NATO vil ha EU til å bygge opp militærbaser i Libya

0

Etter store anstrengelser og mye manipulasjon har NATO og FN klart å skaffe seg en regjeringssjef i Libya som er villig til å invitere NATO og EU til å etablere seg militært i landet.

Det er ikke helt klart hvor store deler av Libya den nasjonale samlingsregjeringa (Government of National Accord) faktisk kontrollerer. Det som i hvert fall er klart er at det er store deler av landet den ikke kontrollerer, men som er under kontroll av Den islamske staten og andre jihadistgrupper.

Med en lojal marionett på plass kommer neste fase for NATO. Han har «invitert» dem og EU til å opprette militærbaser i landet. (Det er strengt tatt hans viktigste oppgave foreløpig, men den har han utført.)

Så kommer neste ledd. «Venstresidas» mann i NATO, Jens Stoltenberg, erklærer at «NATO vil hjelpe Libya å bygge militærstrukturer i landet». Pengene, 100 millioner euro  i første omgang, skal komme fra EU. Dette sa Stoltenberg på et møte med EUs forsvarsministre i Luxemburg 19. april 2016 ifølge AFP.

Tysklandss forsvarsminister Ursula von der Leyen sa at en henvendelse om dette fra den libyske samlingsregjeringa var en forutsetning for at EU ville gjøre dette. Deutsche Wirtschafts Nachrichten skriver at Stoltenberg allerede tidligere denne måneden hadde uttykt at NATO for framtida også vil regne seg berettiget til å «forsvare seg» på fremmed territorium. Den tyske nettavisa peker på at dette også vil gi rustningsindustrien store fordeler. DWN skriver at det ikke er klart hvem den nye samlingsregjeringa i Libya representerer. Men uten å klargjøre det spørsmålet stilte EUs uteriksminister Federica Mogherini 100 millioner europeiske skatteeuro til disposisjon for det nye militærprosjektet.

Den katastrofale krigen som Jens Stoltenberg og Norge gikk i spissen for i 2011 ødela landet og kastet det ut i et kaos der ulike klaner og jihadistgrupper sikret seg kontroll over hver sin del av landet. Og nyllig har den islamske staten sikret seg kontroll over oljehavna Sirte. Under påskudd av å bekjempe en islamsk jihadisme de sjøl har væpnet og banet vei for, kommer NATO nå tilbake og sikrer seg et brohode for de kommende krigene i Afrika.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelPanama og kriminaliseringa av det globale finansystemet
Neste artikkelFrankrike truer med å bryte TTIP-forhandlingene
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formenn i AKP(m-l) 1975–84). Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).