Kraftige sammenstøt over hele Frankrike i kampen mot den nye arbeidsloven

0
Franske arbeidere kjemper mot den franske arbeidslivsloven

Arbeidere og studenter demonstrerte over hele Frankrike 31. mar mot «arbeidslivsreformene» til François Hollande. France 24 skriver:

Det var sammenstøt i gatene i Frankrime på torsdag under de nye demonstrasjonene mot arbeidslivsreformene da arbeidere og studenter protesterte mot de planlagte endringene i lovene for arbeidslivet.

Opprørspoliti brukte tåregass mot steinkastende demonstranter i Nantes og Rennes, mens rundt 30 studenter ble arrestert etter sammnstøt i Paris. Det var kaos på motoveiene med køer på opptil 400 kilometer rundt Paris.

Ifølge fagforeningene deltok rundt 1,2 millioner mennesker i protestene og 160.000 i demonstrasjonene i Paris. Politiet oppgir langt lavere tall.

Den nye loven øker «arbeidsgivernes» makt i fransk arbeidsliv. De kan utvide arbeidstida, splitte opp pausene, innføre 60 timers uke og innføre en rekke andre forverringer i arbeidslivet. Den nasjonale landsorganisasjonen CGT har gjennomført en analyse av loven her.

En delegasjon fra samtlige franske fagforeninger (CGT, FO, FSU, Solidaires, UNEF, UNL og FIDL) har oppfordret medlemmene av nasjonalforsamlinga til å avvise loven, skriver Le Monde.

Da Hollande ble valgt til president i 2012 skrev Klassekampen på lederplass:
En sosialistseier i Frankrike representerer likevel et lite lysglimt av håp, et håp om at sosialdemokratene i Europa en eller annen gang velger å stille seg i spissen for en visjon for Europa som utgjør et reelt alternativ til dagens nyliberale og høyrekonservative konsensus.
Jeg tillot meg å ha en annen oppfatning. Les artikkelen Illusjonene om Hollande.
Frankrike sliter med svært høy arbeidsløshet, store tap for eksportindustrien, ikke minst på grunn av sanksjonene mot Russland og økonomiske tap i konkurransen med Tyskland på grunn av euroen. Hollande prøver å løse dette ved å velte byrdene over på arbeiderklassen.
Forrige artikkelRussland i FN: – Tyrkia smugler våpen til IS
Neste artikkelUSAs omringning av Russland og Kina
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).