Lekkasje om TTIP: USA setter EU under enormt press

0

Virkeligheten bak de hemmelige TTIP-forhandlingene er verre enn man kunne ane, skriver Süddeutsche Zeitung. Avisa har fått tak i 240 sider hemmelige dokumenter fra forhandlingene mellom USA og EU.

Ifølge redaksjonen viser dokumentene at USA setter EU under et enormt press for å oppnå store innrømmelser:

  • Trykket fra USA mot EU er sterkere og langt mer omfattende enn det som hittil er kjent.
  • Washington truer med å blokkere eksportlettelsene for EUs bilindustri hvis ikke EU gir USA full adgang for landbruksprodukter.
  • Tilsvarende angriper USA-forhandlerne grunnleggende prinsipper i den europeiske forbrukerbeskyttelsen.

Det siste punktet handler blant annet om at USA forlanger full adgang for sine genmanipulerte produkter og sitt hormonkjøtt.

Det er Greenpeace som har fått tak i dokumentene og lekket dem til internasjonal presse. Jorgo Riss, som er direktør i Greenpeace EU sier til avisa The Guardian:

These leaked documents give us an unparalleled look at the scope of US demands to lower or circumvent EU protections for environment and public health as part of TTIP. The EU position is very bad, and the US position is terrible. The prospect of a TTIP compromising within that range is an awful one. The way is being cleared for a race to the bottom in environmental, consumer protection and public health standards.

USAs forslag inneholder et krav om at EU må informere industrien på forhånd om enhver planlagt endring av regelverket og tillate amerikanske selskaper samme tilgang til EUs reguleringsprosess som europeiske selskaper har. Amerikanske selskaper skal kunne påvirke lovgivinga i EU på flere punkter i prosessen, blant annet gjennom en hærskare av planlagte tekniske grupper og komiteer. Riss kommenterer dette slik:

Before the EU could even pass a regulation, it would have to go through a gruelling impact assessment process in which the bloc would have to show interested US parties that no voluntary measures, or less exacting regulatory ones, were possible.

Organisasjonen War on Want har publisert et sammendrag av de 240 sidene her.

Deres første kommentar er: Dette betyr kroken på døra for europeisk landbruk!

TTIP har store likheter med den TTP-avtalen for landene rundt Stillehavet.

Forhandlingene om denne avtalen som gjleder 12 land ved Stillehavet har vært hemmeligholdt, men WikiLeaks har lekket en del av dokumentene og New York Times har kommentert dem.

De avslørte dokumentene viser at det er først og fremst de farmasøytiske gigantene, Big Pharma, som har stått bak TTP. NYT skriver:

Pharmaceutical firms and their trade associations have filed by far more lobbying disclosure forms on the Pacific trade negotiations than any other industry, according to the watchdog Sunlight Foundation. More broadly, the pharmaceutical and health product industries have been the biggest spenders on lobbying, and drug company deal-making with the Obama administration and in Congress was instrumental in securing passage of the Affordable Care Act.

«Det er klart for enhver at dette handler om markedsadgang for den farmasøytiske industrien,» sier Deborah Gleeson fra School of Psychology and Public Health at La Trobe University i Australia.

At Big Pharma også har hatt sitt å si for TTIP-forhandlingene, er velkjent.

Motstanden mot TTIP er allerede massiv i Tyskland og den øker også i andre land. Med den nye lekkasjen er det sannsynlig at flere vil komme ned fra gjerdet og se at dette handler om så alvorlige ting at det er på tide å si stopp. Men i så fall må kravet komme fra grasrota, for ledende europeiske politikere er kjent for å hoppe når Washington sier Hopp!

Forrige artikkelMoskva 1994
Neste artikkelTvåårsdagen av massakern i Odessa
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).