Ukraina mislykkes i å få støtte i vest

0

Det har vært en alvorlig grenseepisode på Krimhalvøya der ukrainske soldater har forsøkt å gjennomføre en sprengningsaksjon og der to russiske soldater er blitt drept. Russland har tatt episoden svært alvorlig. Og Ukraina har forestilt seg at landet ville få full ryggdekning fra Vesten.

Men der tok de feil. Sjokoladeoligark og president Petro Porosjenko fikk tvert om en nokså kald skulder fra visepresident Joe Biden. USA støttet ikke en gang Ukrainas versjon av episoden, men fikk tvert om beskjed og å ta det rolig. Meldinga fra Det hvite hus var så lite entusiastisk som tenkes kan:

The Vice President urged President Poroshenko to do his part to avoid escalating tensions. The Vice President noted that we have urged the Russian side to do the same.

Ikke bare lar Biden være å støtte Kievs versjon av hendigene, men han behandler Ukraina og Russland på lik linje; begge blir bedt om å vise tilbakeholdenhet. Det er ikke slik Biden ville ha formulert seg hvis han ville ha gitt Russland ansvaret for episoden. For Porosjenko, som oppfatter seg sjøl som Vestens foretrukne vasall, må dette oppleve som et vått håndkle i fjeset.

Regjeringene i EU har heller ikke vært ivrige etter å støtte Ukrainas opptreden. Storbritannia og Tyskland har tvert om vært frampå for å bedre forholda til Russland. Utenriksminister Boris Johnson i London har ringt sin kollega Sergei Lavrov for å diskutere normalisering av forholda mellom de to landa, mens utenriksminister Frank-Walter Steinmeier i Berlin planlegger å møte Lavrov i Jekaterinburg 15. august 2016 for blant annet å diskutere Syria og Ukraina.

Hadde det vært den minste tvil om at den russiske versjonen av trefningene på Krim hadde vært sann, så hadde utvilsomt Vestens reaksjoner vært annerledes. Porosjenko hadde tydeligvis forestilt seg at provokasjonen kunne brukes til en opptrapping mot Russland, som han så ville få vestlig støtte til. Hvis han har tenkt sånn, så har han tydeligvis feilberegnet totalt.

Dette viser også at Vesten begynner å bli møkk lei av Maidan-regimet i Kiev. Euractiv kaller det Ukraina-trøtthet.

Dette frustrerer tydeligvis de kalde krigerne i main stream media. De er så innstilt på sine anti-russiske kampanjer at for eksempel Financial Time ikke kan skjule sin skuffelse over den lunkne vestlige reaksjonen på episoden på Krim. Avisa skriver på lederplass at vestens reaksjon er «merkelig dempet» og ber om mer kald krig istedenfor:

The west should make absolutely clear to Mr Putin that further military action in Ukraine will trigger tighter sanctions that could tip Russia’s ailing economy back into deep recession.

Den britiske finanskapitalens hovedorgan snakker om «Russlands provokasjoner», men får altså ikke støtte for det verken i Det hvite hus eller i Downing Street 10. Skal vi velge å se det som et lyspunkt i en ellers nokså dyster internasjonal situasjon?

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.