Støtten til EU faller som en stein i Europa

0

Mens den ikke-valgte ledelsen i EU planlegger å gi seg sjøl stadig mer makt, er oppslutninga om EU på vikende front i medlemslanda. Det er faktisk grunnlag for å si at støtten faller som en stein, hvis vi skal tro meningsmålingene fra Pew Research Center.

Fallet var mest uttalt i Frankrike hvor nå bare 38% av de som svarte i undersøkelsen sa at de så positivt på EU. Det var ned 17% fra året før. I Tyskland var fallet på 8% til 50% og i Storbritannia ned 7% til 44%.

Ironisk nok er støtten til EU størst i de landa som har regjeringer som er svært kritiske til unionen, nemlig Polen og Ungarn. Trenden gjennom de siste ti årene er at oppslutninga om unionen faller.

Aller minst støtte får EU for sin håndtering av økonomien og flyktningespørsmålet, de to største politiske sakene i unionen i dag.

92% av grekerne, 68% av italienerne og 66% av franskmennene var misfornøyde med EUs styring av økonomien. Bare i Tyskland og Polen var det et flertall som syntes at EUs håndtering av økonomien står til godkjent.

Det er stor misnøye i medlemslanda med EUs håndtering av flyktningestrømmen. 94% av grekerne var negative. I Sverige 88%, i Italia 77% og i Spania 75%.

Som jeg har meldt tidligere har de fem EU-presidentene har lagt fram en plan som vil avskaffe det nasjonale demokratiet i EU-landa innen 2025.

Det er liten grunn til å tro at denne planen har noen oppslutning blant folkene i Europa. Nå spurte ikke Pew direkte om det. Men instituttet spurte om folk ville ha mer makt tilbake til nasjonale parlamenter eller overføre mer makt til EU. I ingen land var det flertall for å gi EU mer makt. Folk i medlemslanda vil ha generelt mer makt tilbake til de nasjonale parlamentene, og sterkest er dette ønsket i Hellas (68%) og Storbritannia (65%).

Men dette gjør neppe noe inntrykk på den ikke-valgte eliten i EU. De er ikke kjent for å respektere velgernes oppfatninger og ser på dette som «farlige nasjonalistiske strømninger», som EU-president Jean-Claude Juncker pleier å si.

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelKongehuset er tatt med håndverkerbuksene nede
Neste artikkelFNs generalsekretær bøyer seg for utpresning fra Saudi Arabia
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).