18%,
  BlackRock Fund Advisors – 2.98%,
  Government Pension Fund of Norway – 1.96%,
  MFS Investment Management KK – 2.36%,
  Fidelity Management and Research Company – 2.12%

  – Director of Cargill Kft. since August 2000.
  – Independent Director of Deere & Company since June 1, 2013. (Vi er inne med 2,5 mrd og eier 1.11% av foretaket)
  – Director of Black River Asset Management LLC.
  – Director of Carlson Rezidor Hotel Group.
  – Director of Carlson Companies, Inc. since October 2010.
  – Member of Risky Business

  DREYFUS
  (90%) Louis Dreyfus family
  Michel Demarè – medlem av Supervisory Board i Deryfus har nettverket klart (fra Bloomberg):
  He joined UBS Group AG in 2014 and UBS AG in 2009. He serves as the Chairman of the Syngenta Foundation for Sustainable Agriculture and SwissHoldings, the Federation of Industrial and Service Groups in Switzerland. He has been an Independent Vice Chairman at UBS Group AG since April 14, 2010 and its Director since April 15, 2009. He has been an Independent Vice Chairman and Director at UBS AG since 2009. He has been a Member of Supervisory Board at Louis Dreyfus Commodities Holdings BV since April 15, 2014. (OBS, sjekk nettverket)
  http://www.bloomberg.com/research/stocks/people/person.asp?personId=20460758&privcapId=18527
  Aksjeportefølgen i USB er omtrent den samme som overnevnte. Pensjonfondet (NBIM) har investert 30 mrd. i aksje og rentepapir.

  ABCD`s markedskontroll er gigantisk og i det store og hele opptrer de som èn aktør. Vi NBIM har investert kraftig i denne velkjente korporasjonen sammen med to familiedynastier. Slike familiedynastiene er selve fundamentet for investeringsbankene og deres karteller – som forvalter familieformuen gjennom sitt nettverk – for å profittere på markedskontroll. Her hjemme har vi Orkla og Aker-kongene Hagen & Røkke – som nyter godt av bankenes nettverk og deres profittjag.
  Konkurranselovgivning finnes ikke i denne ligaen når både offentlig administrasjon og statlig investering er avhengig av dette spillet.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.