Die Welt: Obama fikk vite i 2013 at det var al-Nusra som brukte giftgass

15
Det er ikke til å komme fra. terroristene i Syria har vært "våre" allierte.

Den tyske avisa Die Welt er en solid støttespiller for NATO, USA og det atlantiske politikken. Derfor er det grunn til å legge merke til det når avisa gjennom sin politiske redaktør Thorsten Jungholt tar til orde for et vestlig linjeskifte i Syria-politikken. Dette skjer gjennom en artikkel som bærer tittelen «Fred med Assad?»

Jungholt argumenterer slik:

I nesten seks år har den vestlige Syria-politikken bygd på to konstanter: Assad må vekk! og Det finnes ingen militær løsning i Syria. Nå er begge disse konstantene blitt til «hule fraser som forsvinner i kruttrøyken på de syriske slagmarkene.»

Han siterer den tidligere generalinspektøren for Bundeswehr og toppleder i NATO, Harald Kujat, som sier at med Russlands inntreden i krigen kan det bli en militær løsning.

Jungholt skriver også at motstanden mot Assad nå består av militsgrupper som står svært langt fra vestlig tenkning og demokratiske idealer. Det er al-Nusra og grupper som Nureddin al-Zenki, som i juli for åpent kamera skar hodet av en ti år gammel gutt i Aleppo.  Som tidligere NATO-topp Kujat sier: «Det finnes ingen moderat opposisjon, om det noen gang har gjort det.»

Langt inne i artikkelen har politisk redaktør Jungholt en viktig innrømmelse. Han skriver at da det kom rapporter om at det var blitt brukt giftgass i Damaskus-forsteden Ghouta 21. august 2013, var Obama klar til å bombe Syria med krysserraketter fra marinefartøyer i Middelhavet. Men så fikk han beskjed fra den britiske etterretningstjenesten om at de hadde analysert en prøve av saringassen og at den ikke kunne komme fra den syriske hæren, men tvert om fra lagrene til al-Nusra. Da avblåste Obama angrepet.

For enhver som følger Syriakrigen med et kritisk blikk er dette gammelt nytt. Men at det nå blir erkjent i ei ledende pro-NATO-avis er nytt og det er viktig. Dette betyr også at når Vesten – med Norge på slep – nå støtter den jihadistiske opposisjonen i Syria, så støtter vi folk som kapper hodet av barn og folk som har brukt giftgass for å provosere fram mer krig. Politikerne har antakelig nok med å spille Pokémon, så de har kanskje ikke fått det med seg, men generalstabene vet dette meget godt. (Og Washington ikke bare visste, men spilte en aktiv rolle, ifølge Seymour Hersh.)

Jungholt siterer også den tyske diplomaten Wolfgang Ischinger som sier at han anbefaler at Vesten nå legger om kursen og gir opp politikken med å styrte Assad. Ischinger sier at det er på tide at Vesten gir opp illusjoner og høyttravende planer og går over til en realpolitisk innsikt i det som er mulig. Han anbefaler at den nye presidenten i USA tar et møte med Vladimir Putin for å finne en løsning som vil bety slutten på denne lange og blodige krigen.

Og det er åpenbart at Die Welt deler hans oppfatning.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


15 KOMMENTARER

 1. 21. august 2013, var Obama klar til å bombe Syria med krysserraketter fra marinefartøyer i Middelhavet. Men så fikk han beskjed fra den britiske etterretningstjenesten om at de hadde analysert en prøve av saringassen og at den ikke kunne komme fra den syriske hæren, men tvert om fra lagrene til al-Nusra. Da avblåste Obama angrepet.

  Det der er vel en sannhet med modifikasjoner, ? Fakta er at Putin la en blokade rundt Syria og sa han ville skyte ned alle NATO/US raketter og fly som prøvde å bryte blokaden, Obama viste at det ville utløse WW3 og bakket ut i siste sekund. Hadde han ikke gjort det så hadde ingen av oss vært i live i dag ..

  • Russland kom ikke med i krigen før høsten 2015 da nasjonalforsamlingen ga tillatelse til militære operasjoner i Syria. Ikke glem at etter episoden med saringass i 2013 lanserte Russland et forslag om å ta ut kjemiske stridsmidler fra Assads lagre, noe som også ble gjort i samarbeid med USA og bl.a. Norge. Det jeg har lest i utenlands presse, dessverre uten å finne igjen, var at britisk etterretning fikk tatt prøver av saringassen som ble brukt og rapporterte til Obama at den ikke kom fra Assads lagre, men var «vår»… ,hva nå det skulle bety.

 2. Jaså, la en mann med flere hundre tusen liv på samvittigheten få fortsette å styre? Hadde han bodd i et vestlig land så hadde han blitt avsatt umiddelbart, fengslet og fått lovens strengeste straff.

  Hvordan kan man vite at nervegassen ikke tilhørte Assad? Har britene adgang til Assads og al-Nusra gjengens nervegasslagre? Det er jo tvilsomt om al-Nusra i det hele tatt har hatt nervegass. Hvor skulle de i tilfelle ha fått den fra? De kunne vel bare ha stjålet den fra Assad, og de ikke har fått tak i Saddams gamle lagre. Dette virker veldig tvilsomt.

 3. Påstanden om at sarin skulle komme fra Al-Nusras lager er neppe godt dokumentert. Derimot er det godt dokumentert at sarin-rakettene som traff Ghouta høyst sannsynlig kom fra den syriske hærs lager. Det er (minst) to bevis for dette, som leserne og Pål Steigan gjerne må prøve å imøtegå: For det første, rakettene som ble brukt er unike for konflikten i Syria. Designen blir som oftest tilskrevet Hezbollah (ev. Iran), under betegnelsen al-burqan (vulkanen). Antagelig har den syriske hæren modifisert raketten, som vanligvis fylles med TNT og brukes som «siege buster» pga svært kort rekkevidde (1-3km). Stridshodet kan fylles med sarin i stedet for TNT. Raketten har vært i bruk i ulike konfigurasjoner siden tidlig i 2013 – og brukes fremdeles i krigen, men kun av aktører på Assads side, dvs den syriske hær, NDF og Hezbollah. (det er forresten ingen indikasjoner på at Hezbollah hadde noe med sarin-angrepet å gjøre). Raketten har aldri vært observert i hendene på «rebeller» eller Al-Nusra for den del. Assad har hele tiden nektet for at noen av disse har fått tak i sarin eller tilhørende raketter fra hans lagre. Disse rakettene er ikke hjemmelagde – de har en langt mer sofistikert og uniform utforming enn f.eks de såkalte «gas cannister-bombs» som er vanlig skyts på «rebell»-siden.

  Det fører oss til neste punkt: FNs undersøkelse, ledet av Åke Sellstrøm i august 2013 fant rester av nedbrutt sarin rundt rakettvrakene, men også mengder av kjemikaliet hexamin. I denne rapporten ble hexamin oppført under «other interesting chemicals». Senere skulle Assad som kjent levere fra seg hele lageret av kjemiske våpen under oppsyn av OPWC. Da var det interessant at det på innholdslista myndighetene ga fra seg sto oppgitt 80 tonn med hexamin.

  Her klipper jeg fra Bellingcat:
  Work by Dan Kaszeta, a chemical weapons specialist, has linked hexamine detected in samples taken from and around Volcano rockets used on August 21st to hexamine declared in the Syrian government’s chemical weapon programme inventory to the OPCW. Dan Kaszeta believes hexamine would have been used as an additive, an “acid scavenger”, to the two chemicals mixed together to produce Sarin to neutralise the destructive effects of acid produced as a by-product of that reaction.

  This theory seemed to have been supported by a question answered by Dr Åke Sellström, head of the UN Inspection Team to Syria, during an interview with CBRNe World magazine

  Winfield – Why was hexamine on the list of chemical scheduled to be destroyed – it has many other battlefield uses as well as Sarin? Did you request to put it on the list or had the Syrian’s claimed that they were using it?

  Sellstrom – It is in their formula, it is their acid scavenger.

  Det er verdt å merke seg at rapporten til Åke Sellstrøm et al. ikke utpekte noen skyldig part (det var kanskje ikke forenlig med mandatet) – men han har tydeligvis en klar oppfatning om hvilken rolle hexamin har i det syriske arsenalet. Hexamin har tidligere ikke vært beskrevet i oppskrifter på sarin eller andre kjemiske stridsmidler. Bruken av hexamin er således unik for det syriske arsenalet.

  For de som har lyst til å lese mer om dette kan jeg anbefale denne artikkelen fra Bellingcat:
  https://www.bellingcat.com/resources/case-studies/2014/07/15/volcanoes-in-damascus/

  I løpet av de tre årene som er gått har det ikke kommet frem noe som har rokket ved denne bevisførselen, tvert i mot. Den vil antagelig bli helt avgjørende i en eventuell rettsak om krigsforbrytelser.

  • Hvis du leser artikkelen, vil du se at det ikke er jeg som påstår noe som helt. Jeg siterer den politiske redaktøren i pro-NATO-avisa Die Welt. Og han refererer kilder i britisk etterretning. Ifølge Die Welt var det nettopp dette som gjorde at Obama ikke iverksatte det planlagte angrepet på Syria. Men du kan jo sende et leserbrev til Die Welt.

   • Ok, du bare videreformidler. Men er det greit å spre desinformasjon? Tenk litt over følgende: Hva slags troverdighet har russiske agenter som oppsøker britisk etteretning (sett med britiske øyne)? Russland er alliert med Syria, og har stått last og brast med Assads påfallende svake forklaringer på sarin-angrepet. Til slutt: Britisk og amerikansk etterretning hadde aldri noe behov for prøver tilsendt fra russerne fordi OPWC fant sarin i rikelige mengder i Ghouta.

    Det er riktig at Al-Nusra har vært mistenkt for å være i besittelse av sarin, og de prøvene det her er snakk om kan være fra angrepet i Khan Al-Assal i mars 2013, der russerne ble invitert inn for å ta prøver. I kjølvannet av den hendelsen ba syriske myndigheter FN/OPWC foreta undersøkelser og det var dit teamet ledet av Åke Sellstrøm var på vei da gassangrepet skjedde i Ghouta den 21 august ’13. Det er selvsagt påfallende at et kraftig angrep med kjemiske våpen skjer foran nesa på en FN-kommisjon som har i oppdrag å avsløre krigsforbrytelser med kjemiske våpen. Attpåtil invitert inn av de som nå ser ut som de skyldige – og ofrene er små barn og sivile. Det virker uforklarlig. Men hvis man har fulgt den syriske hæren en stund, så vet man at de er i stand til å gjøre forbløffende dumme ting.

    Uansett, det inntrykket jeg sitter igjen med etter å ha lest Die Welt-artikkelen er at politisk redaktør ikke har satt seg godt nok inn i saken. Det har ikke Seymour Hersh heller – han tror (eller prøver å innbille folk) at sarin er noe man kan lage hjemme på kjøkkenbenken.

    • Hvorfor skulle Assad gjøre dette, og hvorfor akkurat når teamet var der? Hadde du gjort det samme hvis du var i hans situasjon? Det måtte isåffall være mangel på personell som trigget en så desperat handling. Lederen i Syria har prøvd å snakke til vesten i ryddige termer helt sien dette startet for fem år siden og syrerne har høy moral ser det ut for. . Britene og Frankrike vil nå ha ytterligere sanksjoner på grunn av dette angivelige gassangrepet. Dette kunne vel være et motiv. Ja, saringass er enkelt å lage.

     • Å ja, så sarin er enkelt å lage hjemme på benken? Du har kanskje et eksempel å vise til – altså noen som har lagd det (og overlevd)?

    • Sarin har ulikt fingeravtrykk etter hvordan det er produsert. Mange kilder sier at akkurat dette sarinet ikke kom fra Syrias lagre, men hadde et annet fingeravtrykk. Som du sikkert vet, på går denne diskusjonen fortsatt. Medlemmer av den tyrkiske opposisjonen har sagt at Tyrkia var delaktig i å skaffe sarinet til veie for al Nusra. Avisa Today’s Zaman, som nå er forbudt, brakte artikler om det. https://en.wikipedia.org/wiki/Ghouta_chemical_attack#Allegations_of_false_flag_attack

     Verken du eller jeg kan vite helt sikkert hva som er tilfelle. I krigens blodtåke forsvinner mange beviser og alle parter driver med desinformasjon og løgn. Men nettopp derfor er det interesant at en pro-vestlig, pro-NATO-avis nå legger til grunn at sarinet ble brukt av jihadistene.

     • Dersom man vil finne løgnerne, bør man lete etter åndsparasitter og folk som bruker løgn som metode. De er psykologer med klonende professorer som tilhører den grenen av psykologien som ble grunnlagt av en djeveldyrker, og folk som støtter deres fiendebilde.

  • Bellingcat som referanse? 😀 😀 😀 «The Bellingcat research collective, or whatever it now calls itself, amounts to little more than one neo-con conspiracy nut being exploited being by Western intelligence agencies to spread disinformation.»
   Det er den allmenne gravende maurs oppfatning av . Her kan du jo lese hva Robert Parry har å si om Eliot Higgins og hans Bellingcat ^^
   https://consortiumnews.com/2015/10/20/mh-17-case-old-journalism-vs-new/

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.