USA rustar upp kraftigt i Europa

0
Anders Romelsjö

Detta blogginlägg inleds med några ord om synen på olika länder som krigshot och övergår sedan till ett blogginlägg av Pål Steigan 3/2 om USA:s stor upprustning i Europa. Risken för krig mot Ryssland ökar.
Enligt en mycket stor opinionsundersökning hösten 2013 från WIN och Gallup International är USA det största hotet mot världsfreden. Mer än 66 000 människor i 65 länder tillfrågades av forskare vid WIN och Gallup International. Man fann att 24 procent av alla tillfrågade svarade att USA ”är det största hotet mot freden i världen i dag.” Pakistan och Kina kom på andra och tredje plats med 8 respektive 6 procent. Afghanistan, Iran, Israel och Nordkorea delade fjärde plats med 4 procent. http://jinge.se/mediekritik/varldsopinionen-usa-varldens-storsta-fredshot.htm

Mycket av fientligheten mot Amerika kommer från länder i Mellanöstern och Nordafrika, som löpt risken att påverkas av amerikanska militära aktioner under det senaste decenniet. Femtiofyra procent av kineserna och 49 % av ryssarna bedömde USA som den farligaste nationen medan 13 procent i USA ansåg att deras eget land var det största hotet mot världsfreden också.
* Jag hittar inte frågor om risk för krig i deras undersökning år 2014 och 2015.

Obama hök untitled

Ingen rök utan eld- en liten påminnelse av mig om USA:s insatser detta millenium.

* Det illegala brutala kriget mot Irak med mellan hundratusen och en miljon dödade;
* Det brutala angreppskriget i Afghanistan;
* Sönderslagningen av Libyen via NATO;
* Kriget mot Syrien via ombud som banat vägen för ISIS;
* Drönarna, där användning baseras på beslut av president Obama utan juridisk eller demokratisk insyn;
* CIA:s omvandling från brutal spionorganisation och statskuppare till terrroristorganisation (Pulizerprisvinnaren Mazetti);
* De upprepade mordförsöken mot Venezuelas ledare Chavez och Kubas ledare Castro;
* Tortyren har fått ett tydligt ansikte i västvärlden;
* Den kraftiga militära upprustningen, med minst 700 militärbaser i andra länder och en omringning av Kina och Ryssland
* Den omfattande moderniseringen av kärnvapen av Nobels fredspristagare Obama;
* Den omfattande, tidigare hemliga övervakningen av människor runtom i världen, av statschefer, viktiga organisationer och USA-bolags konkurrenter av NSA och andra;
* Guantanamo

Obama has cut the number of nuclear weapons by a smaller percentage than any American president since the end of the Cold War, according to an analysis by Hans Kristensen, director of the Nuclear Information Project at the Federation of American Scientists Obama’s 10 percent reduction over six years trails even George W. Bush’s 50 percent. http://www.politifact.com/truth-o-meter/article/2015/dec/14/politifact-sheet-our-guide-to-military-spending-/

Pål Steigans artikel 3/2 2016 https://steigan.no/2016/02/03/massiv-usa-opprustning-i-europa/
.
USAs försvarsminister Ashton Carter har lagt fram förslag till militärbudget år 2017. Där föreslår han att öka satsningen på European Reassurance Initiative till 3,4 miljarder dollar, eller fyra gånger så mycket som i dag!
Militärutgifter 0053_defense-comparison-crop
International Business Times skriver ”A possible next war could be back on familiar terrain in Europe, Secretary of Defense Ashton Carter warned Tuesday. Carter previewed a $582 billion 2017 defense budget that will be released in full Feb. 9, and it includes a request for $3.4 billion as part of the European Reassurance Initiative that focuses on Russian threats. “We haven’t had to worry about this for 25 years, and while I wish it were otherwise, now we do,” Carter said, citing Russia in a speech at the Economic Club of Washington, the Associated Press reported. The U.S. is taking a “strong and balanced approach” toward the Kremlin, he added.
Det er naturligvis den angivelige trusselen fra Russland som brukes som argument for denne voldsomme opprustninga. Men over hele verden er det USA som blir sett på som den største trusselen mot freden.
Frihetsgudinna gråter bild

Deutsche Wirtschafts Nacrichten (DWN) anmärker torrt att «man ska inte räkna med att Tyskland har någon inverkan på beslutet.” Tyskland är som bekant det viktigaste europeiska NATO-landet och EUs största medlemsland, men behandlas av USA mer som en kronkoloni än som en partner. Efter påtryckningar från USA har Tyskland nyligen ändrat sin militära doktrin så att man nu också ändrat sin militärdoktrin, så att man nu också i Berlin ser Ryssland som huvudiende.

Däremot är naturligtvis den alltid snakkende «representanten for norsk venstreside», Libyas slakter, Jens Stoltenberg, naturligvis svært entusiastisk: “This is a clear sign of the enduring commitment by the United States to European security,” said Stoltenberg, a former prime minister of Norway. “It will be a timely and significant contribution to NATO’s deterrence, and collective defense.»

i Andra om: , , , , , , , , , ,

DWN IBN Times Gallupundersökningen BBC-undersökningen 2009 Cleveland Leader 9/4 2009 Frågeundersökning 2011 Pew Research Gallupundersökningen om USA som hot Globalresearch 15/12 Gulf Today 15/12 AB 13/12 Democracy Now London Review of Books Nyhetsbanken UD blogg Intervju med Putin mm Globalresearch artikelFria Tidningen 13/9 FIB-Kulturfront Reuters 16/9 SvD 3/9 DN 27/8 DN 28/8 DN 2 28/8 SvD 24/3 DN 21/3 SvD 22/3Svensson-bloggen Guardian Independent Amnesty SvD 15/3 SKP-bloggen AFP

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.