Russland og Tyrkia vil ha et bredt økonomisk og politisk samarbeid

0

Da det tyrkiske flyvåpenet skjøt ned det russiske SU-24 bombeflyet på grensa til Syria i 2015 var de to landa på nippet til å havne i åpne krigshandlinger. Bare drøyt et halvår seinere sier begge land at de nå vil nystarte forholdet, legge konfliktene bak seg og innlede et bredt økonomisk og politisk samarbeid. Dette er resultatet av møtet mellom Vladimir Putin og Recep Tayyip Erdoğan i Moskva 9. august 2016.

Det som forandret hele situasjonen var det mislykte statskuppet i Tyrkia natt til 16. juli 2016. Tyrkia mistenker USA for å ha stått bak kuppforsøket, eller i det minste å ha kjent til det. Ingen vestlige ledere kontaktet Erdoğan kuppnatta. Det gjorde derimot Vladimir Putin, og det ble utslagsgivende for den nye tilnærminga mellom Ankara og Moskva.

Det er også opportunt at Erdoğan nå kan legge skylda for nedskytinga på kuppmakerne, fordi den piloten som skjøt ned det russiske flyet angivelig skal være blant kuppmakerne.

På pressekonferansen sa Erdoğan ifølge den tyrkiske nettavisa Haberturk at målet er å få samhandelen mellom de to landa opp fra dagens lave nivå på 24 milliarder dollar opp til 100 milliarder. De vil gjenoppta arbeidet med et atomkraftverk i Tyrkia, en investering på 22 milliarder dollar. De vil opprette et felles investeringsfond og de vil samarbeide i forsvarsindustrien.
Putin sa seg glad for møtet og så fram til dette samarbeidet som han sa måtte utvikle seg gradvis. Han nevnte transport- og anleggsprosjekter og samarbeid mot terrorismen.
Erdogan sa:

«Jeg takker deg min kjære venn Putin for din vennllige invitasjon og din store gjestfrihet. Dette er mitt første utenlandsbeslk etter kuppforsøket.»

(Skal vi anta at det er en del raseri i Washington og NATO-ledelsen over akkurat den uttalelsen?)

Begge to gjorde det klart at de vil gjenoppta prosjektering og arbeid med Turkish Stream-prosjektet for å føre russisk naturgass via Tyrkia til Sør-Europa.

Det er jo ennå ikke helt avklart nøyaktig hvem som sto bak kuppforsøket i Tyrkia, men hvis det skulle være slik Tyrkia mer enn antyder, at det var en amerikansk hånd bak det, så må man si at man har sådd vind og høstet storm. Det nystartede forholdet mellom Russland og Tyrkia er uten tvil et strategisk tilbakeslag for USA.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.