Atombomber i Italia

0
«Takk skal du ha, president Obama.  Italia er fast bestemt på å følge deg med sin forpliktelse om atomsikkerhet».  Det tvitret statsminister Renzi etter å ha vært med på toppmøtet i Washington om atomsikkerhet i april (2016).

Denne artikkelen er skrevet av den italienske geografen og forfatteren Manlio Dinucci. Oversatt til norsk av Ingunn Kvil Gamst. Publisert første gang på derimot.no


I sin presentasjon på toppmøtet skriver president Obama: «Spredning og mulig bruk av atomvåpen er den største trusselen mot global sikkerhet.  Det var derfor jeg for sju år siden, i Praha, garanterte at De forente Stater skulle stanse eksporten av atomvåpen».

I samme øyeblikk som han kommer med denne erklæringen, blir B 61-12, den nyeste USA-atombomben utviklet.  Disse skal erstatte de nåværende B61 som USA har installert i Italia, Tyskland, Belgia, Nederland og Tyrkia.  Tester er underveis med B61-12, med anti-bunker-kapasitet.  Det vil si at de kan trenge gjennom undergrunnen.  B61-12, som er konstruert for dette, eksploderer med langtvirkende effekt for å ødelegge kommandosentre og andre underjordiske anlegg.  Det er derfor et våpen for et «first strike», det vil si et bakholdsangrep med atomvåpen.

For å bruke disse nye atomvåpnene med presisjon og diverse styrke, bistår Italia ikke bare med baser ved Aviano og Ghedi-Torre, men også med piloter som er opplært i et USA-ledet atomangrep.  Federation of American Scientists skriver at det er bevist at en av fire USAs luftvåpens styrker er utplassert ved fire europeiske baser, som ved Ghedi flybase, den 704 Munition Support  Squadron. «Det er derfra atomvåpen er programmert til å bli skutt ut mot fly fra fiendtlige nasjoner».

Enda en bekreftelse på dette kommer fra USA, Bulletin of Atomic Scientists (en av de mest autorative kilder om atomvåpen.  De skriver den 2. mars 2016 at «Italiensk luftvåpen (med Tornado PA-200 fly) er tildelt oppgaven med å gjennomføre et atomangrep med atomraketter fra USA, under kontroll av personell fra USAs luftvåpen, helt til USAs president ikke autoriserer dem».

Så i atomkappløpet mellom USA/NATO og Russland, er Italia, offisielt erklært som en ikke-atom-makt, blitt forandret.  Landet ligger helt i frontlinjen og er derfor et potensielt mål.  Dette er et kappløp som vil bli enda farligere med de nye atombombene fra USA, etter hvert som de blir utplassert i Europa.  Det senker atomterskelen.  «Denne typen atomvåpen er mer presise – advarer en rekke eksperter som er blitt intervjuet av New York Times.  Det øker fristelsen til å bruke dem, til å med bruke dem i forkjøpet».

Stilt overfor den økende faren som truer oss, takket være politisk bevisstløshet og medienes sensur, er ikke generelle appeller om kjernefysisk at atomnedrustning nok. Temaet er fullastet av demagogi.  Det er utilstrkkelig at president Obama, etter å ha brukt 1000 milliarder dollar på å utvikle disse atomvåpnene, sier at han vil «realisere sin drøm om en verden uten atomvåpen».

Det er nødvendig å fordømme – slik Komiteen Nei til Krig, Nei til NATO gjør – det faktum at ved å tillate å ha slike våpen og gjøre oss klare til å bruke dem, bryter Italia med Traktaten om ikkespredning av atomvåpen, underskrevet i 1975.  Traktaten forsikrer at:

«Enhver militær ikke-atom-nasjon påtar seg ikke å ta imot atomvåpen fra noen som helst, ikke kontrollere slike våpen, hverken direkte eller indirekte». (Artikkel 2).

I Italia er den eneste mulige måten vi kan bidra med for å nøytralisere atomvåpenkappløpet og fjerne atomvåpen fullstendig, er å forlange at Italia slutter å bryte Ikke-angreps-pakten.  På denne basis må vi forlange at De Forente Stater fjerner ethvert atomvåpen fra vårt land, og ikke installere de nye B61-12-bombene her.

Er det noen i Parlamentet som er forberedt på å spørre om dette uten å nøle?

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst


20. januar 2016 hadde det italienske ukemagasinet l’Espresso en artikkel der det blir bekreftet at de nye amerikanske atomvåpnene vil bli utplassert i Italia.
The New York Times skriver om de nye våpnene 11. januar 2016 og viser at dette er våpen som gjør bruk av atomvåpen mer tenkbart, som den tidligere visesjefen for Joint Chiefs of Staff, General James E. Cartwright, sier.
KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.