– Associated Press samarbeidet med Adolf Hitlers nazi-regime

4

Avisa The Guardian skriver at det amerikanske nyhetsbyrået Associated Press inngikk et formelt samarbeid med Adolf Hitlers regime i Tyskland på 1930-tallet:

The Associated Press news agency entered a formal cooperation with the Hitler regime in the 1930s, supplying American newspapers with material directly produced and selected by the Nazi propaganda ministry, archive material unearthed by a German historian has revealed.

Dette framgår av en studie som er utført av forskeren Harriet Scharnberg som er publisert i Studies in Contemporary History.

The Guardian skriver videre:

Associated Press, which has described itself as the “marine corps of journalism” (“always the first in and the last out”) was the only western news agency able to stay open in Hitler’s Germany, continuing to operate until the US entered the war in 1941. It thus found itself in the presumably profitable situation of being the prime channel for news reports and pictures out of the totalitarian state.

AP tillot også naziregimet å bruke deres fotoarkiver til å spre antisemittisk propaganda. Blant annet ble fotoer derfra brukt til å illustrere SS-brosjyra “Der Untermensch” og “The Jews in the USA”, som skulle vise hvor dekadente jødene i USA var.

AP publiserte også propagandafotografier som var valgt ut av Hitler personlig for å skape negative holdninger til Sovjetunionens Røde Armé, skriver Scharnberg.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


4 KOMMENTARER

 1. Greit å få det svart på hvitt, men det er vel mest en bekreftelse på hva som allerede har vært nokså opplagt. Driver du lovlig nyhetsformidling under sånne regimer, er du alltid regimets mann. Opportunistisk eller i utgangspunktet. Ferdig arbeid.

  • Det som dere bør se på som litt ille, er at vi har fått ungdommen til å slutte å tro på jødegassingsstyret, så det kan kanskje være en idee om gjengen på Steigan slutter med krigsvinnerbildet av 2vk, før de oppegående yngre ALLE går til det alternative høyre, da disse ikke har noe behov for å fortsette foreldrenes løgnkampanjener for at de troende ikke skal miste troen på at de sloss for det gode.

   Jeg har sagt det før, men dere må slutte å begjøke og bedra egne barn, om venstresiden skal overleve som en levende ideologi. Om dere ikke klarer å forholde dere til at dere selv har blitt løyet til, og derfor ikke klarer å lese informasjon om hvem som faktisk gjorde hav under 2vk, foreslår jeg at dere holder kjeft.

   • Så, så. Det er klart det lyves vanvittig mye om 2vk. Vi er fødte løgnere, og til og med selvbedraget er genetisk forankret.
    At seierherrene (om)skriver historien, er blitt en klisjé med god grunn. Men det gjør faktisk alle parter etter beste evne, og det kan være flere parter som fremstiller sin egen rolle som seierrik overfor sam- og ettertidens befolkning i egen innflytelsessfære. Jfr. Russlands historie om Den Store Fedrelandskrigen versus amerikansk serierherrehistorie versus norsk okkupasjons- og 2vk-historie. I den tidlige fasen av en krig heter det at sannheten er det første offer, og dette gjør vel ikke historieskrivingen akkurat mer presis fra noen part.

    Uten å prøve å finne ut her å nå, eller krangle om hva som er sant og usant, det er klart det ikke var fri presse i Hitler-Tyskland, og vel så det.

    Men jeg er forsåvidt irritert selv, fordi jeg nå vet at jeg i oppveksten har blitt proppa øra full av et overmåte oppblåst og tendensiøst helteepos om 2vk i Norge med ekstremt mye utelatelsessynder, skjønnmaling og skryt og endel løgn. Alle holder på sånn, og det er jo så gammalt som dritt å hevde gruppas status og styrke ved enhver anledning og litt til, men på individnivå, i et samfunn der solidariteten til det bestående kanskje ikke er helt uproblematisk, er det bare irriterende og skuffende. Det er som på så mange andre fronter. Veldig mye har tydeligvis vært en stor bløff. Men jeg mener den vokste ut av alle proporsjoner rett etter 2vk, eller kanskje egentlig mot slutten av krigen når den indre kampen om fremtidens Norge etter krigsavslutning virkelig var i gang. Vi ble lurt trill rundt, Arne.

    (Du mener sikkert at du ble mindre lurt enn meg, men det kan jeg avvise på prinsippiellt grunnlag siden jeg alltid vet best uansett.)

    Far min avbrøt forresten jusstudier rett etter krigen, etter praksistid knyttet til landssvikoppgjøret. Han ble sjokkert og skuffet over hvordan en del etterforskning foregikk og hvordan oppgjøret ble brukt til diverse personlige vendettaer og ting som må ha vært politiske utrenskinger det ikke egentlig var dekning for ifbm vedkommendes faktiske handlinger. Så det var ikke bare gutta på skauen, med Krag-Jørgensen, uten kommunister, som var pensum heller. Med årene har bare høna blitt mer ribba.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.