Kornhandelens ABC

0
Øyvind Andresen
Øyvind Andresen

Det er fire multinasjonale konsern som kontrollerer 75% av verdens kornhandel. Det dreier seg om ADM, Bunge, Cargill og Dreyfus, sammen ofte kalt ABCD.

A for ADM (Archer Daniles Midlands), amerikansk, ca. 32 000 ansatte.

B for Bunge: amerikansk, ca. 35 000 ansatte.

C for Cargill: amerikansk, ca.  140 000 ansatte Sannsynligvis det største private selskapet i verden

D for Dreyfus, fulle navn Louis Dreyfus Company,  nederlandsk, ca 20 000 ansatte.

I  2005 omsatte de for 159 milliarder dollar, i 2011 for 320 milliarder dollar.

abcd-grain


«Sult oppstår ikke. Den organiseres av kornhandlerne»      Bertolt Brecht


ABCD er i følge Martín Caparrós, den argentinske forfatteren av Sult, innblandet i de forskjelligste forbrytelser som avskoging, ulovlig bruk av kjemiske midler i jordbruket, skatteunndragelse, slavearbeid og barnearbeid.

Disse selskapene forsøker å skaffe seg total kontroll over matkjedene. Allerede i dag kontrollerer de verdensmarkedet og de fleste nasjonale markedene. Fordi de har monopolstilling , presser de prisene ned for produsentene.

Caparrós skriver:

Men hvis den globale prisen på mat øker, øker deres fortjeneste på mange forskjellige måter. De bruker sin innsideinformasjon, holder tilbake enorme lagre, kjøper der det er billig og selger der det er dyrest, de definerer de globale prisene, produserer midlertidig prisoppganger og prisfall, de knuser lokale produsenter med priser disse ikke kan følge, de presser det overskuddet de kan ta ut av havnene og flåtene og lagrene sine, de presser regjeringer for å oppnå gunstige betingelser, de handler med formuer på spekulasjonsmarkedene —- «for å understøtte sine operasjoner med faktiske handelsvarer»   (side 320)

Korn og kornprodukter er et spekulasjonsobjekt på børsene.  På Chicago-børsen i dag omsettes det f.eks. hvert år et kvantum hvete som tilsvarer femti ganger verdens hveteproduksjon. Det finnes et enormt overskudd av kapital globalt som investeres i råvaremarkedet og som driver prisene opp til det fem og seksdobbelte for kjøperne.

Caparrós siterer den amerikanske journalisten og forfatteren Frederick Kaufman:

Hva verdens matvarebeholdning angår, er kornprisene nå ikke bare et gissel for et mindre tilbud og en større etterspørsel, men finansfolkene har i tillegg skapt et system som på kunstig vis øker den framtidige kornprisen. Resultater: Den imaginære hveten bestemmer prisen på den fysiske hveten, ettersom spekulantene  – som tidligere utgjorde en femtedel av markedet – nå er fire ganger flere enn de fysiske kjøperne og selgerne. I dag sitter bankfolkene og spekulantene på toppen av matkjeden: de er systemets rovdyr – og spiser alt som befinner seg under.  (side 325)

Det er nok mat i verden. Matprisene bestemmes ikke lokalt, fordi matvarer er blitt et globalt spekulasjonsobjekt. Det finnes flere hundre millioner mennesker som daglig ikke har råd til å spise eller spise så mye som de egentlig burde.

Martín Caparrós` viktigste  budskap i boka si er at  hovedårsaken til dette er rikdommen til  et mindretall på kloden.  Ulikheten er satt i system. Så enkelt er det, som det skulle vært skrevet i en ABC.

«Hvordan i helvete klarer vi å leve med vissheten om at dette skjer?», spør han.

Det er verd å merke seg at den største lobbygrupperinga for å få til handels- og investoravtalen TTIP, er agro- selskapene.

ttip-eu-komission-infografiken_englisch_722px_6

Kilder:

Martín Caparrós: Sult (2016)  Oversatt av Christian Rugstad

http://corporateeurope.org/pressreleases/2014/07/agribusiness-biggest-lobbyist-eu-us-trade-deal-new-research-reveals

Å beskytte investorene mot demokratiet

EU og USA forhandler i hemmelighet om en handels- og investeringsavtale, kalt TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership). Multinasjonale selskapene driver intens lobbyvirksomhet for å få denne avtalen i havn. Avtalen vil indirekte få konsekvenser for Norge gjennom EØS-avtalen. Det mest dramatiske punktet i forhandlingene, der kritikken også er sterkest, er avtalens foreslåtte tvisteløsningsmekanisme mellom … Fortsett å lese Å beskytte investorene mot demokratiet


PS:

Blant de største eierne i ADM finner vi gamle kjenninger: Vanguard, State Street og BlackRock.
Blant de største eierne i Bunge Ltd finner vi: Vanguard, T. Rowe Price, State Street, BlackRock.
Cargill er familieeid og eies av familen Cargill (90%).
Louis Dreyfus Company er også famileeid og eies av familien Louis-Dreyfus (90%).
KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.