Russland og Tyrkia vil ha et bredt økonomisk og politisk samarbeid

0

Da det tyrkiske flyvåpenet skjøt ned det russiske SU-24 bombeflyet på grensa til Syria i 2015 var de to landa på nippet til å havne i åpne krigshandlinger. Bare drøyt et halvår seinere sier begge land at de nå vil nystarte forholdet, legge konfliktene bak seg og innlede et bredt økonomisk og politisk samarbeid. Dette er resultatet av møtet mellom Vladimir Putin og Recep Tayyip Erdoğan i Moskva 9. august 2016.

Det som forandret hele situasjonen var det mislykte statskuppet i Tyrkia natt til 16. juli 2016. Tyrkia mistenker USA for å ha stått bak kuppforsøket, eller i det minste å ha kjent til det. Ingen vestlige ledere kontaktet Erdoğan kuppnatta. Det gjorde derimot Vladimir Putin, og det ble utslagsgivende for den nye tilnærminga mellom Ankara og Moskva.

Det er også opportunt at Erdoğan nå kan legge skylda for nedskytinga på kuppmakerne, fordi den piloten som skjøt ned det russiske flyet angivelig skal være blant kuppmakerne.

På pressekonferansen sa Erdoğan ifølge den tyrkiske nettavisa Haberturk at målet er å få samhandelen mellom de to landa opp fra dagens lave nivå på 24 milliarder dollar opp til 100 milliarder. De vil gjenoppta arbeidet med et atomkraftverk i Tyrkia, en investering på 22 milliarder dollar. De vil opprette et felles investeringsfond og de vil samarbeide i forsvarsindustrien.
Putin sa seg glad for møtet og så fram til dette samarbeidet som han sa måtte utvikle seg gradvis. Han nevnte transport- og anleggsprosjekter og samarbeid mot terrorismen.
Erdogan sa:

«Jeg takker deg min kjære venn Putin for din vennllige invitasjon og din store gjestfrihet. Dette er mitt første utenlandsbeslk etter kuppforsøket.»

(Skal vi anta at det er en del raseri i Washington og NATO-ledelsen over akkurat den uttalelsen?)

Begge to gjorde det klart at de vil gjenoppta prosjektering og arbeid med Turkish Stream-prosjektet for å føre russisk naturgass via Tyrkia til Sør-Europa.

Det er jo ennå ikke helt avklart nøyaktig hvem som sto bak kuppforsøket i Tyrkia, men hvis det skulle være slik Tyrkia mer enn antyder, at det var en amerikansk hånd bak det, så må man si at man har sådd vind og høstet storm. Det nystartede forholdet mellom Russland og Tyrkia er uten tvil et strategisk tilbakeslag for USA.

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelEU slår djupe sprekker
Neste artikkelBritiske soldater kjemper i Syria
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).