Minst tre av Brussel-bomberne kom via Hellas

0

Minst tre av terroristene som gjennomført bombeaksjonene i Brussel 22. mars 2016 kom via Hellas sier greske myndigheter til avisa Kathimerini.

De reiste via øya Leros til Aten. Naim Al Hamed og Sofiane Ayari brukte syriske pass og var samarbeidspartnere med Salah Abdeslam som satt i varetekt i Belgia på grunn av sin rolle i Paris-terroren i november 2015. Greske myndigheter kjente til at de var i Hellas.

Tredjemann, Khalid el Bakraoui, som sprengte seg sjøl på metroen i Brussel, fløy fra Italia i juli med belgiske papirer uten at verken italienske eller belgiske myndigheter hadde noen mistanke til ham.

Ayari ble arrestert 18. mars i en leilighet i Molenbeek i Brussel. Leiligheten var full av tunge våpen og var åpenbart en terrorsentral.

Jihadistene som gjennomførte terroraksjonene i Paris 13. november 2015 brukte den samme ruta via Hellas. De kom med båt fra Tyrkia til Leros i oktober.

En av selvmordsbomberne fra Brussel flyplass, Ibrahim El Bakraoui, ble sendt av tyrkiske myndigheter med fly fra Istanbul til Amsterdam ifølge Nederlands justisminister Ard van der Steur.

Tyrkias president Recep Erdoğan hevder at Tyrkia hadde advart Belgia mot ham.

CIA hadde brødrene Khalid og Ibrahim El Bakraoui på sin terrorliste før de gjennomførte terroraksjonen.

Dette viser at terroristene har reist ganske uhindret gjennom Europa i flere tilfeller, til dels godt kjent av flere sikkerhetstjenester. Flere av dem har reist med syriske pass. Dette bekrefter tidligere mistanker om at terroristene kamuflerer seg som flyktninger. Men det reiser også en rekke spørsmål.

Kong Abdullah av Jordan har hevdet overfor amerikanske politikere at Erdoğan sender terrorister til Europa.Han sa at den tyrkiske presidenten tror på radikal islam som en løsning på problemene i regionen og «det faktum at terroristene reiser til Europa er en del av tyrkisk politikk. Tyrkia gir dem en dask på hånda, men lar dem slippe unna.»

Denne rutinemessige reisinga fram og tilbake fra Tyrkia til Europa styrker mistanken om at dette kan være tilfelle.

Men hvilken rolle har de ulike sikkerhetstjenestene spilt? Er det bare ubekrivelig inkompetanse som har gjort at godt kjente terrorister uhindret har fått gjennomføre terroraksjonene, eller har folk i de hemmelige tjenestene bevisst sett en annen vei?

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.