Minst tre av Brussel-bomberne kom via Hellas

0

Minst tre av terroristene som gjennomført bombeaksjonene i Brussel 22. mars 2016 kom via Hellas sier greske myndigheter til avisa Kathimerini.

De reiste via øya Leros til Aten. Naim Al Hamed og Sofiane Ayari brukte syriske pass og var samarbeidspartnere med Salah Abdeslam som satt i varetekt i Belgia på grunn av sin rolle i Paris-terroren i november 2015. Greske myndigheter kjente til at de var i Hellas.

Tredjemann, Khalid el Bakraoui, som sprengte seg sjøl på metroen i Brussel, fløy fra Italia i juli med belgiske papirer uten at verken italienske eller belgiske myndigheter hadde noen mistanke til ham.

Ayari ble arrestert 18. mars i en leilighet i Molenbeek i Brussel. Leiligheten var full av tunge våpen og var åpenbart en terrorsentral.

Jihadistene som gjennomførte terroraksjonene i Paris 13. november 2015 brukte den samme ruta via Hellas. De kom med båt fra Tyrkia til Leros i oktober.

En av selvmordsbomberne fra Brussel flyplass, Ibrahim El Bakraoui, ble sendt av tyrkiske myndigheter med fly fra Istanbul til Amsterdam ifølge Nederlands justisminister Ard van der Steur.

Tyrkias president Recep Erdoğan hevder at Tyrkia hadde advart Belgia mot ham.

CIA hadde brødrene Khalid og Ibrahim El Bakraoui på sin terrorliste før de gjennomførte terroraksjonen.

Dette viser at terroristene har reist ganske uhindret gjennom Europa i flere tilfeller, til dels godt kjent av flere sikkerhetstjenester. Flere av dem har reist med syriske pass. Dette bekrefter tidligere mistanker om at terroristene kamuflerer seg som flyktninger. Men det reiser også en rekke spørsmål.

Kong Abdullah av Jordan har hevdet overfor amerikanske politikere at Erdoğan sender terrorister til Europa.Han sa at den tyrkiske presidenten tror på radikal islam som en løsning på problemene i regionen og «det faktum at terroristene reiser til Europa er en del av tyrkisk politikk. Tyrkia gir dem en dask på hånda, men lar dem slippe unna.»

Denne rutinemessige reisinga fram og tilbake fra Tyrkia til Europa styrker mistanken om at dette kan være tilfelle.

Men hvilken rolle har de ulike sikkerhetstjenestene spilt? Er det bare ubekrivelig inkompetanse som har gjort at godt kjente terrorister uhindret har fått gjennomføre terroraksjonene, eller har folk i de hemmelige tjenestene bevisst sett en annen vei?

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelTerror i Bryssel, Lahore och Palmyra
Neste artikkelUSA rustar upp kraftigt i Europa
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).