– DNB vedder på børskrakk i USA

0

Norges største bank, DNB, tror ikke mye på børsen i USA for tida. Finanspressa skriver at banken «vedder på børskrakk i USA». Bloomberg sier det sånn:

With massive stimulus inflating stocks and bonds, the tactical allocation team at Norway’s largest bank has opened a bet on volatility for the first time.

The unit at DNB ASA is hedging its mixed funds by keeping duration short and buying volatility index contracts for the first time, according to Torkild Varran, chief executive officer of DNB Asset Management, who oversees about 530 billion kroner ($64 billion).

With the global hunt for yield getting increasingly difficult as stock market valuations rise, investors are trying to protect their returns while limiting how much risk they take on. That has led the DNB team to go underweight stocks and global bonds, buy CBOE VIX October contracts and boost cash holdings.

DNB Asset Management kontrollerer altså en kapital på 64 milliarder dollar eller ca. 530 millarder kroner. Sjefen for investeringsselskapet er svært negativ til USA-aksjer, særlig innen energiforsyning, forbruksvarer og telekom. Varran sier til Bloomberg:

– Når vi studerer selskapene, ser vi at mange av dem har tatt opp lån for å betale utbytte. Hvor lenge kan man fortsette å gjøre det? Hvis aksjen din er priset som en utbytteaksje og du begynner å senke utbyttet, så vil virkninga på aksjeprisen bli stor.

Denne saka er også plukket opp i Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

Han kunne også ha sagt at de store selskapene i USA har investeringstørke så det holder. Framfor å investere kjøper de egne aksjer. Det holder på kort sikt aksjekursen oppe, noe toppsjefene elsker, siden bonusen deres regnes ut etter aksjekursen. Spekulantene elsker at det deles ut høye utbytter. Men når det ikke investeres produktivt og det lånes for å betale utbytte, så kan det godt sammenliknes med å pisse i buksa for å holde varmen.

Sentralbankene har kjøpt obligasjoner for å prøve å få ny vekst. Dette er en form for pengetrykking, og den har ikke skapt vekst, men bare pumpet aksjekursene i været. Nå er rentene null eller negative og ingen vekst er å spore. Det sier seg sjøl at dette ikke kan vare. Det store spørsmålet er ikke om det kommer et krakk, men når. DNB vedder altså på at det kan komme ganske snart.

Forrige artikkelAndakt for steigan.no
Neste artikkelUsbekistan og hybridkrigen
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).