Velkommen til antropocen – men utsett feiringa

0

Planeten jorda har gått inn i en ny geologisk epoke. Den kalles antropocen og avløser holocen. Dette er fastslått i en internasjonal arbeidsgruppe som har vurdert den foreliggende dokumenatsjonen og som har vedtatt med 34 mot 0 (én avholdende) at vi nå lever i epoken antropoce, eller den epoken der mennesket har skapt så store endringer at det har djuptgripende virkninger på biosfæren.

Det er avisa The Independent som skriver dette og fortsetter:

The warming temperature, higher sea levels, ash from fossil fuels, plastic waste, a dramatic increase in erosion, the spread of animal species around the world and radioactive particles left around the world from nuclear bomb tests would all contribute to permanent changes in the Earth’s rocks, the scientists said.

Henrik Hovland Svensen, Thomas Hylland Eriksen og Dag O. Hessen skrev om dette i Aftenposten 3. juni 2016:

Halvparten av jordens landoverflate er direkte endret, gjødselindustrien binder nå mer atmosfærisk nitrogen enn alle verdens landbaserte økosystemer tilsammen, fiskerier forsyner seg med en stor del av marine organismer i alle kystfarvann og verdens dyrebestander er i gjennomsnitt redusert med 50 prosent siden 1970-tallet.
I tillegg har vi endret atmosfærens sammensetning på en måte som påvirker klodens klima.

Eller som The Independent skriver:

Changes to the Earth System that characterise the potential Anthropocene Epoch include marked acceleration to rates of erosion and sedimentation, large-scale chemical perturbations to the cycles of carbon, nitrogen, phosphorus and other elements, the inception of significant change to global climate and sea level, and biotic changes such as unprecedented levels of species invasions across the Earth.

Many of these changes are geologically long-lasting, and some are effectively irreversible.

Albert Einstein er blitt tillagt mange onlinere, en av dem er slik: «rentes rente er den sterkeste krafta i universet». Om han har sagt det eller ei er ikke så viktig, men faktum er at prosentvis vekst til slutt fører til en vertikal kurve som går rett til værs. Kapitalismens grunnlov er akkumuler eller dø! Og basert på denne dynamikken har kapitalismen omskapt jordas overflate og dens atmosfære. Eller som Karl Marx og Friedrich Engels sier i Det kommunistiake manifest:

«De borgerlige produksjons- og kommunikasjonsforholda, de borgerlige eiendomsforholda, det moderne borgerlige samfunnet som har tryllet fram så veldige produksjons- og kommunikasjonsmidler, ligner på trollmannen som ikke lenger klarer å beherske de underjordiske makter han har manet fram.»

Og nå har altså disse underjordiske maktene som kapitalismen har skapt omdannet jorda til det punktet at vi går over i epoken antropocen. Det er kanskje et minneverdig øyeblikk vi opplever. Men det er ikke akkurat noe å feire.

 

Les også: Om dommedagsprofeter og den lille gangetabellen

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.