Brasil: Kuppresidenten dømt for lovbrudd

0

Brasils folkevalgte president, Dilma Rouseff, ble suspendert og tvunget til å forlate presidentembetet i en prosess som stadig flere velger å kalle et kupp, gjennomført av det Noam Chomsky kaller «en bande tjuver».

Hensikten med kuppet var dels å stoppe den såkalte Operasjon bilvask, som har påvist at mange politikere er korrupte, og dels å drive gjennom en høyreorientert, nyliberal agenda. Se også her.

temer golpista

The Intercept skriver at de tre ukene som er gått siden kuppet har bekreftet disse mistankene. To av kuppresident Michel Temers ministre, og deriblant hans «anti-korrupsjonsminister» (!) er blitt tvunget til å trekke seg på grunn av hemmelige opptak som viser at de har forsøkt å sabotere etterforskninga. En tredel av Temers ministre figurerer i etterforskningspapirene.

Temer sjøl er også under etterforskning for flere tilfeller av korrupsjon. Og nå er han dømt for å ha brutt valglovene og gitt forbud mot å stille til valg de nærmeste åtte årene. En domstol i hans hjemby São Paulo har vedtatt et formelt dekret der det slås fast at Temer er skyldig i lovbrudd og derfor ikke valgbar til noe politisk embete.

Så Chomsky har rett, dette er en bande med tjuver og kjeltringer som har gjennomført «et mykt kupp» angivelig for å bekjempe korrupsjon, men i virkeligheten for å dekke over korrupsjon og for å gi deres egen klasse av gribbekapitalister adgang til å plyndre Brasils nasjonalformue.

Protestene mot kuppet øker, både i Brasil og i utlandet. I Storbritannia har over 20 parlamentarikere og en rekke ledende personligheter fordømt avsettelsen av Dilma som et kupp. 34 delegater til Europa-parlamentet har krevd at EU avbryter forhandlingene om en handelsavtale med Brasil på grunn av at regjeringa ikke er legitim. Transparency International har sagt at de avbryter dialogen med Brasils regjering inntil den har fjernet sine egne korrupte medlemmer.

I Brasil øker også protestene på gata, og det har vært harde sammenstøt mellom demonstranter og opprørspoliti der politiet har skutt med tåregass og gummikuler mot demonstrantene.

USA har forholdt seg uvanlig taust under det langsomme kuppet i Brasil, men det er ingen tvil om hvor landet står. WikiLeaks avslørte nylig at Michel Temer har vært informant for USA.

Og for USA passer det påfallende bra at ett av de såkalte BRICS-landa nå går over til en nyliberal, høyreorientert politikk.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelEl dinero detrás de Malala
Neste artikkelPave Francis har tatt pengevekslerne inn i tempelet
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).