Brasil: Kuppresidenten dømt for lovbrudd

0

Brasils folkevalgte president, Dilma Rouseff, ble suspendert og tvunget til å forlate presidentembetet i en prosess som stadig flere velger å kalle et kupp, gjennomført av det Noam Chomsky kaller «en bande tjuver».

Hensikten med kuppet var dels å stoppe den såkalte Operasjon bilvask, som har påvist at mange politikere er korrupte, og dels å drive gjennom en høyreorientert, nyliberal agenda. Se også her.

temer golpista

The Intercept skriver at de tre ukene som er gått siden kuppet har bekreftet disse mistankene. To av kuppresident Michel Temers ministre, og deriblant hans «anti-korrupsjonsminister» (!) er blitt tvunget til å trekke seg på grunn av hemmelige opptak som viser at de har forsøkt å sabotere etterforskninga. En tredel av Temers ministre figurerer i etterforskningspapirene.

Temer sjøl er også under etterforskning for flere tilfeller av korrupsjon. Og nå er han dømt for å ha brutt valglovene og gitt forbud mot å stille til valg de nærmeste åtte årene. En domstol i hans hjemby São Paulo har vedtatt et formelt dekret der det slås fast at Temer er skyldig i lovbrudd og derfor ikke valgbar til noe politisk embete.

Så Chomsky har rett, dette er en bande med tjuver og kjeltringer som har gjennomført «et mykt kupp» angivelig for å bekjempe korrupsjon, men i virkeligheten for å dekke over korrupsjon og for å gi deres egen klasse av gribbekapitalister adgang til å plyndre Brasils nasjonalformue.

Protestene mot kuppet øker, både i Brasil og i utlandet. I Storbritannia har over 20 parlamentarikere og en rekke ledende personligheter fordømt avsettelsen av Dilma som et kupp. 34 delegater til Europa-parlamentet har krevd at EU avbryter forhandlingene om en handelsavtale med Brasil på grunn av at regjeringa ikke er legitim. Transparency International har sagt at de avbryter dialogen med Brasils regjering inntil den har fjernet sine egne korrupte medlemmer.

I Brasil øker også protestene på gata, og det har vært harde sammenstøt mellom demonstranter og opprørspoliti der politiet har skutt med tåregass og gummikuler mot demonstrantene.

USA har forholdt seg uvanlig taust under det langsomme kuppet i Brasil, men det er ingen tvil om hvor landet står. WikiLeaks avslørte nylig at Michel Temer har vært informant for USA.

Og for USA passer det påfallende bra at ett av de såkalte BRICS-landa nå går over til en nyliberal, høyreorientert politikk.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.