Lekkasje om TTIP: USA setter EU under enormt press

14

Virkeligheten bak de hemmelige TTIP-forhandlingene er verre enn man kunne ane, skriver Süddeutsche Zeitung. Avisa har fått tak i 240 sider hemmelige dokumenter fra forhandlingene mellom USA og EU.

Ifølge redaksjonen viser dokumentene at USA setter EU under et enormt press for å oppnå store innrømmelser:

 • Trykket fra USA mot EU er sterkere og langt mer omfattende enn det som hittil er kjent.
 • Washington truer med å blokkere eksportlettelsene for EUs bilindustri hvis ikke EU gir USA full adgang for landbruksprodukter.
 • Tilsvarende angriper USA-forhandlerne grunnleggende prinsipper i den europeiske forbrukerbeskyttelsen.

Det siste punktet handler blant annet om at USA forlanger full adgang for sine genmanipulerte produkter og sitt hormonkjøtt.

Det er Greenpeace som har fått tak i dokumentene og lekket dem til internasjonal presse. Jorgo Riss, som er direktør i Greenpeace EU sier til avisa The Guardian:

These leaked documents give us an unparalleled look at the scope of US demands to lower or circumvent EU protections for environment and public health as part of TTIP. The EU position is very bad, and the US position is terrible. The prospect of a TTIP compromising within that range is an awful one. The way is being cleared for a race to the bottom in environmental, consumer protection and public health standards.

USAs forslag inneholder et krav om at EU må informere industrien på forhånd om enhver planlagt endring av regelverket og tillate amerikanske selskaper samme tilgang til EUs reguleringsprosess som europeiske selskaper har. Amerikanske selskaper skal kunne påvirke lovgivinga i EU på flere punkter i prosessen, blant annet gjennom en hærskare av planlagte tekniske grupper og komiteer. Riss kommenterer dette slik:

Before the EU could even pass a regulation, it would have to go through a gruelling impact assessment process in which the bloc would have to show interested US parties that no voluntary measures, or less exacting regulatory ones, were possible.

Organisasjonen War on Want har publisert et sammendrag av de 240 sidene her.

Deres første kommentar er: Dette betyr kroken på døra for europeisk landbruk!

TTIP har store likheter med den TTP-avtalen for landene rundt Stillehavet.

Forhandlingene om denne avtalen som gjleder 12 land ved Stillehavet har vært hemmeligholdt, men WikiLeaks har lekket en del av dokumentene og New York Times har kommentert dem.

De avslørte dokumentene viser at det er først og fremst de farmasøytiske gigantene, Big Pharma, som har stått bak TTP. NYT skriver:

Pharmaceutical firms and their trade associations have filed by far more lobbying disclosure forms on the Pacific trade negotiations than any other industry, according to the watchdog Sunlight Foundation. More broadly, the pharmaceutical and health product industries have been the biggest spenders on lobbying, and drug company deal-making with the Obama administration and in Congress was instrumental in securing passage of the Affordable Care Act.

«Det er klart for enhver at dette handler om markedsadgang for den farmasøytiske industrien,» sier Deborah Gleeson fra School of Psychology and Public Health at La Trobe University i Australia.

At Big Pharma også har hatt sitt å si for TTIP-forhandlingene, er velkjent.

Motstanden mot TTIP er allerede massiv i Tyskland og den øker også i andre land. Med den nye lekkasjen er det sannsynlig at flere vil komme ned fra gjerdet og se at dette handler om så alvorlige ting at det er på tide å si stopp. Men i så fall må kravet komme fra grasrota, for ledende europeiske politikere er kjent for å hoppe når Washington sier Hopp!

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


14 KOMMENTARER

 1. EU er fullstendig underlagt USA. Jeg leste nylig boken «Mekka Deutschland» av dr. Udo Ulfkotte, og han skriver at tyske politikere har vært motstandere av masseinnvandringen siden 80-tallet, men at masseinnvandringen har blitt gjennomført på grunn av et enormt press fra USA.

 2. De har utarmet sin egen befolkning, tatt helsevesenet fra dem, forsikringsverdigheten, kredittverdigheten, hus og hjem, hjemby, lov og orden, sikkerhet mot narkotika og ulovlige våpen, friheten…

  Where To Invade Next er ikke et spørsmål. TTIP er allerede i ferd med å gjennomføre erobringen. Ikke av nye territorier, men av siste skanse som kan få deres kapitaltre til å fortsette veksten de forventer skal nå inn i himmelen. En hittil lovbeskyttet befolkning som krever deregulering for å kunne gjøres til mål for den sær-amerikanske versjonen av markedsliberalisme, den kapitalradikale, oppstått av tankegods europeere har hatt vett på å kaste på huet og rævva over havet i løpet av de siste 500 år.

  De «lever» (handler heter det vel) i den hellige overbevisning om at kapitalen kun kan fortsette å vokse dersom folkeflertallet, altså de eiendomsløse og kapitalfattige, fratas enhver form for trygghet, sikkerhet, frihet, og til syvende og sist kjøpekraft. Til syvende og sist, fordi det etter sammenblanding av radikal kapitalisme og positivistisk markedsliberalisme vil kjøpekraften forutsettes å være konstant selv ved bortfall av liv og helse, hus og hjem.

  Og de lærer ikke engang av hvilket endelikt de har gitt egen befolkning. Det drukner i deres egne svart/hvitt-syn, mellom moralsk og LGBT-vennlig, moralsk og passifistisk, moralsk og neger, moralsk og kriminell, moralsk og fattig, moralsk og muslim, moralsk og ateist, moralsk og sosialist, moralsk og sulten, moralsk og syk, moralsk og arbeidsledig, moralsk og kunnskapsrik, moralsk og vis…

  Og ennå, klokka 17:50, er det ingen norske medier som har skrevet noe om lekkasjene. Det seneste som står å lese er om de utlovede dusørene til de som kan lekke dokumenter fra forhandlingene.

 3. Vi har to ganger hatt folkeavstemming om norsk medlemskap i det som nå heter EU. For meg ser det ut som TTIP/TISA (eller hva det heter) innebærer vel så stor av ståelse av nasjonal suverenitet som EU medlemskap. Burde ikke opinionen kreve folkeavstemming?

  • Ja, det blir et nytt nivå av suverenitetsavgivelse. Først gir de enkelte medlemsland bort sin suverenitet til EU, så gir EU kollektivt bort hele pakka til the Usual Suspects (US). Genialt.

   Staten Norge nekter fortsatt overfor egen befolkning for at vi er EU-medlemmer, til tross for at Fru Brundtland meldte oss inn i 1994 mot folkets vilje ifølge siste avstemning om saken. Professor i rettsvitenskap Eivind smith kalte suverenitetsavgivelsen den gangen for en konstitusjonell katastrofe.

   At vi er medlem kan man se bl.a. av det faktum at Norge er regjerende EU-mestre i implementering. Men når Fru Brundtland melder seg personlig inn i EU og tar Norge med seg uten lov, er det ikke noe vanlig standard-medlemskap vi snakker om i hvert fall, det er i det minste det meget eksklusive VIP-medlemskapet («EU Black Gold Membership» tror jeg er det eksakte navnet). Det er svinedyrt, men da slipper man å være tilstede på alle de dryge møtene selv. Man bare betaler, implementerer, og tenker på noe hyggeligere. Genialt igjen.

   Så her skal det avgis, det er pokker så sikkert!

    • Takk, glimrende! Skal lese straks.

     Må nesten bare få legge til noe de fleste her sikkert husker altfor godt fra ’94, men det er jo et episk stunt: Hun Fru Brundtland, hun kunne jo f**n ikke vente, hun ante jo hvordan den der folkeavstemingen om ordinært EU-medlemskap kom til å gå, så hun bare dro ned og tegnet oss for «Black Gold Membership as described in the EEA» (EØS) ganske rett i forkant av folkeavstemningen. Og kom unna med det. Man må jo bare bli imponert av sånt. Og nesten litt hjerneskadd av å tenke på det, merker jeg.

     Nå er det «The Elders» som er den nye greia til Fru Brundtland. En gjeng gamle bulldozere som har tatt på seg «gammel & klok»-hattene sine og nå utgjør en slags rynketank.

     • Tja, handelsavtalene er jo godt i gang sjøl om folket stritter i mot… Danmark sa endelig ja til F-35 ^^ Her er det om og gjort å bruke mest mulig penger på krigsleker – og la fornuften fare. klinte opp dette på FB:

      Grattis med flykjøpet Damn-ark og Fogh Rasmussen ^^
      NATO + Goldman Sachs + Lockheed Martin = Uttrykksikonet heart
      MAJOR Shareholders Lockheed Martin Corp.
      SSgA Funds Management, Inc.- 16.8%
      Capital Research & Management Co. – 9.27%
      The Vanguard Group, Inc.- 5.71%
      BlackRock Fund Advisors- 4.34%
      —————————————————————–
      MAJOR Shareholders Goldman Sachs Group Inc
      Goldman Sachs Group – 5.63%
      SSgA Funds Management, Inc.- 5.18%
      The Vanguard Group, Inc. – 5.17%
      BlackRock Fund Advisors – 3.65%
      Capital Research & Management Co. – 2.43%.
      —————————————————————–
      Goldman Sachs Group Inc. has hired Anders Fogh Rasmussen, a former prime minister of Denmark and ex-NATO chief, to help tackle the political hurdles the bank has encountered since buying into a state utility last year. (bloomberg 5. august 2015)
      En ni år lang anbudsrunde er på vei mot mål.
      Det danske forsvarsdepartementet har bestemt seg for F-35, melder dansk radiokanal. Samtidig hagler kritikken mot jagerflyet.

     • Jøss, hvorfor i alle dager leste jeg først feil og trodde det sto «ni år lang absurdsrunde»?

  • @tømte tråd/anbud… Pappmacheen må jo tørkes, ministre må kjøpes, og ja – et anbud tar vel ni år for å få en slik pengegalopp igang.. .Men denne anbudsprosessen kommer vel neppe særlig høyt på rangstigen til transparancy international. Og husk danske drenger – betal strømmen, ellers sender Goldman Sax inkassopisken på dere…

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.