– Facebook lytter til samtalene dine gjennom mikrofonen på mobilen

13

De store IT-gigantene er stadig i søkelyset på grunn av mulige personvern-overtredelser, og nå har kjempen innen sosiale medier på nytt havnet i ilden. Som avisen The Independent melder har Facebook nemlig blitt beskyldt for å lytte til samtaler via mikrofonen på mobilen, via en funksjon de har implementert for sine amerikanske brukere.

Det er professor i kommunikasjon fra University of South Florida i USA, Kelli Burns, som nå har rettet anklager mot Facebook.

Det er Tek.no som skriver dette, og fortsetter:

Det er verdt å nevne at lyttefunksjonen det dreier seg om ble introdusert i USA i 2014. På Facebook sine hjelpesider presiserer selskapet at funksjonen ikke brukes til å ta opp samtaler, men at de bruker mikrofonen på mobilen til å identifisere hva brukeren lytter til eller ser på.

Funksjonen er også fullstendig valgfri og kan enkelt skrus av. Meningen med funksjonen er å gjøre det enklere for brukere å dele med andre hva de lytter til eller ser på. Dette gjøres ved at det dukker opp et tegn som brukeren kan trykke på mens man skriver en oppdatering, etter at identifiseringen er vellykket.

Som sagt er den ennå kun tilgjengelig i USA, og det er uvisst når det eventuelt skal lanseres i andre regioner.

Facebook lytter til samtaler via mikrofonen på mobilen (foreløpig bare i USA) og bruker funksjonen til å registrere hva folk snakker om eller ser på.

Og dessuten har de avtalt med EU-kommisjonen at de skal sensurere sosiale medier. Betryggende?

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


13 KOMMENTARER

 1. 😉

  MOBIL MED ALT

  Mobil med alt har jeg aldri hatt.
  Min er av det eldgamle slaget.
  Ikkeno internett, ditt eller datt.
  Og dét er da slett ingen plage.

  Nei, sier du Hei! til meg bak min rygg,
  fordi du får se meg ved døra;
  så hører jeg stemmen din, vær du trygg:
  Jeg har ikke propper i øra.
  .

 2. Apple driver med dette. Tjenesten Siri overvåkes og alt folk sier skrives ned. Har fått bekreftet det av folk som driver med det.

  • Siri (Apple), Cortana (Microsoft) og Google Now (gjett hvem sin) er tre av samme støpning. Skvaldrekjerringer.

 3. «…den (er) ennå kun tilgjengelig i USA, og det er uvisst når det eventuelt skal lanseres i andre regioner.» Og vær sikker: Datoen vil ikke bli offentliggjort heller – plutselig bare er funksjonen her, innført i all stillhet. Senere vil selvsagt noen nerder ha oppdaget det, og det blir medieoppstyr en kort stund til det hele roer seg igjen, og ingen lenger tenker over at giganten (og de «tjenester» de frivillig eller etter pålegg samarbeider med) avlytter alt vi sier.

 4. En litt alternativ strategi i masseovervåkingens verden er kort forklart å overfôre dem med info, hvorav jo mesteparten alltid vil være uinteressant og/ eller ubrukelig, og på den måten gjøre den mikroskopiske andelen kvalitetsinformasjon også ubrukelig, da den ligger begravet innimellom resten, og det kan være vanskelig eller umulig å vite hva som er hva.

  Kapasitet er et erkjent problem for alle de store etterretningstjenestene som samler og samler og aldri sletter, og selv om systemer og regnekraft nå er absurd dimensjonert, øker også informasjonsmengden som skal gjennom systemet med minst samme takt, så det er nok et stadig eksisterende problem for Storebror, faktisk. Man skal selvfølgelig ikke være sjenert eller opptatt av privatliv for å ta del i denne praksisen, men om alle gjorde det ville systemet bli mindre effektivt og pålitelig.

  De dyktigste hackerne jeg kjenner (et par rettsaker i England bekrefter at de er i verdensklasse) gjør det sånn, for de har ingen tro på at det går an å beskytte seg mot det uansett. Så der i huset ropes det på frk. Google og Siri og resten av familien hele tiden, alle webcams og mikrofoner er alltid påslått, kryptering er for feiginger osv. De beskytter selvsagt sine systemer godt mot alle andre enn Storebror, men for Storebror er det fritt frem til å hente informasjon til han spyr av forspisning.

  (Det kan nok hende det finnes digitale hemmeligheter der også, men de kjører i så fall på systemer som ikke er på internet før de er ferdige og kan settes i arbeid. Og da gjøres det fra andre steder enn nerdehulen. 😉 Men dette vet jeg selvføgelig ingenting om. Ingenting, sier jeg!)

  • Tror nok det er beste strategi – den funker jo bra på oss (information-overload). For de av oss som er alt har levd med muligeheten for at øvrigheta følger med på ens gjøren og laden, har det bare begrenset noia-faktor.

   Wave your feak-flag high!

   • Indeed. Og er man i stand til å lære i det minste litt grunnleggende om hvordan internett og computere faktisk virker, blir det mindre noia i heimen også, da man kan begrense bekymringene til det som er innafor realistiske scenarier i hvert fall. Det tar jo helt av for folk som begynner å få en anelse, men ikke så mye mer. De blir utsatt for personlige NSA-hackerangrep hver gang de kræsjer sin egen maskin vet du, og det er hele tiden.

    Minner meg om en forumtråd for mange år siden der en fyr listet opp alle prosessene som kjørte i bakgrunnen hos ham, som han var overbevist om at var bevis på at han hadde fått «virus». Vi kunne fort forsikre ham om at han bare hadde fått Windows. Ikke nødvendigvis så mye bedre, men en viss forskjell er det jo.

    https://www.youtube.com/watch?v=AVsbqVJLFow

    • Personlig stiller jeg min lit til «NSA-skyen»: Backup er for strebere – om pc’n kræsjer er det bare å levere inn FOIA-krav («Freedom Of Information Act» – USA), og kreve filene sine overlevert. Enkelt og greit.

     NB! – Prosessen kan dog ta litt tid, noen ganger flere år. Så tidvis backup er likevel smart å ha i mellomtiden. 🙂

     • Ja! 🙂 Og NSA, jeg vil gjerne sende en hilsen til alle jeg kjenner i Nord-Norge. På forhånd takk.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.