75,1 prosent av norsk strømforbruk i 2015 var fossil- og atomkraft

0

Intetanende bruker vi nordmenn ren vannkraft – tror vi. Men mesteparten av renheten er blitt kjøpt opp av EU-land. Dermed står Norge igjen som storforbrukere av fossil kraft og atomkraft, viser NVEs oversikt.
Det er ABC Nyheter som skriver dette, og fortsetter:

Trodde du at strømmen du bruker, stammer fra ren, norsk vannkraft?

I 2015 ble det produsert 141,5 TWh (1TWh= 1 milliard kilowattimer) fornybar strøm i Norge, langt mer enn det vi trenger. Forbruket her i landet lå på 130TWh  ifølge tall fra Norges Vassdrags- og Energidirektorat, NVE.

Tilsynelatende er alt i sin skjønneste orden.

Likevel er de fleste av oss medansvarlige for at Norge i 2015 sto for et forbruk av 63,3TWh fossil kraft og 34,4TWh kjernekraft – altså hele 75,1 prosent av hele det norske kraftforbruket – ifølge en såkalt varedeklarasjon utarbeidet av NVE.

Grunnen er at tyskere, østerrikere, italienere og andre europeere har kjøpt retten til å påberope seg hele 94,664 TWh fornybar, ren kraft fra Norge.

Til oss i Norge gjenstår bare 32,3TWh fornybar kraft etter beregninger gjort i noe som kan fortone seg som et absurd utslag av klimatiltak i EU.

Som ledd i EUs klimapolitikk, som Norge har sluttet seg til, er en ordning for å gi forbrukere et valg mellom fornybar kraft og ikke-fornybar kraft innført i EUs fornybardirektiv.

Det innebærer at kraftprodusenter kan selge opprinnelsesgarantier.

De garanterer at strømmen du forbruker, stammer fra fornybar kraftproduksjon. Det har norsk kraftbransje solgt i bøtter og spann.

Om den konkrete kraften som føres til din bolig stammer fra kull, vind, uran eller vann, er likegyldig.

Nettavisa setter dermed fingeren på det absurde i hele norsk energipolitikk. Det er etablert et marked for kjøp og salg av oprinnelsesgarantier, slik at bedrifter og enkeltpersoner kan kjøpe seg en garanti for at de bruker fornybar kraft. Kraftprodusentene, som får utstedt opprinnelsesgarantier, kan selge opprinnelsesgarantiene i et eget marked som er uavhengig av fysisk forbruk. Ca. 2-3 øre av hver kWh legges på strømregningen din og deles ut til kommersielle investorer. Ikke noe av dette fører til at det totalt blir brukt mindre fossil energi eller atomkraft.

Dette systemet gjør også at en elbil i Norge for 75 prosentsdel vil gå på fossil- og atomkraft. Denne innsatsen for miljøet blir belønnet med rundelige statlige subsidier.

Når Google og BlackRock kjøper seg inn i norsk vindkraft, er det først og fremst for å kunne bruke norske subsidier til å markedsføre seg på det europeiske markedet som miljøvennlige.

Og til forbrukerne: Et sikkert tips er det at det er dere som får regninga.

 

Forrige artikkelEUs sanktioner mot Ryssland och Minskavtalet – bedrägeri på hög nivå?
Neste artikkelCraig Murray: – Krigene i Irak og Libya var bygd på løgn
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).