Sommerkavalkade 2016 (5): Mulig modell for å organisere samfunnet på nytt

3
Utsnitt av en skjematisk framstilling av synapsene i hjernen

(Opprinnelig publisert 23. juni 2015.)

På tross av formelt demokrati og valg hvert annet år er vårt samfunn en hierarkisk organisasjon der de på toppen hersker og de på bunnen er avmektige. Enda verre er dette blitt med kombinasjonen av at store deler av norsk politikk avgjøres i EU gjennom EØS og et stadig mer omfattende ekspertvelde. Og til sjuende og sist er det de mektige multinasjonale selskapene som har kontrollen. Sosialismen, slik vi har sett den til nå, har for en stor del gått ut på å erstatte et hierarki med et annet. Er det mulig å gjøre det bedre? Går det an å skape en samfunnsmodell som kombinerer menneskelig frihet med reell makt til dem som produserer verdiene?

Samfunnspyramiden

Den klassiske metaforen for samfunnet er pyramiden der produsentene, arbeiderne, er på bunnen, eliten på toppen og de ulike nivåene i maktapparatet på hvert sitt nivå i mellom. Gammel versjon til venstre, det velkjente organisasjonskartet til høyre.

oligarki organisasjon

Les mer her.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


3 KOMMENTARER

  1. Du har helt rett.Nettet spiller i dag en avgjørende rolle når det gjelder nyhets formidling. Ingen tvil om at det også spiller en slik rolle når det gjelder å organisere et levedyktig samfunn slik du levende framstiller det. Utviklingen i USA som for meg står i fokus nå, hadde ikke vert mulig uten nettet. (ikke med den farten ting utvikler seg der) Jeg leser dine artikler og berikes av dem. I den senere tid har jeg hatt en del problemer med ting som har gått i stykker og derav økonomiske tilbake slag. Men i løpet av høsten tror jeg å bli i stand til å yte noe til din blogg.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.