Panama og kriminaliseringa av det globale finansystemet

8

Avsløringa av #PanamaPapers etterlater svært mange ubesvarte spørsmål. Som for eksempel: Hvem sto bak? Hva var hensikten med utvalget? Hvorfor var det så få amerikanske selskaper på lista, når man vet at de er de største hvitvaskerne i verden?

Counterpunch har snakket med den anerkjente økonomen Michael Hudson, som har jobbet på innsida av finanssystemet, som en betrodd medarbeider i Chase Manhattan Bank og er professor i økonomisk forskning ved University of Missouri, Kansas City.

Han sier at hele det globale systemet med skatteparadiser og hvitvasking ble skapt av den amerikanske finanskapitalen i full forståelse med den amerikanske regjeringa. Han var sjøl i Chase på den tida og var et førstehånds vitne til det som skjedde. Hensikten var å betjene det militær-industrielle komplekset med kapital. Dette gjorde samtidig den finansielle eliten i USA til en pengevaskende kriminell klasse. Hudson sier:

The whole financial system basically has been criminalized in the process of being militarized, to subsidize the fact that countries like the United States and Britain have heavy military budgets. This is how they finance their military budget – with money laundering by the world’s criminal class. The byproduct is to leave the largest companies tax exempt, from Apple to Exxon, right down the line.

Les hele intervjuet her.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Start diskusjonen på forum.steigan.no

Historisk kommentararkiv

8 KOMMENTARER

 1. Og uansett hva svarene på disse spørsmålene blir, hvis avsløringene om «panama papers» kan skape økt motmakt mot skatteparadisene, er det bra! Og det er hva den politiske oppgaven består i! Og hva lille Norge også kan gjøre i den forbindelse, er viktig!

 2. Zerohedge har en artikkel om det.
  «I think the leaker was working on behalf of a sophisticated intelligence agency.»

  «The fact that we seem to know nothing about “John Doe” concerns me. Say what you will about Edward Snowden, but he came out publicly shortly after his whistleblowing and offered himself up for the world to judge. His life, career and personality have been put on full display, and each and every one of us has had the opportunity to decide for ourselves whether his motivations were noble and pure or not.
  With the Panama Papers’ “John Doe” we are given no such opportunity, and in fact, the whole thing reads very much like a script concocted by some big budget intelligence agency. Once I started coming around to this conclusion, the obvious choice was U.S. intelligence; given the lack of implications to powerful Americans, the clownishly desperate attempts to smear Putin, and the appearance of Soros, USAID, Ford Foundation, etc, linked organizations to the reporting.»

  http://www.zerohedge.com/news/2016-04-12/swiss-bank-whistleblower-claims-panama-papers-was-cia-operation

  • Har et spørsmål.Gjerne til Pål.
   Det ser ut som en artikkel nylig er blitt fjernet fra forsiden her på Steigan.

   Dagfinn Klausen skrev dette
   3. desember 2015 klokka 10:02
   ,Er det noen som kan forklare hva han mener her :

   «Interessant er det forøvrig å konstatere, at det tok under ett døgn før Steigans innlegg ble fjernet fra forsiden på steigan.no.»
   Hva skjer ?

   • Tilbake til min fundering om Steigan.no har noen beskyttelse og da mener jeg fysisk men også mot diverse andre represalier… Sikkert ikke og om Pål fjerner alt hva han kan så hva har han før alternativ om han ikke får hjelp…. Stoltenberg hjertelig avskydd på denne blogg sa det bra etter sist valg… «vi i Norge har det kjedelig, men om litt blir det noe annet». Det sovende folket høye på boligpris heroin og monopolisert media;)

 3. Litt av et fundament USA og vesten..! Konstruerer land alene for å unndra seg skatt i tillegg til å «gjøre opp krigsgjelda med narkopenger» – støtta av kongressen? Jeg oversatte hele artikkelen som kan leses på min Facebook. Kanskje Steigan skulle sakset oversettelsen fra intervjuet/samtale med Hudson til egen artikkel?

 4. «Panama og krminaliseringa av det globale finansystemet»

  Bra plukket opp av Steigan – den brutalt ærlige og kortfattede gjennomgangen til den gode økonom Hudson er fascinerende grei å forstå. (Alle anbefales for øvrig å lese artikkelstedet http://www.Counterpunch.org daglig – der er mye god info & kritikk å finne !-).

  I avsnittene umiddelbart foran konklusjonen Steigan siterer, forklarer Hudson hvordan skatteunndragelser enkelt og hypotetisk kunne unngås, men at det ikke vil skje, fordi skatteunndragelses-mulighetene tiltrekker seg illegitime midler (penger) som dollar-systemet trenger for å opprettholde dollaren som verdensvaluta.

  «[T]his explains why there’s not going to be a solution to money laundering. If you would solve the money laundering problem and tax companies and their worldwide earnings, you would tax Apple on all the income that it makes tax exempt in Ireland by using Ireland as a tax avoidance center, you would take on the largest vested interests in the United States – oil, gas and monopolies.

  I don’t think any politician is strong enough to attract campaign contributions from these main contributors and at the same time really push to tax them. They’re going to go after the little guy who is trying to walk through the loopholes that the oil industry created a century ago. But it’s hard to go after the little guy and the small tax evaders without catching the big fish. And the big fish are the biggest corporations in the United States.

  That’s why the problem is not going to be solved. It won’t be solved largely because the United States wants to support the dollar by attracting all of this crooked money, just like England wants to support sterling by making itself the flight capital center for all of the biggest criminals in the world, from the Russian kleptocrats to African dictators and Asian money launderers.»

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.