Brexit: Wolfgang Schäubles hemmelige plan

0

Ikke før var det klart at britene hadde stemt for å forlate EU før den tyske finansministeren og hardlineren Wolfgang Schäuble satte seg ned i hemmelige drøftinger med sin stab. Det de diskuterte er det som kalles «Task force Brexit»,  men som offisielt heter „Deutsche Strategie bezüglich Brexit“. Dette meldes i flere tyske aviser, blant annet Die Welt og Der Spiegel.

«Ut betyr ut!»

De første reaksjonene fra sjokkerte og sårede EU-ledere var å rope på revansje. De ville straffe britene for deres utrolige frekkhet å vende ryggen til det Jagland i sin tid kalte «den høyeste form for sivilisasjon». De sier derfor at britene ikke må vente seg noen fordeler; Ut betyr ut!

EU-toppene er også redde for smittevirkninga av britenes Leave. Og med god grunn, for det blir nå krevd folkeavstemninger i Frankrike og Nederland og det snakkes ikke bare om Frexit og Nexit, men også om Svexit og hvorfor ikke Departugal. Italeave. Czechout og Finish?

EU-president Donald Tusk gikk så langt som til å varsle sivilisasjonens undergang:

As a historian I fear that Brexit could be the beginning of the destruction of not only the EU but also of western political civilisation in its entirety.

I den tyske regjeringa er det to retninger. Sosialdemokratene peker på at Storbritannia utgjør 20% av EUs økonomi. Derfor ønsker de en smidig forhandlingsløsning. Vi i Norge bør merke oss det Die Welt skriver om at en løsning på linje med vår EØS-avtale vil være for dårlig for britene.

På den andre sida er Schäuble og hans folk. De regner med knallharde forhandlinger. «Dette blir stygt,» sier man i Berlin. Det de ser for seg er at Storbritannia skal ha en assosieringsavtale med EU. Men det er tusenvis av dokumenter som må endres og hele prosessen kan komme til å ta mange år.

Schäuble er fra før av kjent for heller å ville ha en liten kjerne av konsoliderte EU-land med Tyskland som kjerne ennå måtte slite med land som ikke vil eller klarer å følge direktivene. Felles bank, felles finansdepartement og felles budsjetter, det er det Angela Merkels høyre hånd drømmer om. Disiplin er det høyeste gode! skrev Deutsche Wirtschafts Nachrichten om Schäubles tenkning. Det er ingen grunn til å tro at han går inn for noe annet i sin «Task force brexit».

Eliten i EU er vant til å kunne gjøre hva de vil uten at det har noen konsekvenser for dem. Det kan de ikke lenger. Det har britiske velgere sørget for. Gir de Storbritannia gunstige vilkår, så vil det forsterke splittelsen i EU og fyre opp under nye folkeavstemninger. Og gir de britene dårlige vilkår, så vil det slå tilbake på EUs egne vaklende økonomi.

Britenes Leave har avslørt at EU er et korthus. Faller et kort eller to på nedre plan skal det mye til å berge resten av huset. EU kan klare å samle seg etter Brexit, men det blir ikke det samme EU som før. Hvis Frankrike skulle følge etter, er det slutt på EU slik vi kjenner det. Da blir man sittende igjen med Tyskland pluss vasaller.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.