Die Welt: Obama fikk vite i 2013 at det var al-Nusra som brukte giftgass

0
Det er ikke til å komme fra. terroristene i Syria har vært "våre" allierte.

Den tyske avisa Die Welt er en solid støttespiller for NATO, USA og det atlantiske politikken. Derfor er det grunn til å legge merke til det når avisa gjennom sin politiske redaktør Thorsten Jungholt tar til orde for et vestlig linjeskifte i Syria-politikken. Dette skjer gjennom en artikkel som bærer tittelen «Fred med Assad?»

Jungholt argumenterer slik:

I nesten seks år har den vestlige Syria-politikken bygd på to konstanter: Assad må vekk! og Det finnes ingen militær løsning i Syria. Nå er begge disse konstantene blitt til «hule fraser som forsvinner i kruttrøyken på de syriske slagmarkene.»

Han siterer den tidligere generalinspektøren for Bundeswehr og toppleder i NATO, Harald Kujat, som sier at med Russlands inntreden i krigen kan det bli en militær løsning.

Jungholt skriver også at motstanden mot Assad nå består av militsgrupper som står svært langt fra vestlig tenkning og demokratiske idealer. Det er al-Nusra og grupper som Nureddin al-Zenki, som i juli for åpent kamera skar hodet av en ti år gammel gutt i Aleppo.  Som tidligere NATO-topp Kujat sier: «Det finnes ingen moderat opposisjon, om det noen gang har gjort det.»

Langt inne i artikkelen har politisk redaktør Jungholt en viktig innrømmelse. Han skriver at da det kom rapporter om at det var blitt brukt giftgass i Damaskus-forsteden Ghouta 21. august 2013, var Obama klar til å bombe Syria med krysserraketter fra marinefartøyer i Middelhavet. Men så fikk han beskjed fra den britiske etterretningstjenesten om at de hadde analysert en prøve av saringassen og at den ikke kunne komme fra den syriske hæren, men tvert om fra lagrene til al-Nusra. Da avblåste Obama angrepet.

For enhver som følger Syriakrigen med et kritisk blikk er dette gammelt nytt. Men at det nå blir erkjent i ei ledende pro-NATO-avis er nytt og det er viktig. Dette betyr også at når Vesten – med Norge på slep – nå støtter den jihadistiske opposisjonen i Syria, så støtter vi folk som kapper hodet av barn og folk som har brukt giftgass for å provosere fram mer krig. Politikerne har antakelig nok med å spille Pokémon, så de har kanskje ikke fått det med seg, men generalstabene vet dette meget godt. (Og Washington ikke bare visste, men spilte en aktiv rolle, ifølge Seymour Hersh.)

Jungholt siterer også den tyske diplomaten Wolfgang Ischinger som sier at han anbefaler at Vesten nå legger om kursen og gir opp politikken med å styrte Assad. Ischinger sier at det er på tide at Vesten gir opp illusjoner og høyttravende planer og går over til en realpolitisk innsikt i det som er mulig. Han anbefaler at den nye presidenten i USA tar et møte med Vladimir Putin for å finne en løsning som vil bety slutten på denne lange og blodige krigen.

Og det er åpenbart at Die Welt deler hans oppfatning.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelBankene forbereder seg på «en økonomisk kjernefysisk vinter»
Neste artikkelVelkommen til antropocen – men utsett feiringa
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).