Brexit stort nederlag for The City of London

5

The City of London er uten tvil Europas finanshovedstad. Hver eneste dag handles det for 2700 milliarder dollar i denne “square mile” (pluss Canary Wharf og Mayfair). 400.000 mennesker er ansatt i denne globale finansindustrien, så det er ingen bombe at The City stemte 75% Remain.

City er fristedet for global spekulasjonskapital. Finansselskapene har kommet dit fordi London «har latt dem gjøre det de ikke får lov til å gjøre hjemme», som Nicholas Shaxson skrev i Treasure Island. Mafiaeksperten Roberto Saviano sa nylig at Storbritannia er «det mest korrupte landet i verden», og ikke uten grunn.

Det er i London at 90% av verdens narkotikapenger hvitvaskes før de sluses inn i den vanlige økonomien.

City er et skatteparadis i hjertet av London, som New Statesman skrev.

Fra City kanaliseres rikfolks kapital ut til de mer tradisjonelle skatteparadisene, som Jersey og Cayman Islands. Oljesjeiker, narkobaroner, oligarker og andre kriminelle har brukt City for å skjule og re-investere de kriminelle fortjenestene sine.

Finansfyrstene frykter nå at etter Brexit må de flytte hovedkvarterene sine fra London til Frankfurt. Det vil i så fall underminere Citys rolle som finanshovedstad. De vil ikke slutte å hvitvaske kriminelle penger, men siden de ikke vil være innenfor EU, vil de ikke like lett kunne betjene det europeiske markedet. (Men finanskapitalisten er seg sjøl lik. Allerede før avstemninga hadde de sikret seg en del viktige fordeler, sånn i tilfelle…)

Britiske velgere, ikke minst britiske arbeidervelgere, brukte den muigheten de fikk til å gi City et blått øye. Og det kommer til å svi lenge. Storbritannia er 20% av EUs økonomi, så Brexit vil også være et hardt slag for unionen. Finansfyrstene kommer til å finne løsninger, det er det ingen tvil om, men det vil antakelig skje andre steder enn i City.

KampanjeStøtt oss

5 KOMMENTARER

  1. Jag är inte lika övertygd som du att «Brexit stort nederlag for The City of London». En hel del pekar på att det är till fördel för det brittiska finanskapitalet att Storbritannien lämnar EU. Frågan är hur länge Bryssel/Tyksland skulle tillåta Storbritannien ha en egen valuta. Utan en egen valuta skulle der brittiska finanskapitalet helt underordnas Bryssel och tyska intressen.

    Att även stota grupper inom det konservativa partiet var för Brexit borde stämma till eftertanke.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.