Støtten til EU faller som en stein i Europa

0

Mens den ikke-valgte ledelsen i EU planlegger å gi seg sjøl stadig mer makt, er oppslutninga om EU på vikende front i medlemslanda. Det er faktisk grunnlag for å si at støtten faller som en stein, hvis vi skal tro meningsmålingene fra Pew Research Center.

Fallet var mest uttalt i Frankrike hvor nå bare 38% av de som svarte i undersøkelsen sa at de så positivt på EU. Det var ned 17% fra året før. I Tyskland var fallet på 8% til 50% og i Storbritannia ned 7% til 44%.

Ironisk nok er støtten til EU størst i de landa som har regjeringer som er svært kritiske til unionen, nemlig Polen og Ungarn. Trenden gjennom de siste ti årene er at oppslutninga om unionen faller.

Aller minst støtte får EU for sin håndtering av økonomien og flyktningespørsmålet, de to største politiske sakene i unionen i dag.

92% av grekerne, 68% av italienerne og 66% av franskmennene var misfornøyde med EUs styring av økonomien. Bare i Tyskland og Polen var det et flertall som syntes at EUs håndtering av økonomien står til godkjent.

Det er stor misnøye i medlemslanda med EUs håndtering av flyktningestrømmen. 94% av grekerne var negative. I Sverige 88%, i Italia 77% og i Spania 75%.

Som jeg har meldt tidligere har de fem EU-presidentene har lagt fram en plan som vil avskaffe det nasjonale demokratiet i EU-landa innen 2025.

Det er liten grunn til å tro at denne planen har noen oppslutning blant folkene i Europa. Nå spurte ikke Pew direkte om det. Men instituttet spurte om folk ville ha mer makt tilbake til nasjonale parlamenter eller overføre mer makt til EU. I ingen land var det flertall for å gi EU mer makt. Folk i medlemslanda vil ha generelt mer makt tilbake til de nasjonale parlamentene, og sterkest er dette ønsket i Hellas (68%) og Storbritannia (65%).

Men dette gjør neppe noe inntrykk på den ikke-valgte eliten i EU. De er ikke kjent for å respektere velgernes oppfatninger og ser på dette som «farlige nasjonalistiske strømninger», som EU-president Jean-Claude Juncker pleier å si.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.