Rike kvinner skal frelse verden

0
Mette Marit på besøk i Afrika. Hun er en av veldedighetsindustriens apostler.

Kronprinsesse Mette Marit fikk 8 minutter på lørdagsrevyen 14.05.2016 for å markedsføre den nye filantropiske organisasjonen som blant annet hun og Melinda Gates har tatt initiativet til, The Maverick Collective. I tråd med det som er blitt den journalistiske standarden i NRK var det hele et reint feel good-innslag. Kritiske refleksjoner hører ikke hjemme sammen med lørdagskosen.

Fra norsk side er det Camilla Hagen Sørli som er medlem av «kollektivet». Hun er styreleder i Canica-konsernet og arving til Stein Erik Hagens imperium. Hun er god for omlag 50 milliarder kroner, og altså en av Norges fremste monopolkapitalister og rikeste personer.

Jeg har ingen grunn til å tvile på det personlige engasjementet til disse kvinnene. Og de har utvilsomt rett når de sier at for å løse fattigdomsproblemet, må man satse på jenter og kvinner. Men det må være lov å peke på noen forhold:

Det er synd å spolere lørdagskosen, men jeg er redd Edvard Munchs ord fortsatt gjelder:

«Rikfolk stjeler fra samfunnet. Den rike som gir almisser, stjeler dobbelt. Han stjeler hjerter også.»

 

Forrige artikkelPsykologisk krigføring, falske narrativer og bedrag
Neste artikkelPsychological warfare, false narratives and deception
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).