Saudi Arabia truer med å selge seg ut i USA, hvis landets rolle i 11. september avsløres

0
Barack Obama belønnes av Saudi-Arabia

Saudi Arabia har fortalt Obama-administrasjonen og medlemmer av Kongressen at landet vil selge unna verdier for hundrevis av milliarder dollar dersom Kongressen vedtar en lov som gjør det mulig å stille regjerinnga i Saudi Arabia til ansvar for en eventuell rolle i 11. september terroren i 2001. Det er New York Times som skriver dette.

Dette er blitt aktualisert fordi pårørende til ofrene for 11. september har reist en sak der de krever offentliggjøring av 28 sider som er hemmeligstemplet i den offisielle rapporten om terroren.

Obama-administrasjonen har drevet lobby overfor Kongressen for å blokkere lovforslaget, og den saudi arabiske trusselen har vært oppe i mange diskusjoner mellom kongressmedlemmer, State Department og Pentagon. Tjenestemennene har advart senatorene mot at loven kan føre diplomatiske og økonomiske tilbakeslag.

Adel al-Jubeir, som er utenriksminister i Saudi Arabia, overbrakte kongedømmets budskap til Washington under sitt besøk i mars 2016 da han fortalte senatorer at landet ville bli nødt til å selge unna verdier i USA for opp mot 750 milliarder dollar for å unngå at de eventuelt kunne bli blokkert av domstoler i USA.

Etterlatte etter ofrene for 11. september driver en kampanje som konsentrerer seg om de 28 sidene, 28 pages, sider i den rapporten fra etterretningskomiteen i Kongressen som Bush-administrasjonen hemmeligstemplet.

Tidlligere senator Bob Graham, som har lest de 28 sidene, sier at:

The 28 pages primarily relate to who financed 9/11 and they point a very strong finger at Saudi Arabia as being the principal financier.

Andre kongressmedlemmer som har lest de 28 sidene sier liknende ting, og sier at sidene ikke har noen ting med nasjonal sikkerhet å gjøre, bare med forholdet til en fremmed stat. Graham sier også følgende om Saudi Arabias rolle i spredninga av sin ekstreme variant av islam og av terrorgrupper:

Well, one, they have continued, maybe accelerated their support for one of the most extreme forms of Islam, Wahhabism, throughout the world, particularly in the Middle East. And second, they have supported their religious fervor, with financial and other forms of support, of the institutions which were going to carry out those extreme forms of Islam. Those institutions have included mosques, madrassas and military. Al-Qaeda was a creature of Saudi Arabia; the regional groups such as al-Shabaab have been largely creatures of Saudi Arabia; and now, ISIS is the latest creature.

Som kjent var 15 av de 19 angivelige gjerningsmennene bak 11. september saudi-arabiske statsborgere, så at det skulle finnes forbindelser til det hodekappende oljediktaturet, er jo ingen urimelig tanke. George W. Bush, som er kjent for sine nære personlige og økonomiske forbindelser med Saudi Arabia, brukte derimot 11. september som argument for å angripe Afghanistan, en katastrofal krig som fortsetter den dag i dag. Bush lanserte som kjent sin «War on Terror», som ikke på noen måte rettet seg mot dem som finansierte terrorismen, men som førte fram til ødeleggelsen av Irak.

Når Saudi Arabia nå offisielt truer med drastiske økonomiske tiltak mot USA dersom Kongressen tillater offentliggjøring av dokumenter om landets eventuelle rolle i 11. september, er jo det langt på vei en innrømmelse av at her finnes det informasjon som ikke tåler dagens lys.

En annen sak er hvor reell trusselen er. Noen kommentatorer, som for eksempel Edwin M. Truman fra  Peterson Institute for International Economics mener at Saudi Arabia vil få problemer med å få solgt unna så mye og at landet vil skade seg sjøl vel så mye som USA.

Saudi Arabias økonomi er ikke bærekraftig på verken kort eller lang sikt, og mye tyder på at kongedømmet er blitt mer desperat og aggressivt nettopp på grunn av dette.

Sarah Chayes, som er knyttet til elitestiftelsen Carnegie Endowment, og Alex de Waal, som er direktør for World Peace Foundation, publiserte nylig en artikkel i nettavisa The Atlantic, der de blant annet skrev:

In fact, Saudi Arabia is no state at all. There are two ways to describe it: as a political enterprise with a clever but ultimately unsustainable business model, or as an entity so corrupt as to resemble a vertically and horizontally integrated criminal organization. Either way, it can’t last. It’s past time U.S. decision-makers began planning for the collapse of the Saudi kingdom.

En vertikalt og horisontalt integrert kriminell organisasjon!

Daværende statssekretær Espen Barth Eide i den rødgrønne regjeringa formulerte seg litt annerledes da han i 2010 uttalte: «Norge og Saudi-Arabia har gode bilaterale relasjoner og sammenfallende posisjoner innenfor flere utenrikspolitiske områder.»

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.