Ei uke til skjebnevedtak om finanskontroll – Arbeiderpartiet holder kjeft

0

«Stortingets finanskomité sier seg villig til å bruke mindre enn fem uker på å avgjøre en av de største overføringene av makt til EU. Europarettsekspert rister på hodet over lynrask europeisering av norsk Finanstilsyn.» Dette skrev ABC Nyheter om det som er den største avståelsen av norsk suverenitet siden EØS-avtalen ble inngått. Vedtaket skal altså måkes igjennom uten reell debatt i Norge,

Forslaget er regjeringa Solbergs verk, men siden det trengs tre fjerdedels flertall for å få det igjennom er Høyre og FRP avhengige av støtte for Arbeiderpartiet. Arbeiderpartiet har tenkt å stemme for denne suverenitetsavståelsen som blokk. Men partiet ligger ekstremt lavt i terrenget og overlater til regjeringa å snakke. APs stortingspolitikere pleier ellers å strømme til studioene for å prate om dette og hint. Men i et så avgjørende spørsmål er de tause som graven.

Det bør de ikke få lov til å være. Ikke minst bør avisa Klassekampen vise sin besøkelsestid og tvinge AP-representantene til å tone flagg. Velgerne bør få vite hva de stemmer og hvordan de argumenterer for det.

ABC Nyheter skriver:

– At Stortinget hastebehandler en så stor sak, så stor at man for første gang siden 1992 må bruke Grunnlovens §115 som krever tre fjerdedels flertall, er helt useriøst. Og den kommer til å få presedens for energi, telekom og data. Dette kommer til å få store ringvirkninger.

Det sier europarettsjurist, professor Halvard Haukeland Fredriksen ved Universitetet i Bergen, etter en høring Stortingets finanskomité torsdag avholdt på halvannet døgns varsel.

Høringen dreide seg om et forslag fra regjeringen om i hurtigtogsfart å få vedtatt tillatelse til å overføre myndigheten over det norske Finanstilsynet til Brussel. …

Og innen 13. juni – med pinse og 17. mai og annet arbeid innimellom, har flertallet i komiteen satt seg fore at den største beslutningen om overføring av suverenitet siden EØS-avtalen ble inngått, skal være avgjort av Stortinget.

SP-leder Trygve Slagsvold Vedum sa:

– Det er grundigere prosesser i Stortinget for hvor et veikryss skal legges, enn den største suverenitetsavståelsen på lang tid. Og det etter sterkt press fra Fremskrittspartiet og Høyre i regjering, sa Slagsvold Vedum.

Det både regjeringa og Arbeiderpartiet holder tett om er at dette å legge Norge inn under finanstilsynet til EU er blitt en hastesak fordi finanskapitalen i EU, og dermed EU-kommisjonen ønsker snarest mulig å få kontroll over finansene i medlemslanda.

Sjefene for Bundesbank og Banque de France skrev i vinter en felles artikkel i Süddeutsche Zeitung der de gikk sterkt inn for at det må opprettes et felles europeisk finansdepartement, som får myndighet til å overstyre nasjonale parlamenter.

Tett oppunder ferien, mens landet er i halvveis feriemodus og mediene skriver om badeliv og agurker, skal regjeringa med APs hjelp banke oss inn under den europeiske finanskapitalens kontroll. Parolen for enhver oppegående journalist må være: La ikke APs representanter få slippe unna med dette. Fotfølg dem alle sammen. Avkrev dem et svar. (Men vær forberedt på at de ikke har peiling på hva de er med å stemme på.)

Les også:

Regjeringen og Arbeiderpartiet legger Norge inn under EUs finanskontroll

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelSyria til Sikkerhetsrådet: Såkalt «moderate» grupper står bak terror mot sivile
Neste artikkel– Europa tier om Syriakrigen fordi man håper å tjene på den
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formenn i AKP(m-l) 1975–84). Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).