Kongehuset er tatt med håndverkerbuksene nede

8

I 15 år har kongehuset brukt penger til drift av hoffet til å vedlikeholde sine private eiendommer. Hvorfor ble det ikke oppdaget før? Det er Dagbladet som stiller dette spørsmålet.

Avisa har i lengre tid gravd i kongehusets økonomi. Avisa betegner sjøl dette som nybrottsarbeid, og det har de rett i. Godt jobba! I april i år dokumenterte avisa at:

•  De samlede utgiftene til monarkiet har vokst minst 37 prosent på seks år, fra 336 millioner kroner i 2010 til minst 460 millioner kroner i 2016.
• Lønnsutgiftene til hoffet er mer enn doblet siden 2002. Da brukte hoffet 52 millioner kroner til å lønne faste og midlertidig ansatte. I 2014 var tallet økt til 119 millioner. Antallet fast ansatte økte i samme periode fra 136 til 153, ifølge hoffets årsberetninger.
• Siden 2002, da kronprins Haakon avsluttet studiene, har staten over tredoblet overføringen til kronprinsparets stab, som i 2016 mottar 18,8 millioner kroner.
• I samme periode er kronprinsparets skattefrie apanasje doblet til 9,3 millioner kroner i 2016.

Kort etter viste avisa hvordan Forsvaret la til rette for kronprinsparets feriested på Mågerø.

Dagbladet har vist hvordan kronprinsen stakk fortjeneste av salg av tomter på Skaugum i egen lomme. Og i juni 2016 viser de hvordan de kongelige lar hoffet betale lønningene for vedlikehold, drift og vaktmestertjenester på sine sju private eiendommer.

Et stort antall nordmenn tenker fortsatt på kongehuset i fortellingen om Kong Haakons nei eller Kong Olav på trikken. Men dette er historie. Dagens kongehus opptrer som den ekstremt rike overklassen som de er en del av. De er knyttet til de rikeste kapitalistene i Norge og internasjonalt. Men fortsatt kan de påberope seg et krav om at deres økonomi skal finansieres av det offentlige, men samtidig være unndratt innsyn. Og fortsatt har de rød løper inn i Dagsrevyen når de skal markedsføre prosjektene sine.

Les Kongehus og kremmerhus

Rike kvinner skal frelse verden

Monarkiets skjulte økonomi

Kronprins Haakons nettverk

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


8 KOMMENTARER

 1. Vel vel.!

  For å være dønn ærlig, så gir jeg bæng i hva kongehuset har brukt og ikke brukt, og hva de har brukt av.
  Det er i alle fall peanøtter i forhold til visse andre som ikke verdsetter landet sitt og den økonomien de har blitt valgt til og disponere for landets innbyggere på en rettferdig og ikke minst voksen og ansvarsfull måte – Noe de er lysår fra.

  Landet som vi lever i har laaaaangt større problemer som dassavisen dagensvas burde ta opp.
  De kan starte med UDI’s uansvarlige forbruk av dine penger, de har jo hendene i lomma på hver eneste nordmann.
  De kan fortsette med lovligheten av hva Gro gjorde i 1994. (var det vel – nei jeg gidder ikke Google akkurat året).
  Denne «innmeldingen» i kartellet også kalt EØS / EU, disse 2 er søsken.
  Nå har de også greid kunsttykke å få stortingets tillatelse til å avlytte alt av elektronikk, strider ikke det mot Norges grunnlov og grave inn i folks privat liv.

  Så kan jo dassavisen grave litt rundt disse milliardene som Erna kvakk kvakk har stilt til disposisjon for å være med på og finansiere den såkalte «Frie Syriske Opprørsstyrker). Der flertallet er Sunni muslimer. Eller IS. Kall en spade for en spade.
  Så kan vi like gjerne slutte å kalle IS for ekstremister – noe de ikke er, de gjør jo bare det som Koranen sier.
  Og de moderate, om det finnes er de som står på siden og roper «Gud Er Stor» klapper når hoder og annen tortur utføres av IS.

  Her kan jo økokrim gå inn! Tenker jeg de har arbeide i flere tiår.

  Ok jeg vet det ble noe off topic, men. ! Måtte bare få det ut..
  Dere får ha meg tilgitt det..

 2. «Dagens kongehus opptrer som den ekstremt rike overklassen som de er en del av.» – Og den gamle «symbolverdien» av kongehuset blir igjen dratt mot realitet – slik denne «symbolske» maktstrukturen kongehuset alltid leder mot, å sette symbolet ut i praksis. Det er den iboende ideen. – Avskaff kongehuset. Det stammer ikke kun fra gamle folkeeventyr, det er en makt-arketyp som manipuleres demagogoisk overfor samfunnet. – *Kongehuset’ er et friggin’ nær okkult ‘sigil’! (jf. https://en.wikipedia.org/wiki/Sigil_%28magic%29 ). Det er til for å smitte med ulikhet innenfra samfunnet. – ‘Kåff ! – Hogg hodet av den sleipe ormen av snoende maktlinjer gjennom historien. Fakking demografisk virus. – Folket skal selv velge ledere. Ferdig. 🙂

 3. Jeg gleder meg til Dagbladet foretar en like kritisk granskning av norske politikeres ødeleggelse av Libya og Syria. Og Norges støtte til «moderate opprørere».

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.