Vi støtter ytringsfrihet og informasjonsfrihet i Sverige og resten av verden.

0

En dokumentar om massakren i Odessa 2 mai 2014 vil bli kringkastet i Sverige 23 mai 2014 på 22:15 på SVT2. Sendingen har blitt utsatt to ganger. Før sendingen ble utsatt for andre gang på initiativ fra Maidan Norge, Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter, ukrainske organisasjoner og den ukrainske ambassaden for å protestere mot den svenske TV public service (Sveriges Television AB) sender denne dokumentaren.

ukraina masks of revolution

For ett år siden, i 2015, stoppet ukrainske organisasjoner en utstilling om massakeren i Odessa 2. mai 2014. Den var planlagt av Sveriges største voksenopplæringsforbund (ABF). De samme ukrainske organisasjonene prøver nå sammen med andre å baktale og sverte dokumentaren som er laget av den anerkjente og prisbelønte franske journalisten Paul Moreira.

Filmen er basert på vitnesbyrd fra alle sider og fakta om hva som skjedde i Odessa 2. mai 2014. De som protesterer mot denne dokumentaren viser til en artikkel av journalisten John Færseth publisert i den norske avisen Dagbladet. Færseth er motstander av hva dokumentaren viser. Det viser at en ukrainsk-nasjonalistiske mob setter en fagforeningsbygning i brann, og at dette fører til 42 dødsfall blant mennesker som støtter en folkeavstemning om et føderalt Ukraina. Den norske journalisten mener i stedet at bevisene tyder på at hovedansvaret for dødsfallene ligger hos brannvesenet som kom sent på brannstedet. Færseth hevder også at de høyreekstremes rolle er sterkt overdrevet i hele dokumentaren om de mørke sidene av den ukrainske revolusjonen.

Kampanjen mot dokumentaren tar sikte på å gi folk som har denne mangelen på moral å unnskylde massemord, muligheten til å «kommentere» dokumentaren i forbindelse med at den blir sendt. Deres mål er å fremme sine såkalte kritiske røster, slik at de kan få dokumentaren som om den skulle vøre basert på konspirasjonsteorier.

La ikke budskap som unnskylder høyreekstrem vold, hvor den enn måtte forekomme, få siste ordet i massemediene.

Forsvar ytringsfrihet og informasjonsfrihet mot regjeringer og deres tilhengere som ønsker å påtvinge sine egne folk og folk i andre land, sine meninger og sitt ensidige budskap som den eneste gyldige sannheten.

Dette åpne brevet blir sendt til media og allmennheten i Sverige og nabolandene. Hjelp oss å støtte fred, ytringsfrihet og informasjonsfrihet samt å eksponere høyreekstrem vold.

Bakgrunn

Vi som har startet denne internasjonale kampanjen har ulik bakgrunn.

Som bønder er vi bekymret for landbruket i Ukraina, med sine 7 millioner bønder blir underlagt en politikk fra EU og IMF som rammer små og mellomstore bønder: en politikk som favoriserer store bedrifter innen agro-business.

Som ansatte i offentlig sektor er vi bekymret for skjebnen til den ukrainske nasjonen ligger i hendene på bedrifter som ønsker å erstatte sosiale rettigheter med privatiserte sosiale tjenester for å kunne tjene penger på folks behov.

Som pasifister og miljøvernere, er vi bekymret over at NATOs generalsekretær hevder at miljøbevegelsen med sine protester mot fracking spiller i hendene på Russland.

Vi er også opptatt av hvordan Russland og andre nasjoner, som ikke deler vestlige geopolitiske interesser, blir framstilt som fiender i Sverige og ellers i den vestlige verden med sikte på å fremme opprustning og krig i stedet for fredsbygging.

Vi, som menneskerettighetsaktivister, er svært bekymret for selektiv anvendelse av udelelige menneskerettigheter, herunder både sosiale og politiske dimensjoner ved dobbeltmoral som svekker kampen for menneskerettigheter over hele verden.

Kampanjen mot dokumentaren ble støttet av Maidan Norge, eksil-ukrainsk organisasjoner og en svensk menneskerettighetsorganisasjon (Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter). Andre som går imlot dokumentaren har sin bakgrunn i en tankesmie som er finansiert av bransjeorganisasjoner, forsvarsforskning, den ukrainske ambassaden, den svenske public service-radio (Sveriges Radio AB) og menneskerettighetsorganisasjoner som deler den svenske regjeringen.


Oppropet kan undertegnes her.

 

Editorial team

Tord Björk, editor, Ukrainabulletinen
Stig Broqvist, active in Friends of the Earth Helsingborg
Lars Drake, assistant professor Swedish University of Agriculture (SLU)
Jan Wiklund, popular movement researcher

Supporters

Goran Brankovic, peace activist
Mika Böök, peace activist
Susanne Gerstenberg, peace activist
Thomas Gunnarsson, peasant
Joel Holmdahl, peasant
Jake Kayzer, peace activist
Thorsten Laxvik, peasant
Markus Limmergård, board member FiB/K
Oleg Mezjuev, Ukraine observer
Anders Romelsjö, professor emeritus, radical blogger
Bo Sundbäck, teacher
Maj Wechselmann, documentary film maker

International supporters

Mika Böök, Finland
Noam Chomsky, USA
Pål Steigan, Norge

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelNorge ødela landet i bomberegn. Nå herjer et terrorregime.
Neste artikkelPentagon aims for killer robots that exploit social media
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formenn i AKP(m-l) 1975–84). Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).