Velkommen til antropocen – men utsett feiringa

0

Planeten jorda har gått inn i en ny geologisk epoke. Den kalles antropocen og avløser holocen. Dette er fastslått i en internasjonal arbeidsgruppe som har vurdert den foreliggende dokumenatsjonen og som har vedtatt med 34 mot 0 (én avholdende) at vi nå lever i epoken antropoce, eller den epoken der mennesket har skapt så store endringer at det har djuptgripende virkninger på biosfæren.

Det er avisa The Independent som skriver dette og fortsetter:

The warming temperature, higher sea levels, ash from fossil fuels, plastic waste, a dramatic increase in erosion, the spread of animal species around the world and radioactive particles left around the world from nuclear bomb tests would all contribute to permanent changes in the Earth’s rocks, the scientists said.

Henrik Hovland Svensen, Thomas Hylland Eriksen og Dag O. Hessen skrev om dette i Aftenposten 3. juni 2016:

Halvparten av jordens landoverflate er direkte endret, gjødselindustrien binder nå mer atmosfærisk nitrogen enn alle verdens landbaserte økosystemer tilsammen, fiskerier forsyner seg med en stor del av marine organismer i alle kystfarvann og verdens dyrebestander er i gjennomsnitt redusert med 50 prosent siden 1970-tallet.
I tillegg har vi endret atmosfærens sammensetning på en måte som påvirker klodens klima.

Eller som The Independent skriver:

Changes to the Earth System that characterise the potential Anthropocene Epoch include marked acceleration to rates of erosion and sedimentation, large-scale chemical perturbations to the cycles of carbon, nitrogen, phosphorus and other elements, the inception of significant change to global climate and sea level, and biotic changes such as unprecedented levels of species invasions across the Earth.

Many of these changes are geologically long-lasting, and some are effectively irreversible.

Albert Einstein er blitt tillagt mange onlinere, en av dem er slik: «rentes rente er den sterkeste krafta i universet». Om han har sagt det eller ei er ikke så viktig, men faktum er at prosentvis vekst til slutt fører til en vertikal kurve som går rett til værs. Kapitalismens grunnlov er akkumuler eller dø! Og basert på denne dynamikken har kapitalismen omskapt jordas overflate og dens atmosfære. Eller som Karl Marx og Friedrich Engels sier i Det kommunistiake manifest:

«De borgerlige produksjons- og kommunikasjonsforholda, de borgerlige eiendomsforholda, det moderne borgerlige samfunnet som har tryllet fram så veldige produksjons- og kommunikasjonsmidler, ligner på trollmannen som ikke lenger klarer å beherske de underjordiske makter han har manet fram.»

Og nå har altså disse underjordiske maktene som kapitalismen har skapt omdannet jorda til det punktet at vi går over i epoken antropocen. Det er kanskje et minneverdig øyeblikk vi opplever. Men det er ikke akkurat noe å feire.

 

Les også: Om dommedagsprofeter og den lille gangetabellen

Forrige artikkelDie Welt: Obama fikk vite i 2013 at det var al-Nusra som brukte giftgass
Neste artikkelApple – världens största skattefifflare
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).