Vi støtter ytringsfrihet og informasjonsfrihet i Sverige og resten av verden.

9

En dokumentar om massakren i Odessa 2 mai 2014 vil bli kringkastet i Sverige 23 mai 2014 på 22:15 på SVT2. Sendingen har blitt utsatt to ganger. Før sendingen ble utsatt for andre gang på initiativ fra Maidan Norge, Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter, ukrainske organisasjoner og den ukrainske ambassaden for å protestere mot den svenske TV public service (Sveriges Television AB) sender denne dokumentaren.

ukraina masks of revolution

For ett år siden, i 2015, stoppet ukrainske organisasjoner en utstilling om massakeren i Odessa 2. mai 2014. Den var planlagt av Sveriges største voksenopplæringsforbund (ABF). De samme ukrainske organisasjonene prøver nå sammen med andre å baktale og sverte dokumentaren som er laget av den anerkjente og prisbelønte franske journalisten Paul Moreira.

Filmen er basert på vitnesbyrd fra alle sider og fakta om hva som skjedde i Odessa 2. mai 2014. De som protesterer mot denne dokumentaren viser til en artikkel av journalisten John Færseth publisert i den norske avisen Dagbladet. Færseth er motstander av hva dokumentaren viser. Det viser at en ukrainsk-nasjonalistiske mob setter en fagforeningsbygning i brann, og at dette fører til 42 dødsfall blant mennesker som støtter en folkeavstemning om et føderalt Ukraina. Den norske journalisten mener i stedet at bevisene tyder på at hovedansvaret for dødsfallene ligger hos brannvesenet som kom sent på brannstedet. Færseth hevder også at de høyreekstremes rolle er sterkt overdrevet i hele dokumentaren om de mørke sidene av den ukrainske revolusjonen.

Kampanjen mot dokumentaren tar sikte på å gi folk som har denne mangelen på moral å unnskylde massemord, muligheten til å «kommentere» dokumentaren i forbindelse med at den blir sendt. Deres mål er å fremme sine såkalte kritiske røster, slik at de kan få dokumentaren som om den skulle vøre basert på konspirasjonsteorier.

La ikke budskap som unnskylder høyreekstrem vold, hvor den enn måtte forekomme, få siste ordet i massemediene.

Forsvar ytringsfrihet og informasjonsfrihet mot regjeringer og deres tilhengere som ønsker å påtvinge sine egne folk og folk i andre land, sine meninger og sitt ensidige budskap som den eneste gyldige sannheten.

Dette åpne brevet blir sendt til media og allmennheten i Sverige og nabolandene. Hjelp oss å støtte fred, ytringsfrihet og informasjonsfrihet samt å eksponere høyreekstrem vold.

Bakgrunn

Vi som har startet denne internasjonale kampanjen har ulik bakgrunn.

Som bønder er vi bekymret for landbruket i Ukraina, med sine 7 millioner bønder blir underlagt en politikk fra EU og IMF som rammer små og mellomstore bønder: en politikk som favoriserer store bedrifter innen agro-business.

Som ansatte i offentlig sektor er vi bekymret for skjebnen til den ukrainske nasjonen ligger i hendene på bedrifter som ønsker å erstatte sosiale rettigheter med privatiserte sosiale tjenester for å kunne tjene penger på folks behov.

Som pasifister og miljøvernere, er vi bekymret over at NATOs generalsekretær hevder at miljøbevegelsen med sine protester mot fracking spiller i hendene på Russland.

Vi er også opptatt av hvordan Russland og andre nasjoner, som ikke deler vestlige geopolitiske interesser, blir framstilt som fiender i Sverige og ellers i den vestlige verden med sikte på å fremme opprustning og krig i stedet for fredsbygging.

Vi, som menneskerettighetsaktivister, er svært bekymret for selektiv anvendelse av udelelige menneskerettigheter, herunder både sosiale og politiske dimensjoner ved dobbeltmoral som svekker kampen for menneskerettigheter over hele verden.

Kampanjen mot dokumentaren ble støttet av Maidan Norge, eksil-ukrainsk organisasjoner og en svensk menneskerettighetsorganisasjon (Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter). Andre som går imlot dokumentaren har sin bakgrunn i en tankesmie som er finansiert av bransjeorganisasjoner, forsvarsforskning, den ukrainske ambassaden, den svenske public service-radio (Sveriges Radio AB) og menneskerettighetsorganisasjoner som deler den svenske regjeringen.


Oppropet kan undertegnes her.

 

Editorial team

Tord Björk, editor, Ukrainabulletinen
Stig Broqvist, active in Friends of the Earth Helsingborg
Lars Drake, assistant professor Swedish University of Agriculture (SLU)
Jan Wiklund, popular movement researcher

Supporters

Goran Brankovic, peace activist
Mika Böök, peace activist
Susanne Gerstenberg, peace activist
Thomas Gunnarsson, peasant
Joel Holmdahl, peasant
Jake Kayzer, peace activist
Thorsten Laxvik, peasant
Markus Limmergård, board member FiB/K
Oleg Mezjuev, Ukraine observer
Anders Romelsjö, professor emeritus, radical blogger
Bo Sundbäck, teacher
Maj Wechselmann, documentary film maker

International supporters

Mika Böök, Finland
Noam Chomsky, USA
Pål Steigan, Norge

KampanjeStøtt oss

9 KOMMENTARER

  • Bare for den som lever på en løgn. Ellers er sannheten alltid vår venn, dersom man har rygg til å bære den. Alltid. 🙂

   Opprop signert.

 1. Sannheten blir nok helt bannlyst om litt:) med tanke på den økonomiske krise som endrer en geopolitisk balanse i verden og som vi bare har sett en begynnelse på.

 2. Da er det to korrupte regimer det ikke er lov å kritisere i Vesten, det tyrkiske og det ukrainske. Mitt tips er at det neste regimet det blir forbudt å kritisere er shariadiktaturet Saudi-Arabia.

 3. «La ikke budskap som unnskylder høyreekstrem vold, hvor den enn måtte forekomme, få siste ordet i massemediene.»

  No f***in’ pasaran!

  Signert.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.