Tidligere stabssjef i Pentagon: – USA vil miste sitt imperium

0

Den tidligere stabssjefen i Pentagon, Lawrence Wilkerson, sier til Deutsche Wirtschafts Nachrichten at USA må gi opp sin imperietenkning, ikke minst fordi den ikke lenger kan finansieres.

Wilkerson mener at en stor trussel mot USA er amerikanerne sjøl:

Vi er et imperium og vi tenker som et imperium. Vi vil for enhver pris holde på det amerikanske hegemoniet. Men disse anstrengelsene er svært dyre og de skaper en massiv gjeld. USA må utvikle seg til en samarbeidende makt. Jeg tror ikke på at Russland og Kina behøver å være noen trussel mot oss.

Men Wilkerson er ikke optimistisk til en eventuell president Hillary Clinton:

Hillary Clinton vil antakeligvis vinne presidentvalget. Dermed blir USAs politikk videreført som nå. Clinton vil holde på status quo, og kanskje blir hun enda hardere i utenrikspolitikken. Derfor venter jeg ingen stor forandring i utenrikspolitikken. Men derfor regner jeg heller ikke med at hun blir sittende i mer enn en periode. Deretter må det bli en større omlegging av USAs politikk og vi bllir nødt til å bryte med den politikken som er ført de siste 20 årene.

Om forholdet til Russland sier Wilkerson at han ikke har noen kritikk av Russlands opptreden i Ukraina eller i Syria. Han sier uttrykkelig at han mener at den russiske intervensjonen i Syria var riktig og kom til riktig tid. Og han sier: «Vi trenger Russland, Russland trenger oss. Europa trenger Russland og Russland trenger Europa» Om USAs nære allierte i de arabiske oljediktaturene sier han: «Deres dager er talt!»

Wilkerson var en av forfatterne av Colin Powells tale i FN i 2003, der det ble lagt fram falsk informasjon om såkalte masseødeleggelsesvåpen, noe som igjen førte til den katastrofale krigen mot Irak. Wilkerson er klar over forfalskningene som ble begått og sier i dag at «dette var bunnmålet i min karriere».

Lawrence Wilkerson, var nasjonal sikkerhetsrådgiver for Reagan-administrasjonen og flere år stabssjef for utenriksminister Colin Powell under George W. Bush. Her er et intervju med ham der han sier at imperiet er korrupt og at «dette skipet vil synke».

 

Forrige artikkelSaudi Arabia truer med å selge seg ut i USA, hvis landets rolle i 11. september avsløres
Neste artikkelHollande mer upopulær enn noen gang
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).