– Russland har ikke opplevd en slik styrkeoppbygging på sine grenser siden 1941

0

Den som sier dette er Stephen F. Cohen, professor emeritus fra New York University og Princeton University. Cohen er også assisterende redaktør av The Nation.

Han sa dette i et radiointervju med John Batchelor 17. mai 2016:

We have been watching for nearly a month a steady buildup of American and NATO forces along near Russia’s borders – on land, on sea and in the air,. There has been nothing like this on Russia’s borders, such an amassing of hostile military force, since the German invasion of the Soviet Union in 1941.

Kommentaren kom etter at Jens Stoltenberg og andre NATO-ledere smilende klippet over et bånd for å innvie en missilbase i Romania. Cohen fant hele seremonien absurd. Dette var jo ikke å åpne en veistrekning eller ei bru, det var å innvie angrepsvåpen rettet mot Russland. Det er ingen tvil om at man i Moskva ser denne basen og denne styrkeoppbygginga som en direkte trussel mot Russland.

Cohen mener at verden ikke har vært så nær en kjernefysisk krig siden Cuba-krisa i 1962:

NATO forces in the Baltic states are only steps from Russia; and because while in the 1962 Cold War crisis there was only one tripwire, in and around Cuba, today there are several US-Russian confrontations, from the Baltic states, Ukraine, and Turkey to Syria.

Cohen mener at enten går Pentagon som en søvngjenger mot krig uten å skjønne hva man gjør, eller også er det noen der som ønsker krig.

I Norge er det nesten ingen debatt om dette, og mediene setter knapt nok et spørsmålstegn ved NATOs narrativ eller alliansens massive krigsforberedelser. Det er det man kaller en fri og uavhengig presse.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelSveriges avtale med NATO utsettes ett år?
Neste artikkelSto «våre» terrorister bak massemord i Syria?
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).