Ukraina mislykkes i å få støtte i vest

52

Det har vært en alvorlig grenseepisode på Krimhalvøya der ukrainske soldater har forsøkt å gjennomføre en sprengningsaksjon og der to russiske soldater er blitt drept. Russland har tatt episoden svært alvorlig. Og Ukraina har forestilt seg at landet ville få full ryggdekning fra Vesten.

Men der tok de feil. Sjokoladeoligark og president Petro Porosjenko fikk tvert om en nokså kald skulder fra visepresident Joe Biden. USA støttet ikke en gang Ukrainas versjon av episoden, men fikk tvert om beskjed og å ta det rolig. Meldinga fra Det hvite hus var så lite entusiastisk som tenkes kan:

The Vice President urged President Poroshenko to do his part to avoid escalating tensions. The Vice President noted that we have urged the Russian side to do the same.

Ikke bare lar Biden være å støtte Kievs versjon av hendigene, men han behandler Ukraina og Russland på lik linje; begge blir bedt om å vise tilbakeholdenhet. Det er ikke slik Biden ville ha formulert seg hvis han ville ha gitt Russland ansvaret for episoden. For Porosjenko, som oppfatter seg sjøl som Vestens foretrukne vasall, må dette oppleve som et vått håndkle i fjeset.

Regjeringene i EU har heller ikke vært ivrige etter å støtte Ukrainas opptreden. Storbritannia og Tyskland har tvert om vært frampå for å bedre forholda til Russland. Utenriksminister Boris Johnson i London har ringt sin kollega Sergei Lavrov for å diskutere normalisering av forholda mellom de to landa, mens utenriksminister Frank-Walter Steinmeier i Berlin planlegger å møte Lavrov i Jekaterinburg 15. august 2016 for blant annet å diskutere Syria og Ukraina.

Hadde det vært den minste tvil om at den russiske versjonen av trefningene på Krim hadde vært sann, så hadde utvilsomt Vestens reaksjoner vært annerledes. Porosjenko hadde tydeligvis forestilt seg at provokasjonen kunne brukes til en opptrapping mot Russland, som han så ville få vestlig støtte til. Hvis han har tenkt sånn, så har han tydeligvis feilberegnet totalt.

Dette viser også at Vesten begynner å bli møkk lei av Maidan-regimet i Kiev. Euractiv kaller det Ukraina-trøtthet.

Dette frustrerer tydeligvis de kalde krigerne i main stream media. De er så innstilt på sine anti-russiske kampanjer at for eksempel Financial Time ikke kan skjule sin skuffelse over den lunkne vestlige reaksjonen på episoden på Krim. Avisa skriver på lederplass at vestens reaksjon er «merkelig dempet» og ber om mer kald krig istedenfor:

The west should make absolutely clear to Mr Putin that further military action in Ukraine will trigger tighter sanctions that could tip Russia’s ailing economy back into deep recession.

Den britiske finanskapitalens hovedorgan snakker om «Russlands provokasjoner», men får altså ikke støtte for det verken i Det hvite hus eller i Downing Street 10. Skal vi velge å se det som et lyspunkt i en ellers nokså dyster internasjonal situasjon?

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


52 KOMMENTARER

 1. Detta är egendomligt. Man skulle ju kunna tänka sig att den påstådda infiltrationen av ukrainska agenter på Krim skulle vara en reaktion från «väst» på att det går dåligt för deras så kallade rebeller i Syrien. Det skulle tvinga Ryssland att splittra sin uppmärksamhet över fler områden. Men någon kanske har upptäckt att mot en spelare som Putin fungerar inte det spelupplägget.

  Är det troligt att ‘Porky’ agerar på egen hand, eller kan det vara någon fraktion inom USA:s «deep state» som har fått ukrainarna att utföra den här aktionen? En fraktion som inte innefattar Biden? Eller kan den svala reaktionen från «väst» betyda en signal till Kiev: «sätt inte igång det storskaliga kriget i Donbass igen, vi kommer inte att stödja er om ni gör det!»?

  • Ifølge info på nettet hadde gruppen som gjennomførte terroren fått oppdraget for 2 år siden. Jeg synes ikke det er underlig. Mitt bilde av NATOs undergravingsvirksomhet er som følger: En rekke mer og mindre gjensidig uavhengige grupper får kontinuerlig oppdrag om å organisere provokasjoner på egen hånd.

   • Det verkar som ett riskabelt och osäkert sätt att arbeta. Hur vet man att dessa grupper provocerar på rätt sätt vid rätt tid och plats? Men vad vet jag om det: jag organiserar ju inte provokationer!

   • Jeg tror ikke at NATO driver undergravning i det hele tatt. Jeg mistenker først og fremst serbiske psykologer og deres klonende professorer og nasjonalister i å stå bak slike ting.

 2. Jeg kjøper ikke fullt ut at NATO ikke skulle ha kjent til Ukrainas deltakelse i dette. Det er fullt mulig at det også kan være organisert av et eller annet tilknyttet NATO ( på samme måten som konkurrerende grupper i USA kom i direkte konflikt med hverandres aksjoner i Syria). Viss aksjonen på Krim hadde ført til noe annet enn det har gjort, kan det godt være at responsen fra Biden hadde vært helt annerledes.

 3. Ja, Brexit-avstemninga har vært en stor lykke for verden. Den har absolutt bidratt til å dempe aksjonsevnen og viljen i EU. Samtidig har Donald Trumps kandidatur endra kalkulasjonene i USA. Clinton er en Neocon-krigshisser som med støtte fra media helt sikkert vil vinne, med mindre det faktisk blir fokus på de spørsmålene hvor hun og Trump har ulik reell politikk, som forholdet til Russland. Mye tyder på at det amerikanske folket ikke er særlig krigsvillige for tida, og det tilsier en dempa amerikansk politikk både i forhold til Ukraina og Syria, inntil valget er over.

  • Trump har ingen politikk – han opptrer som en narsisist fullt og helt. Legg merke til at hans «politikk» overfor Russland er at siden Putin taler pent om ham så er det eneste poeng han har. Ved siden av at de som ikke taler pent om ham personlig, da hevner han seg så kraftfullt han kan. Som sagt, i det ligger det ingen politikk, kun en personlighetsforstyrrelse.

 4. Det er mangt jeg kunne peke på men det er vel for døve ører. så jeg velger kun ett moment; nemlig at bildebeviset fra Russland viser seg å være et arkivfoto fra en global leverandør. Jeg har ved to anledninger fått oppleve på svært nære hold hvordan RT lager sine reportasjer i Ukraina og utfra det vil jeg si at dette er slett håndtverk fra det russiske propagandapparatet. Bildet lider nemlig av at det er totalt feil topografi og flora for det angivelige området (Armyansk, første landsbyen du kommer til etter fylkesgrensen mellom Kherson og Krim oblast).

  Forøvrig er alt av miltær betydning på Krim å finne mange mil unna fylkesgrensen. Videre er ruten en ville tatt om en skal inn i Krim uten å bli oppdaget en helt annen. Vi taler forøvrig om landskap hvor en norsk bySUV er mer enn nok til å kjøre nesten over alt langs det som nå er en grense mot okkupert land.

  Om det virkelig var tilfelle, så ville Putins Russland gjort så meget mer ut av det – Putin trenger kort ved forhandlingsbordet og sortere ut innenriksproblemer, da er intet bedre enn en historie eller tre. Med så konvensjonelle vestlige ledere fylt av aversjon mot å konfrontere ren maktpolitikk så er det dette normen. Putin forstår dette så meget bedre enn ledere i vesten.

  Til slutt, at Biden ber partene bruke hodet og besinne seg, er intet nytt og ei heller en endring av USA sin politikk. Se det heller som et ytterligere bevis på at vesten ikke har kommet til klarhet om hvordan forholde seg til en regional stormakt som er forbannet og legger sedvane og respekt for tidligere inngåtte avtaler til side, mye på samme vis som Trump i sin valgkamp.

  • Mener du at vesten burde konfrontere Putin militært? Jeg er enig i at Putins okkupasjonen av Krim er en forbrytelse, som ikke under noen omstendighet skal unnskyldes, men jeg er redd en fullskala krig ville gjøre vondt verre. Du skriver at grunnen til at Biden nå ber partene om å besinne seg er et ytterligere bevis på at vesten ikke har kommet til klarhet.

   • Det første Obama gjorde når dette skjedde var å gå ut og forsikre Putin at det ikke ville komme noe som helst militært svar fra vesten = carte blanche. Putin har gang på gang vist at han lever etter Stalins tese om at du setter bajonetten på geværet og stikker, sjekker om det er motstand og stikker dypere når du ikke møter motstand.
    Slik aksepterte Obama at Russland har en bakgård de kan operere i, og at store makter kan være som bøller i gata for de nærmeste land rundt seg. Nå står det allierte soldater i de fleste utsatte NATO-land, som viser Putin at det blir helt andre konsekvenser.
    Obama sine famlende grep hvor vi dilter etter uten egen mening/politikk, har ført til økte lidelser og en av de største humane katastrofer i verden i dag. Det er vår motvilje til å bruke makt som skaper det vakum som Putin opererer i. Det er slik vi ser tåketale og ønske om handel som er en versjon 2 av tidligere tiders krigsprofeteri.

    • Kjeltringen Putin får for lett spill i kampen om å være fornuftens røst når vestens ledere er som de er.

     Men altså, hvilke teser man lever etter: Det kan diskuteres hva Putin tenker og handler ut fra hvis han ikke sier det, eller man ikke tror på hva han sier. At det skulle finnes en i prinsippet ubegrenset vekst- og erobrertrang på vegne av Russland og russisktilknyttede interesser som speiles i Putins politikk blir i beste fall spekulasjoner. Men det finnes et sterkt USAsk narrativ om denne nasjonens/ korporasjonens rett og plikt til å innha rollen som verdenspoliti og førende stat, det har vært formulert og gjentatt av flere presidenter, og ser ikke ut til å ha blitt svekket eller motsagt overhodet fra politisk eller finansielt hold i USA (før akkurat nå for tiden, hvor ellers gale Trump babler i vei om en kuvending på dette området. Noe som utvilsomt er med på å få visse kommentatorer til å steile og anse fyren for grunnleggende uskikket). Og verden har da jammen smakt nok av puddingen nå til å vite at de ikke kødder. Det er en form for tese som favner videre enn Stalins grunnleggende ekspansive, men her mer tekniske «how-to», som du viser til. Stalin hadde selvfølgelig også mer å by på enn som så, men håndbøker i strategi har de i hvert fall i USA også.

     Obama vingler og vi dilter, og Russland har en bakgård de kan herje i. Det er trist. Minst like trist er det at USAs bakgård strekker seg over så mye av resten av byen. Deres imperialistiske prosjekt får både Russland og presidenten deres til å blekne, bokstavelig talt. Om man ser på NATOs opp-jazzing og strategiske fremrykking i form av baser og nye medlemsland som forsvar eller som offensiv trussel kommer vel an på øyet som ser. Uansett er nok ikke motvilje mot å bruke makt egentlig det første som faller meg inn når jeg tenker på USA og NATO.

     • Nå må du ikke være så tilbakeholden og snill med folk som har tunellsyn. Sett ham skikkelig på plass!

     • @Jostein

      Han kan heller få lese seg litt opp på en god artikkel om amerkanske krigsforbrytelser og normalisering av avvik:

      https://consortiumnews.com/2016/08/15/us-war-crimes-or-normalized-deviance/

      Jeg siterer fra siste avsnitt:

      A Sociopathic Culture

      Until the American public, our political representatives and our neighbors around the world can come to grips with the normalization of deviance that is corrupting the conduct of U.S. foreign policy, the existential threats of nuclear war and escalating conventional war will persist and spread.
      President George W. Bush pauses for applause during his State of the Union Address on Jan. 28, 2003, when he made a fraudulent case for invading Iraq. Seated behind him are Vice President Dick Cheney and House Speaker Dennis Hastert. (White House photo)

      President George W. Bush pauses for applause during his State of the Union Address on Jan. 28, 2003, when he made a fraudulent case for invading Iraq. Seated behind him are Vice President Dick Cheney and House Speaker Dennis Hastert. (White House photo)

      This deviant culture is sociopathic in its disregard for the value of human life and for the survival of human life on Earth. The only thing “normal” about it is that it pervades the powerful, entangled institutions that control U.S. foreign policy, rendering them impervious to reason, public accountability or even catastrophic failure.

      The normalization of deviance in U.S. foreign policy is driving a self-fulfilling reduction of our miraculous multicultural world to a “battlefield” or testing-ground for the latest U.S. weapons and geopolitical strategies. There is not yet any countervailing movement powerful or united enough to restore reason, humanity or the rule of law, domestically or internationally, although new political movements in many countries offer viable alternatives to the path we are on.

      As the Bulletin of the Atomic Scientists warned when it advanced the hands of the Doomsday Clock to 3 minutes to midnight in 2015, we are living at one of the most dangerous times in human history. The normalization of deviance in U.S. foreign policy lies at the very heart of our predicament.

    • Får legge till at der det faktisk har vært murret litt på hjemmefronten i USA mot dette kjøret, er fra fagmilitært hold, da det paradoksalt nok der finnes folk med fler fingre i jorda enn kapitalen og drittlakeiene har tilsammen.

     • Ja, stemmer det AF, jeg har lest hva de skriver.Jeg må si jeg syns mange er er kunnskapsrike. Nå fins det jo unntak, for det er tydelig store hull i allmennkunnskapen hos noen folk der borte også . Dette er bare utrolig.
      Se bare hvordan mennesker kan oppføre seg for å dekke over sin uvitenhet . De lever nok på en egen klode.ler.
      https://www.youtube.com/watch?v=LWB8B614jac

     • Jeg tror mennesker oppfører seg omtrent sånn over alt for å skjule sin uvitenhet. Det er en menneskelig spesialøvelse å hype egen kompetanse og oversikt, og dekke over alt som bestrider dette bildet. Så det er nok til de grader denne planeten fremdeles. Jeg er også dessverre redd mange norske ungdommer hadde gått rett på den samme testen i dag. Men det var jo gøy, da, midt i alt sitt elende. 😀

     • AF

      Svar på din andre kommentar.

      Klokken tikker enda nærmere, ja.

      USAs faste velkjente mønster for destabilisering ser ut til å bli mer og mer gjenkjent ute i verden.
      http://www.abcnyheter.no/nyheter/2016/08/16/195235783/usa-kritiserer-venezuela-fengsling-av-opposisjonsleder
      Her har de mistet en agent og i Brazil kjenner vi også samme lusa på gangen

      Det Erdogan gjør er å luke ut enhver av dem. Ser det som mulig gode nyheter. Dette blir spennede framover. Man skulle tro at det ble vridd nordover med hardere kjør i Ukraina, en false flag eller noe sånt. Den som lever får se utover høsten. Denne krigen må jo koste litt også for US når Poro ikke eier ståler.

    • Det er ganske tydelig at Dagfinn A. Mork selv sluker basis-elementene i NATOs propaganda om seg selv rått: At NATO bare hjelper andre land på nøytralt grunnlag og fremmer demokrati og selvstendighet. Men det var ikke demokrati å ødelegge Jugoslavia. Det var ikke demokrati å bombe Libya. Det var ikke demokrati å gå til krig mot Irak. Og det er ikke demokrati å organisere og bevæpne en opprørsbevegelse i Syria. Og det var ikke demokrati å organisere et kupp i Ukraina. Og alle landene som med disse metodene er blitt såkalt selvstendige, er mer og mindre underbruk av NATO. Intet annet. Russland har ikke foretatt seg en promille av allle disse overgrepene.

    • Det underliggende er selvfølgelig en kamp for fortsatt økonomisk verdenshegemoni og om (de siste) ressursene, og USAs rolle blir av mange tolket som å være kjempens dødskramper, eller i hvert fall desperate kamp for sitt liv som kjempe. Dette er i seg selv en ganske fyllestgjørende forklaring på den ekstreme aggresjon vi ser fra det hold. Utfallet er ingen gitt å vite, men min spekulasjon går i retning av en kinesisk epoke på litt sikt. Mye annet og stygt kan komme til å skje før den flodbølgen virkelig skyller over oss med full kraft, men jeg tror det er dit vi skal.

     Ingar, er du her? Hva tar du for å lære meg mandarin?

     • Ingar, det er et svært generøst og vennlig tilbud. Dersom vi kommer så langt skal jeg ikke holde løftet ditt mot deg hvis det ikke går an å oppfylle det. Studenten tar i så tilfelle selv skylda.

      We Chattes

     • Både språk- og læreevner er utmerket, så slik sett vil nok en fire-fem minutter med deg gjøre meg i stand til å lese kinesiske aviser. Men du har rett; jeg kan være en datakløne. Jeg tenkte i grunnen ikke over at man trengte å være god på det for å lære kinesisk. Men de har edb-maskiner i Kina også, ja? Hm.

      Men åkkesom Ingar, jeg tror det får være. Jeg sjekket innom siden din, det var en stund siden sist. Og du drar den for langt nå. Det visste jeg vel forsåvidt fra før, men nå har dere gått litt mer grundig over stag i redaksjonen enn normalt. Forherligelse av Breiviks handlinger blir mildt sagt for dumt, synes du ikke? Jeg orker ikke sitte hjemme i Norge og få PST på nakken bare fordi jeg absolutt skal ha akkurat deg som mandarinlærer.

   • Dette er jo absurd, Huseby. Det er jo du / dere + Putin som påstår at angrepet fant sted, som må gi en tilstrekkelig dokumentasjon på at det ble foretatt. Ikke motsatt. Imidlertid har Mork gitt en grunddig beskrivelse på at påstandene fra Kreml ikke stemmer. Og vi har absolutt ingen beviser på at det ukrainske militære har utført noe terrorangrep.

  • Får du betalt for å være prostituert, eller gjør du det gratis?

   Kan NAATO vinne en ny kald krig om soldater og generaler skal dø for sine barns rett til å bli en hatet minoritet i eget land?

 5. Så her er det alså, blant «statsviterne» her på bloggen, enighet om at det er sjokolade-kongen Poroshenko som står bak. Og Putin tar dette så alvorlig at han nekter å delta i de forestående forhandlingene om en oppfølging av Minsk2. Jeg slutter ikke å forundre meg over hvor kritikkløse dere er. Jeg skal ikke påstå at dere tar feil!! Men jeg tillater meg å være ambivalent!

  Det at vesten, Biden her som eksempel da, reagerer med å kaste et vått håndkle i fjeset på Poroshenko, trenger ikke bety noe annet enn at denne konflikten per dato ikke er verdt en større krig, der halve Europa og midtøsten blir dratt med. Dette er ikke noe nytt, ikke noe skifte. Det illustrer bare at noen her holder hodet kaldt, heldigvis. Og jeg er enig i at Poroshenko også trenger en avkjøling, og det helt uavhengig av om det er han selv eller Putin som står bak denne siste «provokasjonen».

  For å si det veldig enkelt; vesten har latt Putin vinne kampen om Krim, og det fra dag EN. Det er gjennom å se på hva som faktisk har skjedd, altså praksis, vi finner svaret. Så når Steigan spør seg om vi skal velge å tolke vestens reaksjon på den siste hendelsen som et lyspunkt i en ellers dyster situasjon, er han litt sent ute.

  Nato og vesten har taklet dette bra. Det VAR de som ville sette hardt mot hardt for å «hjelpe» Ukraina, det er sant. Helt sikkert også innad i Nato. Men heldigvis har ikke dette skjedd. Og det kommer ikke til å skje. Natos tilstedeværelse på Baltikum, deres såkalte opptrapping, har aldri vært vært noe annet enn en normal og forutsigbar utvikling. Nato er selvfølgelig ingen trussel mot Russland.

  Helt fra dag EN har jeg sagt til mine ukrainske venner at Ukraina ikke kan vente seg noen hjelp fra vesten. Alle lovord, all retorikk, har for det meste vært tomme ord. Det er det store og riktige bildet. Det kunne vært annerledes hvis året var 1994, og ikke 2014. Mens EU enda var på høyden, og Russland lå nede. Det kan vi spekulere i.

  Det er mye som fremdeles kan skje i Ukraina, for landet har mildt sagt store utfordringer, med fattigdom og massiv korrupsjon, fascisme, for å nevne noe. Poroshenko har ingen moralsk makt lenger. Ytterliggående krefter, sikkert også psykologer og deres klonede professorer, hva vet jeg, står i kø for å «løse problemene». Dette er uoversiktelig. Poroshenko selv har brukt embedet sitt til å få fart på sjokolade-virksomheten sin. Hans sjokolade-butikker har poppet opp som sopp, i de fleste større byer. Før var sjokoladen bare å få kjøpt på «rema». Og sjokoladen er veldig god faktisk. Det skal han ha.

 6. Dagfinn Mork setter fingeren på fatale informasjonsfeil i Putins propaganda aksjon for å kunne legitimere nok en invasjon av ukrainsk land. I tillegg til Morks informasjon, kan det opplyses at den arresterte såkallte lederen av den såkallte terroraksjonen, avsluttet sin militærtjeneste for 2 år siden og atneider i dag som sjåfør ved et energiverk i Saporiche. Ha var på besøk på Krim da han ble arrestert. En annen såkallt deltager i den såkallte terroraksjonen bor i Simferopol og ble arrestert for 3 uker siden. Vanskelig å bedrive terror med russisle fangevoktere rundt seg. Har forøvrig ytterligere informasjoner om at den såkallte terroraksjonen er en stor (og amatørmessig) bløff fra Putins side. Og husk: den eneste som tjener på å utgi en slik løgn, er Putin.

 7. Jag skriver detta från Odessa vid Svarta havet, endast 55 mil landvägen
  från den ryska svartahavsflottan i Sevastopol (bara lite längre
  än sträckan Stockholm-Oslo).

  Jag tror man måste beakta följande kedja av händelser: 28 juli,
  Krims federala distrikt avskaffas; 9 augusti, Putin och
  Erdogan röker fredspipa i Leningrad oblast; 10 augusti, ukrainska «terrorister»
  försöker ta sig över gränsen till Krim, men stoppas och infångas
  av FSB (dateringen avser Putins kommentar).

  Är detta helt orelaterade händelser? Jag tror inte det.

  En fråga för Putin måste vara, att hur ska han bryta Krims
  internationella isolering. Krimborna var under ukrainatiden
  vana att dra in en årslön under tre sommarmånader genom
  att hyra ut allt som gick att hyra ut. Jag har och har haft många unga
  ukrainska och vitryska medarbetare som berättat hur enkelt det
  var att ta tåget till Simferopol, för att sedan hyra ett rum
  vid kusten.

  Nu är situationen helt annorlunda. Ukrainska vänner på
  besök i Stockholm under sommaren och med släkt på Krim
  berättade att internationella bankkort inte längre fungerar
  där. Tåg till Simferopol går inte längre från Ukraina. Simferopols
  internationella flygplats är numera rent inrikes.
  Expedia, som jag ofta använder, även vid resor i Ryssland,
  kan inte leverera i Simferopol. Ryssar som ska semestra
  på Krim, och inte har råd att flyga, måste åka färja för att
  ta sig till Krim.

  Ukrainare kan åka till Krim, och de som har släkt där
  gör det, knappast annars. Utlänningar som tar sig till
  Krim med rysk visering släpps efter det inte in i Ukraina.
  Svenska UD avråder från resor till Krim.

  Jag jämför med Odessa. Lätt att ta sig hit utan visering.
  Jag valde nattåget från Kiev, men det finns direktflyg från flera
  städer i Europa. Bankkort fungerar givetvis. Att Odessa är
  en turistmagnet framgår tydligt vid samtal med en taxichaufför.
  Han tjänar bra under turistsäsongen, och Odessa lockar yngre
  från andra delar av Ukraina
  med arbete under sommarmånaderna. Ungrare är enligt taxichauffören
  mycket talrika, men jag hör även många andra språk här.

  Om vänskapen Ryssland-Turkiet består kommer många ryssar att
  välja Turkiet för sommarsemestern 2017. Om Krims isolering består
  finns ingen möjlighet att kompensera bortfallet av ryska
  turister med internationella.

  Inte ens unionsbrodern Vitryssland har direktflyg till
  Simferopol (men väl till Odessa).

  Ryssarnas styvmoderliga inställning till Vitryssland illustreras
  med följande lilla historia.
  Jag skulle flyga till Minsk via Moskva med Aeroflot.
  Normalt väljer jag direktflyget Stockholm-Minsk med Belavia,
  men de flyger inte varje dag. Det hör till saken att jag
  som en av ytterst få svenskar har ett öppet multipelvisum
  till Vitryssland, vilket gör att jag kan gå och komma som
  jag vill (märk, Sverige och Vitryssland har sedan 2012 inte
  diplomatiska förbinelser).

  Fem minuter före boarding blir jag uppropad att komma
  till disken: «har du visum till Ryssland», «nej, jag ska
  inte till Ryssland, utan till Vitryssland; jag har giltig
  visering och boardingkort för sträckan Moskva-Minsk». «Du
  behöver visum till Ryssland». «Ok, bra, men ett transitvisum
  går väl att ordna i Moskva, jag ska ju bara byta terminal?».
  «Nej, du får gå till ryska ambassaden imorgon och ordna visum».
  Jag lyckades hitta en stol med Austrian via Wien till Minsk. Mina
  vitryska vänner berättade att detta inte var första gången
  deras utländska besökare utsatts för detta krångel. Att de
  var irriterade framgick med all önskvärd tydlighet.

  För att avsluta. En möjlighet med Putins agerande skulle
  kunna vara att han ska försöka bryta Krims isolering mot att
  han avvecklar «republikerna» i Donbass. Eller hur ska man
  tolka hans uttalande att fortsatta samtal i Normandie-formatet är
  meningslösa?

  • Interresante observasjoner. Fra mine kontakter i Ukraina har jeg fått vite at Putin, eller andre i hans krets, har uttalt at «Donbass ikke er viktig». Krigsområdene i Donbass er et horribelt syn, det meste er ødelagt, nesten ingenting fungerer, gruvene står stille. Jeg forstår Putin godt hvis det er riktig at dette «ikke er viktig for Russland». Så din teori er svært rasjonell. Kanskje vi nå er i den situasjonen at «vesten» prøver å få Ukraina til å gi opp Donbass, mens Russland ikke vil ha det.

 8. Det beste som kunne skjedd med Ukraina nå er en fredelig deling av landet, og ikke en krig. Det er kanhende en naiv og umulig tanke, men like fullt det beste. For at det skulle skje måtte Kiev kommet med innrømmelser, og Putin ville stå igjen som triumfator. Nasjonen Ukraina er en full mann på krykker, som trenger overvåkning og en seng å ligge i. Han må avruses, pleies, noen fingre og en fot må kanskje amputeres for å redde resten. Faktisk er den mange ukrainere som ser dette. Også de som hater Putin for det han har gjort og stadig gjør. God politikk handler om kompromisser slik at muligheter kan realiseres, for vanlige ukrainere som ikke har noe annet ønske enn at deres barn og barnebarn skal få det bedre enn dem selv.

 9. Solid og nøktern artikkel. En del stoff om utviklingen i Ukraina har det jo blitt, og sett i lys av de forrige vil jeg si at Steigan analyserer situasjonen på en troverdig måte. Biden og hans sønner har jo, etter utviklingen det siste året, ingen åpenbare økonomiske incentiver der lenger.
  Porosjenkos trekk på Krim kan vel være tatt for å lodde stemningen? Den viser dårlige odds for ham og snart er han borte vekk. Europeiske ledere er nok også redd for å bli dratt med i noe som vil koste mye mer enn det smaker

  • Det er vel bare psykologer og deres klonende professorer som forsøker å skape inntrykk av at Ukraina ikke har støtte i Vest. Russland og separatistene deres har jo vært kritisert nord og ned i denne konflikten, og det er neppe uklart at det er Ukraina som har Vestens støtte.

   • Jeg skrev og dokumenterte om Vestens støtte til Ukraina for flere timer siden, men mitt innlegg er fortsatt ikke publisert. Kan Pål Steigan gi meg et svar på hvorfor?

    • Jeg har hatt problemer med å få svart på noen innlegg også. Når jeg sender svaret, får jeg bare melding 404, og svaret kommer trolig ikke frem. Sabotører på Usenet har tidligere konstruert meldinger som det er umulig å svare på på normal måte. Kanskje noen driver på med det samme på disse diskusjonsfora?

   • Det høres ut som vi er ganske enige – men jeg er litt i stuss om hva du mener med uttrykket «psykologer og deres klonede professorer». Vi har det samme verdisyn, men lurer på hva du legger i dette uttrykket. Mener du bokstavelig talt at psykologer er dypt involvert i den globale politikken? Hilsen nysgjerrigper.

    • «Klonende» professorer, og ikke «klonede». De studenter som ikke deler professorens «sannhets»følelse, «tas» i plenum og blir utvist fra studiet, slik at det er total ensretting innen visse studier. Jeg har også «hørt» at kristne skal nektes å studere psykologi. Psykologene og professorene deres stjeler og «tar» gjerne politikere og andre viktige for samfunnet vårt for å styre deres tanker og beslutninger i «riktig» retning. Deres hovedmål over hele kloden, er å bli kvitt Gud la djevelen og andre parasitter herske.

     Det har også blitt sagt at homofile skal styre verden. For å få makt til dette skal de benytte voldtekt, fysisk og åndelig, som inkluderer åndelig ran og forskjellige utpresningsmetoder.

     Psykologene har selvfølgelig nazister og satanister med på laget. Problematiske personer forsøker de å få tvangsinnlagt med passende diagnoser, for å «ta hånd om dem» i psykiatrien. Det er mulig at det fins hemmelige institusjoner som jeg ikke vet noe om, men det har nettopp kommet en rapport om nedverdigende pasientbehandling på Åsgård, noe som ville være typisk for slike psykologer.

  • Johnny: du viser til en artikkel som ikke gir deg noe som helst medhold i din argumentasjon om at Krim tilhører eller hadde rett til å bli overført til Russland. Les artikkelen litt nøyere. Men forsåvidt en grei artikkel du viser til, med ett unntak: artikkelen sier at det ikke er bevist at det offisielle Russland ikke er involvert i krigen militært. Det har vi nå mengder av bevis for. At vesten ikke reagerer mer overfor russernes brudd på folkeretten i Donbas, er ikke bra. Men med vetorett i FNs sikkerhetsråd, er det kun økonomiske sanksjoner som er mulig. Disse skulle vært utvidet

   • Artikkelen bekrefter det jeg skriver mitt innlegg, Olaf!

    Sitat: «Etter Sovjetunionens fall erklærte både Ukraina SSR og Krim seg for selvstendige stater. Men i og med at Krim var en del av Ukraina SSRs territorium godtok ikke Ukraina Krims selvstendighet. Kompromisset ble at Krim fikk status som autonom republikk i Ukraina.»

    FN stiller spørsmålet om ikke autonome republikker har rett til å løsrive seg?
    Svar: «Tja. I FN-konvensjonene om sivile og politiske rettigheter, og økonomiske, sosiale og kulturelle rettigheter, står det at alle folk har rett til selvbestemmelse. Likevel er det omstridt om retten til selvbestemmelse innebærer rett til løsriving fra andre stater. Den internasjonale domstolen har stilt spørsmålet i sin uttalelse om Kosovo, men ikke kommet fram til et endelig svar.»

    Det er ingen tvil om at Russland brøt folkeretten da Krim ble en del av Russland, men folkeretten ble også brutt når Norge bombet Libya, og folkeretten brytes også når Norge sender styrker til Syria. Når Kosovo fikk sin selvstendighet var det også et brudd på folkeretten. Men Kosovo er anerkjent som suveren stat av de aller fleste vestlige land, og er ikke dette dobbeltmoral?

    • Selvfølgelig er det dobbeltmoral, og Olaf får svare for seg, men jeg var veldig imot vestens involvering i Libya. Men poenget ditt er vel ikke at Russland har rett til å okkupere Krim – fordi Norge bombet Libya? Det er en spissformulering, og jeg mistenker deg ikke personlig for å mene dette – men noen ganger kan jeg lure litt, sånn rent generelt altså. Det virker som om noen hater vesten så intens at all faenskap som måtte ramme dem (oss?) applauderes, uansett hvilke mennesklige omkostninger dette fører til, selvfølgelig ikke oss personlig da, her vi sitter i sofaene på de kjølige knausene og er statsvitere.

 10. Det var ikke mye Russland kunne gjøre i 1991, i og med at det formelt var en del av Ukraina. Dessuten var det ikke noe folkekrav at Krim skulle bli en del av Russland. Tvert imot var det meningsmålinger som viste at flertallet ville være en del av Ukraina.

  • I 1995 avsatte Ukraina Krims president Yiry Meshkov, og Krims egen grunnlov ble fjernet!
   Separatist-presidenten Yiry Meshkov hadde en oppslutning på over 75 %, så disse meningsmålingene dine er bare tull, Erland! Etter avsettelsen var det store anti-ukrainske opptøyer og demonstrasjoner på krim, men dette nevnes ikke av vestlig media.

   • Tror du har rett, Johnny. Leser på wikipedia at det var én meningsmåling som veldig marginalt ga støtte til Ukraina, men at flere viste det motsatte. Det overrasker meg ikke. Ukraina som imperiebygger har vært en katastrofe fra først til sist. Når de selv ikke greier å anerkjenne Rusinernes språk i Karpatene i vest som et minoritetsspråk, sier dette det meste. Jeg har null respekt for det formynderskap Ukraina bedriver overfor disse, også overfor språklige og kulturelle russere på Krim og i Donbass, og ellers.

    Men jeg er ikke her for å spamme ned bloggen – der tar du feil!

 11. «Den britiske finanskapitalens hovedorgan snakker om «Russlands provokasjoner», men får altså ikke støtte for det verken i Det hvite hus eller i Downing Street 10. Skal vi velge å se det som et lyspunkt i en ellers nokså dyster internasjonal situasjon?»

  Kanskje vi skal se det som at Joe Biden og visse andre i den vestlige eliten, nå vet at Russland er USA militært overlegne (ikke i pengebruk, men i faktisk kompetanse og styrke), og derfor er påpasselige med å ikke provosere russerne.

  • Og det som ga dem denne vissheten, var trolig Russlands desimering av IS o.a. vestlig-finansierte «moderate opprørere» i Syria.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.