Panama og kriminaliseringa av det globale finansystemet

0

Avsløringa av #PanamaPapers etterlater svært mange ubesvarte spørsmål. Som for eksempel: Hvem sto bak? Hva var hensikten med utvalget? Hvorfor var det så få amerikanske selskaper på lista, når man vet at de er de største hvitvaskerne i verden?

Counterpunch har snakket med den anerkjente økonomen Michael Hudson, som har jobbet på innsida av finanssystemet, som en betrodd medarbeider i Chase Manhattan Bank og er professor i økonomisk forskning ved University of Missouri, Kansas City.

Han sier at hele det globale systemet med skatteparadiser og hvitvasking ble skapt av den amerikanske finanskapitalen i full forståelse med den amerikanske regjeringa. Han var sjøl i Chase på den tida og var et førstehånds vitne til det som skjedde. Hensikten var å betjene det militær-industrielle komplekset med kapital. Dette gjorde samtidig den finansielle eliten i USA til en pengevaskende kriminell klasse. Hudson sier:

The whole financial system basically has been criminalized in the process of being militarized, to subsidize the fact that countries like the United States and Britain have heavy military budgets. This is how they finance their military budget – with money laundering by the world’s criminal class. The byproduct is to leave the largest companies tax exempt, from Apple to Exxon, right down the line.

Les hele intervjuet her.

Forrige artikkelHollande mer upopulær enn noen gang
Neste artikkelNATO vil ha EU til å bygge opp militærbaser i Libya
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).