Russland i FN: – Tyrkia smugler våpen til IS

0

Den russiske FN-ambassadøren Vitaly Churkin har sendt et brev til FNs Sikkerhetsråd der han skriver at Russland har beviser for at Tyrkia er den viktigste leverandørene av våpen og ammunisjon til IS i Syria. Dette skriver CTVNews. Churkin skriver også at våpnene blir smuglet inn i Syria i kjøretøyer fra Tyrkia, til dels også i humanitære kolonner. Våpnene til IS skal ifølge Churkin ha blitt smuglet inn i samarbeid med tre stiftelser. En av disse stiftelsene skal ha sendt 7500 kjøretøyer til IS-kontrollert område siden 2011.

The letter said that among the supplies delivered to IS were ammunition for TOW anti-tank missile systems, RPG-7 grenade launchers and small arms, M-60 recoilless rifles, 82mm mortar shells, hand grenades, communication tools and equipment from the Turkish intelligence services.

The letter also said «smuggling explosives and industrial chemicals to terrorist groups operating in Syria is also usually organized from Turkish territory» through the border crossings. «In order to pass through the border controls unimpeded, effectively with the complicity of the Turkish authorities, products are processed for companies that are purportedly registered in Jordan and Iraq,» it said.

Churkin said large consignments of explosives are often transported by water, especially the Euphrates River.

The letter listed the total supplies of explosives and industrial chemicals sent «to terrorists through Turkey in 2015.» It said 2,500 tons of ammonium nitrate worth approximately $788,700 were sent along with 456 tons of potassium nitrate worth $468,700, 75 tons of aluminum powder worth $496,500, sodium nitrate worth $19,400, glycerin worth $102,500, and nitric acid worth $34,000.

Og hvilke stiftelser er det så som har smuglet våpen til IS? Churkin nevnte tre stykker: Besar Foundation, Iyilikder Foundation og Foundation for Human Rights and Freedoms (IHH), og han hevdet at de har smuglet «diverse forsyninger» på vegne av Tyrkias beryktede etterretningsorganisasjon MIT. Det skal jo bli interessant å se hva disse stiftelsene svarer og om det er noen nordiske NGOer som samarbeider med dem.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.