Streikekampene i Frankrike

0

Kampen mot loi El Khomri, den nye arbeidslivsloven, fortsetter med økt styrke i Frankrike. Første uke i juni 2016 blir den kraftigste mobiliseringa hittil, sier Philippe Martinez, som er generalsekretær i landsorganisasjonen CGT.

På den andre sida forsikrer statsminister Manuel Valls fra «sosialistpartiet» at han vil forsvare love til siste bokstav.

Jernbanearbeiderne i SNCF vil antakelig gå til full streik uten tidsbegrensninger. Det handler både om arbeidslivsloven og om interne forhold i jernbanene.

Hele transportsektoren i Frankrike blir rammet av streiker.  Det gjelder også flyplassene. Og havnene. Og dette skjer bare ni dager før Frankrikes store stolthet i år, EM i fotball går av stabelen.

Jeg klipper fra nettsida cestlagreve.fr:

Streiker som er i gang:

De kommende streikene

De siste streikene som er annonsert

På tross av den landsomfattende motstanden fra de fagorganiserete, sier «sosialisten» François Hollande at han holder fast ved arbeidslivsloven.

Hensikten med loven er å redusere lønningene og å gi kapitaleierne større muligheter til å si opp folk og ilegge ikke-btalt overtid. 70% av det franske folket støtter kravet om å trekke arbeidslivsloven.

 

Forrige artikkelEU og IT-gigantene skal sensurere sosiale medier
Neste artikkelOppsummering av den siste utviklingen i Syria
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).