Oppsummering av den siste utviklingen i Syria

4
Syria april 2016, Eva Thomassen på besøk.
Roald Aune
Roald Aune

I østre forsteder i Damaskus har SAA nå tatt full kontroll. 700 terrorister er blitt busset til Idlibprovinsen etter at Ghouta har vært terroristområde i mer enn 3 år, kontrollert av Ajnad al-Sham, en saudi støttet jihadistgruppe. Mange familier flytter tilbake. Forsoningsarbeidet, og amnesti, har gitt vitale resultat allerede. Nå er det blitt temmelig langt fra Damaskus sentrum til nærmeste terroristkontrollerte område.

I Latakiaprovinsen fortsetter opprenskningene, flere områder mot den tyrkiske grensen er erobret. De siste terroristene blir også eliminert i Qalamoun (områder mot den libanesiske grensen) sammen med Hizbollah.  I Idlib har russiske og syriske fly angrepet og ødelagt al Nusrah/FSA installajoner. Nettet snører seg sammen rundt Idlibprovinsen.

Syria april 2016, Roald Aune nr. 2 fra høyre
Syria april 2016, Roald Aune nr. 2 fra høyre

Det er en meget interessant utvikling i Nord-Aleppo, mot den tyrkiske grensen. Der har IS drevet al Nusrah/FSA tilbake og står nå utenfor den viktige grensebyen Azaz. Det er selvsagt positivt at to terroristgrupper kjemper innbyrde.Også at de tyrkisk støttete terroristene svekkes. IS er enklere å ta.

Det er publisert bilder av konvoier med biler og SAA personell langs veien mot Raqqa, men ikke meldt om trefninger i byen. Det var for noen dager siden meldt om en amerikanskstøttet angrep mot Raqqa med 20000 kurdere og 5000 arabere, dette var bare propaganda, et slikt angrep har ikke funnet sted.  Det er imidlertid trefninger i de nordlige delene av Raqqaprovinsen rundt byen Tabqa anført av SDF (kurdiske styrker).

I sør-Syria, Dara’a, er det våpenhvile initiert av FN mellom regjeringsstyrkene og FSA, den holder seg noenlunde. Etter at regjeringsstyrkene med støtte fra russiske fly erobret den viktige byen Sheikh Miskeen, som ligger på veien mellom Damaskus og grensen til Jordan, og på veien til Sweida, har lite skjedd.  Nå har imidlertid to IS-lignende grupper etablert seg i et område sørøst for Golan og skal bli angrepet av FSA, men lite har skjedd.

Anslagsvis 80-90% av befolkningen i Syria bor i regjeringskontrollerte områder. Det er bare Aleppo (50%) og Homs (20%) som har betydelige ødeleggelser av de store syriske byene. Så situasjonen er ikke så dårlig i Syria totalt som en får inntrykk av når en bare får servert bilder fra Aleppo. Denne krigen vil SAA vinne sammen med sine allierte, og framgangen vil fortsette i sommer.
Roald Aune

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


4 KOMMENTARER

 1. interessant nyhet. Jeg ville gjerne ha mer opplysninger om det angivelige angrepet (20.000 kurdere og 5.000 arabere) på Raqqa som altså viste seg å være feil. Dette er selvsagt et veldig viktig tema: pålitelighetene i de informasjonene vi får. Er det mulig å få mer opplysninger om hvor opplysningen kom fra og hvordan det ble oppdaget at de var feil

 2. Beskrivelsen framstår som i overkant optimistisk for SAA, sammenligna med hva jeg har lest og sett fra andre kilder. Det digitale kartet på http://syria.liveuamap.com/ har pleid å vise endringer før jeg har sett de bekrefta av meldinger fra andre kilder. I følge dette kartet har det ikke skjedd markerte endringer i frontlinjene mellom SAA og ikke-IS-opprørsgruppene etter at Nusra (Al-Qaida) og allierte (Vestenstøtta) opprørere erobra landsbyen El Eis i Sør-Aleppo for noen uker sida, og dermed brøyt våpenstillstandsavtalen. Områdene øst for Damaskus, er på kartet fortsatt grønt, altså kontrollert av ikke-IS-opprørere. I Qalamoun-fjellene er store områder også grønne, og noen er svarte (IS-kontroll), slik det har vært lenge. Der det har det vært markerte bevegelser fram og tilbake i frontlinjene er ved ‘azaz ved den tyrkiske grensa, mellom IS (framgang) og FSA, og nord for Raqqa, mellom YPG (framgang) og IS.

  Så da lurer jeg på hvilke kilder denne tilstandsrapporten er basert på?

 3. Er FSA en betydelig aktør?
  Og hva slags gruppe er det egentlig?
  Er de islamister eller sekulære?
  Er det væpnede opprørere eller terrorister? (Med terrorister mener jeg grupper som angriper rene sivile mål og bryter alle normer for krigføring slik IS gjør.)

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.