Den pakistanske hæren og jihadismen

0

Den pakistanske hæren er tungt infiltrert av jihadister, skriver Asia Times.

A Pakistani Navy tribunal’s recent awarding of death sentence to five officers for the September 6, 2014 terror attack on the Karachi Naval Dockyard points to the growing penetration of the Pakistani armed forces by radical elements including Al-Qaeda in the Indian Subcontinent (AQIS) launched by Dr Ayman Al Zawahiri.

Magasinet hevder at den pakistanske armeen nå er infiltrert på alle nivåer av jihdister og sympatisører med al-Qaida og Taliban.

The Karachi Naval Dockyard attack was carried out entirely by serving Navy personnel, along with Owais Jakharani, a former Navy cadet. Jakhrani, son of Assistant Inspector General of Karachi Police Ali Sher Jakhrani, was killed during the operation.
The mystery behind the attack was solved when AQIS spokesman Mahmood issued a statement denying reports that the fidayeen operation was carried out by “some intruders.”
He said some naval officers executed the operation to take control of a Pakistani Naval ship PNS Zulfiqar to launch missile attacks on US warships in the Indian Ocean, carrying eight C-802 surface to surface anti-ship missiles.

Pakistan er verdens sjette største land etter innbyggertall, 200 millioner mennesker. Landet er en atommakt, og en del kommentatorer har pekt på hva slags farer man vil stå overfor hvis jihadistene tar kontrollen over det pakistanske militære.

Jihadistgrupper er aktive i hele landet, og samtidig har Pakistan sjøl beveget seg stadig mer i retning av en dogmatisk islamisme. Den pakistanske staten pleier kontakten med ulike militante islamistiske grupper.

Det virker derfor ikke usannsynlig at jihadistene har en mye sterkere posisjon i den pakistanske armeen enn det som tidligere er blitt rapportert. Og det later ikke til å stoppe der.

 

KampanjeStøtt oss

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.