Ekstremvarme i India og Pakistan

0

India og deler av Paistan hjemsøkes av en varmebølge knapt noen har opplevd maken til. 19. mai 2016 ble det målt 51 °C i Phalodi, India. Dette slår den gamle rekorden for India på 50,6 °C målt i Pachpadra 25. mai 1886. Dette skriver The Weather Channel.

I Pakistan ble det samme dag målt 51,5 °C i Jacobabad

For hele jorda har de siste 12 månedene til og med april 2016 vært den varmeste 12-måneders perioden som er målt. USAs National Oceanic and Atmospheric Administration skriver:

April 2016 was record warm for the month, rounding out one full year of record-breaking monthly temperatures for the globe. This is the longest such balmy streak in the 137-year record, which dates back to 1880.

For April, the average global temperature was 1.98 degrees F above the 20th-century average of 56.7 degrees F, according to scientists from NOAA’s National Centers for Environmental Information. This temperature departure from average was not only the highest for the month of April in the 1880-2016 record, but also the fourth-highest among all months on record.

The globally averaged sea surface temperature for April was also highest for this month on record and surpassed the same period in 1998 by 0.43 degrees F — the last time a similar strength El Niño occurred. This April we also saw the the smallest Northern Hemisphere snow cover extent recorded in 50 years of snow-cover data collection.

For the four months of 2016 (January–April), the average temperature for the globe was 2.05 degrees F above the 20th-century average of 54.8 degrees F. This was the highest temperature for this period in the record, breaking the previous record set in 2015 by 0.54 degrees F.

The globally averaged sea surface temperature for the year to date also broke a record, exceeding the same January–April period in 1998 by 0.47 degrees F, the last time a similar strength El Niño occurred.

India Today skriver at det er registrert mange dødsfall på grunn av ekstremvarmen og det er sendt ut varsel om rød alarm i åtte delstater.

 

 

Forrige artikkelDekkoperasjon av AKO Capital
Neste artikkelNorge ødela landet i bomberegn. Nå herjer et terrorregime.
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).