– DNB vedder på børskrakk i USA

9

Norges største bank, DNB, tror ikke mye på børsen i USA for tida. Finanspressa skriver at banken «vedder på børskrakk i USA». Bloomberg sier det sånn:

With massive stimulus inflating stocks and bonds, the tactical allocation team at Norway’s largest bank has opened a bet on volatility for the first time.

The unit at DNB ASA is hedging its mixed funds by keeping duration short and buying volatility index contracts for the first time, according to Torkild Varran, chief executive officer of DNB Asset Management, who oversees about 530 billion kroner ($64 billion).

With the global hunt for yield getting increasingly difficult as stock market valuations rise, investors are trying to protect their returns while limiting how much risk they take on. That has led the DNB team to go underweight stocks and global bonds, buy CBOE VIX October contracts and boost cash holdings.

DNB Asset Management kontrollerer altså en kapital på 64 milliarder dollar eller ca. 530 millarder kroner. Sjefen for investeringsselskapet er svært negativ til USA-aksjer, særlig innen energiforsyning, forbruksvarer og telekom. Varran sier til Bloomberg:

– Når vi studerer selskapene, ser vi at mange av dem har tatt opp lån for å betale utbytte. Hvor lenge kan man fortsette å gjøre det? Hvis aksjen din er priset som en utbytteaksje og du begynner å senke utbyttet, så vil virkninga på aksjeprisen bli stor.

Denne saka er også plukket opp i Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

Han kunne også ha sagt at de store selskapene i USA har investeringstørke så det holder. Framfor å investere kjøper de egne aksjer. Det holder på kort sikt aksjekursen oppe, noe toppsjefene elsker, siden bonusen deres regnes ut etter aksjekursen. Spekulantene elsker at det deles ut høye utbytter. Men når det ikke investeres produktivt og det lånes for å betale utbytte, så kan det godt sammenliknes med å pisse i buksa for å holde varmen.

Sentralbankene har kjøpt obligasjoner for å prøve å få ny vekst. Dette er en form for pengetrykking, og den har ikke skapt vekst, men bare pumpet aksjekursene i været. Nå er rentene null eller negative og ingen vekst er å spore. Det sier seg sjøl at dette ikke kan vare. Det store spørsmålet er ikke om det kommer et krakk, men når. DNB vedder altså på at det kan komme ganske snart.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


9 KOMMENTARER

   • Det at det skal komme en kollaps med 100 % sikkerhet 27. september kan ingen økonomer eller trendforskere predikere, ei heller Celente, som er både kunnskapsrik og underholdende. De som legger ut slike videoer, med fastsatt dato for kollaps eller krig, gjøre dette enten for å få klikk eller fremtidig diskreditering av den som skal ha uttalt dette (her altså Celente), mao er den som legger dette ut en disinformant.
    Kollapsen kommer når eierne av sentralbankene vil det, og det er når gjelden er så høy og massiv at omtrent ingen har råd til å betale tilbake når renten stiger igjen, og da kan bankene kan ta over alt; stater, selskaper, land, sjø, vann, skog, oljefelt, infastruktur, boligere, kirker, parkeringshus osv.

    • Jeg har ikke evne og kunnskap,til å vurdere om datoen er riktig eller gal.Vet bare att noe,er veeeeeldig galt.Og att det er veldig lite info,i norsk presse.https://www.youtube.com/watch?v=X9qeGaZVAB8 Det burde da være det.Oljefondet er da sterkt inne i verdens, økonomiske spill.Om nå Ron Paul med flere har rett.Hvordan ser det da ut for norge.Er det derfor vi blir anbefalt å hamstre vann og mat?Vill mat transport stoppe opp? Vi er på ingen måte selv forsynt.Har vi fylt opp lager for mat til 5 mill mennesker?For en mnd? 6mnd? Ett år? Har vi matlager?Har vi en plan?

     • Oljefondet er ikke bare med i spillet, det er et offer for spillet. Sannsynligvis belånt til pipa.
      Pengene er lagt på spillebordet og de kommer nok aldri tilbake.
      I mellomtiden svever vi rundt og tror vi er rike.
      Nei, vi har ingen plan, og vi kan heller ikke forvente at det kommer en som duger. Hva som skjer når korthuset begynner å falle, vet vi lite om, bare at det blir mye mer omfattende og verre enn det vi har sett før av slike kriser.
      Blir det ille, har vi lett for å tenke individuelle løsninger. Det er farlig.
      Denne bloggen er kanskje det beste forum vi har her til lands for å diskutere og oppfordre til kollektive løsninger.
      Det kan vi bruke den til så lenge den er oppe og går.

     • Ja, jeg har sett Ron Pauls innlegg tidligere, og følger med på mange video-økonomiblogger, som Greg Hunter (US Watchdog). Samtlige er klare, uansett vinkling, økonomien er særs skrall, i samtlige store økonomier. Men hva gjør gjerne nasjoner som har økonomisk trøbbel? Jo, går til krig. Så enten vil det komme en storkrig ganske snart, eller en økonomisk kollaps ingen har sett maken til i verdenshistorien, eller så vi det komme et gigantisk cyberangrep (uansett: den første som peker vil sannsynligvis være den skyldige). Alle tre vil få voldsomme konsekvenser, ikke minst for de uten familie eller nettverk, samt de som ikke er fysisk, psykisk, økonomisk, materielt eller spirituelt forberedte.

      Vi blir anbefalt å alltid ha et reservelager m ed mat, drikke, kontanter og ild i tilfelle noe skjer.

      Mattransport vil garantert stoppe opp, uansett hvilke hendelse som skjer.

      Nei, vårt matlager er svært lite for slike situasjoner, men pga subsidier overproduserer bøndene, så vi har mye egg, lam og svin på lager. Kornlagret er ganske lite. Jeg antar at hvis folk begynte å bli nøysomme og spise mindre, så holder det totale matlager til mellom 2 og 3 måneder, hvis vi ALLE deler. Men det vil ikke skje, så noen vil allerede gå tomme for mat etter 2-3 dager. Dog kan et menneske leve minst 40 dager på bare vann, så det er mulig å overleve en stund. Dessuten har vi en lang kystlinje med mye sjømat og masse vilt på fjell og i skog, og en ganske naturvant befolkning, så Norge ligger sånn sett greit an. Verst vil det være i storbyene, der MadMax-scenario er sannsynlig.

      Har vi en plan? Hvem er «vi»? Myndighetene på toppnivå har sikret seg selv, og de vet hva som vil skje før det skjer. Men som en kollektiv nasjon er det ingen plan. Så du og dine må nok selv jobbe ut en plan.

 1. «Det store spørsmålet er ikke om det kommer et krakk, men når. DNB vedder altså på at det kan komme ganske snart.»

  Førstkommende fredag. (9/9). Og det blir historiens største krakk.

  Løsningen? Verdenskrig, forbud mot kontanter, og kraftige kutt i bankenes innskuddsrenter.

  • Hei KZ,

   Blir du aldri lei av å spå feil om katastrofer på bestemte datoer? – Troverdighetskvoten din er dessverre helt brukt opp. Kanskje du simpelthen er litt katastrofil?-)

 2. «DNB vedder på børskrakk i USA»

  Det er penger å tjene på «Den amerikanske drømmen», også på veien ned. Særlig for et evig opportunistisk land som Norge.

  Åtseleterne venter på liket av den usaske økonomien. Kapitalismen eter seg selv levende. – Bon appetit.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.