Russland i FN: – Tyrkia smugler våpen til IS

0

Den russiske FN-ambassadøren Vitaly Churkin har sendt et brev til FNs Sikkerhetsråd der han skriver at Russland har beviser for at Tyrkia er den viktigste leverandørene av våpen og ammunisjon til IS i Syria. Dette skriver CTVNews. Churkin skriver også at våpnene blir smuglet inn i Syria i kjøretøyer fra Tyrkia, til dels også i humanitære kolonner. Våpnene til IS skal ifølge Churkin ha blitt smuglet inn i samarbeid med tre stiftelser. En av disse stiftelsene skal ha sendt 7500 kjøretøyer til IS-kontrollert område siden 2011.

The letter said that among the supplies delivered to IS were ammunition for TOW anti-tank missile systems, RPG-7 grenade launchers and small arms, M-60 recoilless rifles, 82mm mortar shells, hand grenades, communication tools and equipment from the Turkish intelligence services.

The letter also said «smuggling explosives and industrial chemicals to terrorist groups operating in Syria is also usually organized from Turkish territory» through the border crossings. «In order to pass through the border controls unimpeded, effectively with the complicity of the Turkish authorities, products are processed for companies that are purportedly registered in Jordan and Iraq,» it said.

Churkin said large consignments of explosives are often transported by water, especially the Euphrates River.

The letter listed the total supplies of explosives and industrial chemicals sent «to terrorists through Turkey in 2015.» It said 2,500 tons of ammonium nitrate worth approximately $788,700 were sent along with 456 tons of potassium nitrate worth $468,700, 75 tons of aluminum powder worth $496,500, sodium nitrate worth $19,400, glycerin worth $102,500, and nitric acid worth $34,000.

Og hvilke stiftelser er det så som har smuglet våpen til IS? Churkin nevnte tre stykker: Besar Foundation, Iyilikder Foundation og Foundation for Human Rights and Freedoms (IHH), og han hevdet at de har smuglet «diverse forsyninger» på vegne av Tyrkias beryktede etterretningsorganisasjon MIT. Det skal jo bli interessant å se hva disse stiftelsene svarer og om det er noen nordiske NGOer som samarbeider med dem.

Forrige artikkelBrussel – var det falsk flagg?
Neste artikkelKraftige sammenstøt over hele Frankrike i kampen mot den nye arbeidsloven
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).