Hvite hjelmer – helter eller terrorister?

0
Maren Sæbø forsvarer White Helmets i Bistandsaktuelt, men de er ikke noe annet enn en del av al-Qaida.

Du vet at en PR-kampanje har slått an når anti-imperialistiske venner av deg begynner å støtte USAs fremste kandidater til Nobels fredspris. Dette skjer nå med kampanjen for at Syrian Civil Defense, også kalt White Helmets, skal få Nobels fredspris.

Narrativen går ut på at dette er modige, frivillige helter som angivelig skal ha reddet 60.000 menneskeliv (ikke spør etter uavhengig dokumentasjon på tallet, for det finnes ikke). Disse angivelige heltene rykker inn i ruinhauger og kommer ut av dem bærende på små barn som de skal ha reddet fra den visse død. Og Hollywood er med. Netflix lanserte sin versjon 16. september 2016.
white-helmets
I Newsweeks omtale hevdes det at White Helmets er nøytrale, men de er alt annet.

Raed Saleh, som leder White Helmets, har offentlig tatt til orde for «flyforbudssone» over Syria, og enhver som kjenner språkbruken vet at det er det samme som full krig med vestlig bombing fra lufta.  Dette står på organisasjonens egen nettside.

White Helmets ble grunnlagt i Istanbul i 2013 av James Le Mesurier, en tidligere britisk offiser og leiesoldat for Olive Group (med tittel Vice President for Special Projects). Olive Group er nå fusjonert med Academi (tidligere Blackwater) og er blitt til Constellis Group.

Le Mesurier skal ha militær spesialerfaring fra diverse NATO-operasjoner som Bosnia, Kosovo, Irak og Libanon. Og han har bakgrunn fra det britiske militærakademiet Sandhurst.

Altså ikke din vanlige prototyp på en anti-imperialistisk aktivist.

Og som alltid må man følge pengene. Når det gjelder White Helmets, så sier Wikipedia at de er finansiert av USAID, Storbritannias Conflict, Stability, and Security Fund , og regjeringene i NATO-landa Danmark og Nederland, samt Japan.

På nettsidene til US Department of State sier talsmannen Mark C. Toner at departementet har støttet gruppa med 23 millioner dollar, men journalisten må dra det ut av ham, og Toner blir svar skyldig når han blir spurt om hvorfor de gir penger til White Helmets samtidig som gruppas leder Raed Saleh ble nektet visum til USA.

Derimot gir sjefen for USAID, Gayle Smith, sin uforbeholdne hyllest til White Helmets og Raed Saleh.

The Syria Campaign ble startet av reklameselskapet Purpose Inc i 2014 og driver kampanjen for White Helmets.

white-helmets-al-qaida

White Helmets opererer utelukkende i jihadistkontrollerte områder i Syria. De sier at de ikke bærer våpen, sjøl om det også finnes bilder av dem med våpen. Hvis det er sant at de i hovedak er ubevæpnet, så betyr det at de opererer under militær beskyttelse av al-Nusra og andre jihadistgrupper og høyst sannsynlig vel koordinert med dem.

Så folkens, len dere tilbake, slå på fjernkontrollen. Vil al-Qaida få ferdsprisen i år til applaus fra humanister og anti-imperialister?

Forrige artikkelStoltenberg: – Vil ikke spekulere over hvem som rammet hjelpekonvoien
Neste artikkelUSAs verdensomspennende straffefrihet
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).