– Vil krisa knekke EU eller vil EU knekke krisa?

7

Vil krisa knekke EU eller vil EU knekke krisa? – slik er opptakten til EUs toppmøte ifølge Der Spiegel, og avisa er ikke villig til å satse penger på at EU klarer det.

EU er oppe i sin verste krise noensinne. Det er flyktningekrisa som står øverst på agendaen. Og sultan Erdoğan har lykkes med å sette EU-toppene i ei kattepine. Så stor makt har han over Europa nå at EU har formøte med ham forut for sitt eget møte. Og han krever stadig nye konsesjoner fra EU for ikke å sende et par millioner flyktninger langs landeveien mot Europa.

Angela Merkel har mistet posisjonen som EUs reelle leder, og ingen har tatt over kappen. Noen få land følger fortsatt hennes taktstokk, men de fleste land i EU følger nå sin egen vei i flyktningepolitikken.
Men som om ikke det var nok, så risikerer EU å sprekke i begge ender. Det er et knapt flertall i Storbritannia for en brexit. Folkeavstemninga i juni er ikke garantert å gå EUs vei.

I den andre enden er en grexit, et gresk farvel med eurosonen igjen på tapetet. IMF forventer at Hellas skal skjære ned ytterligere ni milliarder euro eller 4,5% av BNP for å få et overskudd på 3,5% i åra framover. Verken IMF eller Hellas tror egentlig at dette er mulig. Og da er en grexit igjen aktuell.

Hvis dette skjer samtidig med at britene melder seg ut, vil det kunne få en kaskadevirkning gjennom EU. Gjensidige straffetiltak, kansellering av avtaler, nye utmeldelser, sammenbrudd i eurosonen, ingen klarer å forutsi konsekvensene.

En grexit-brexit ville være en «perfekt storm», den ville slå som en stående bølge gjennom hele Europa og få land etter land til å se etter utgangen. Og om ikke dagens ledende partier gjør det, vil nye partier komme inn fra kulissene og ta over.

I sitt brev til investorene skriver Lord Rothschild at 2016 vil bli svært vanskelig. Han mener at økonomien befinner seg «i stormens øye» og ramser opp en hel rekke problemer som ser ut til å slå til samtidig.

The litany of problems which confronts investors is daunting: the QE tap is in the course of being turned off and in any event its impact in stimulating asset prices is coming to an end. There’s the slowing down to an unknown extent in China. The situation in the Middle East is likely to be unresolvable at least for some time ahead. Progress of the US and European economies is disappointing. The Greek situation remains fraught with the country now having to cope with the challenge of unprecedented immigration. Over the last few years we have witnessed an explosion in debt, much of it repayable in revalued dollars by emerging market countries at the time of a collapse in commodity prices. Countries like Brazil, Russia, Nigeria, Ukraine and Kazakhstan are, as a result, deeply troubled. In the UK we have an unsettled political situation as we attempt to deal with the possibility of Brexit in the coming months.

Jeg har ingen bekymringer for Lord Rothschild og hans bittelille klasse av ultrarike, men derimot er jeg svært bekymret over at motkreftene mot milliardærene er så svake og så forvirret at de ikke klarer å bygge opp noen motstand.

(Les også: Europas krise og menn uten egenskaper)

KampanjeStøtt oss

7 KOMMENTARER

 1. Er ikke sikker på om det noen krise selv om alle media konkurrerer i å krisemaksimere. Immigranter/flyktninger skaper arbeidsplasser og er et positivt bidrag til økonomien i Europa.

  • Hvis du har rett i dette, burde jo flyktningene bare bli i Hellas, for der trengs det i hvert fall arbeidsplasser.

 2. Finanskrisen, og flyktningekrisen er begge satt igang av USA, sannsynligvis planlagt. De rike blir rikere uansett om resten av verden er i krise. Krefter i USA går systematisk til verks for å svekke andre maktstrukturer hvis de får for mye innflytelse. USA foretrekker små land og konflikter fremfor fungerende strukturer som EU og Arab League (tidligere med Libya i spissen).

 3. «men derimot er jeg svært bekymret over at motkreftene mot milliardærene er så svake og så forvirret at de ikke klarer å bygge opp noen motstand.»

  Dere i det radikale venstre styres av folk som får sin lønn for å være de respektable taperne, og da bestemmer de som bestemmer reglene for hva som er respektabelt.

  Skal man få slutt på denne utingen med de betalte respektable taperne, så må de angripes under navn, hardt og brutalt, alle som en, når de forsøker å gjøre tema skadelig for makten til forbudte områder for diskusjon, ved å skremme folk til å holde kjeft.

  Det er fordi de er mere redde for jobben sin enn de er for mobbeofrene, at ofrene er skyld i egen skjebene, mens
  makten alltid er skyldfrie i maktens egne massemedia. Det er derfor opp til de som ikke er kneblede lønnsslaver å ta denne kampen, da man ikke kan forvente at hornalister og andre begjøkere som er redde for jobben sin eller fremtidig karriere, skal si noe annet enn at kritikerne er kokko, at pressen er både objektiv og fri, irrelevant av hva som er sant***

  Hva om Steigan.no hadde hatt en åpen tråd med månedes Gjøk, hvor man kunne postet grelle eksempler på hvor en flink liten hund voksne nordmenn klarer å være, når de uttaler seg offentlig? Har man en regel om at det kun er lov å ha det morsomt på deres bekostning, kan det bli nåde ha en oppdragende effekt, samt at det kan blir underholdende lesning?

  *** Mere sant er faktisk at en presse som er åpen med at den ikke er fri på alle område, gjør at leserne kan kompensere for det på ulike vis, så det burde ringe alarmklokker når budskapet er at den er fri og objektiv, når den irealteten er statsfinansiert. Mer skremmende er at vi kan vitse med at Norge har totalitære trekk, uten at det blir skandale, noe svensker ikke tør gjøre med Sverige.

 4. «Jeg har ingen bekymringer for Lord Rothschild og hans bittelille klasse av ultrarike, men derimot er jeg svært bekymret over at motkreftene mot milliardærene er så svake og så forvirret at de ikke klarer å bygge opp noen motstand.»

  Motkreftene? Finnes det motkrefter? Jeg kan ikke huske å ha sett noen. Partier som Rødt ser ut til å være opptatt med å få importert flest mulig velferdsmigranter for å fylle lommebøkene til Petter Stordalen og andre bolighaier. Også pappagutten Bjørnar Moxnes er vel interessert i verdistigning på villaene han eier, så at han vil øke tyngden på etterspørselsiden ved å importere hundretusener av bolighungrige unge menn, er forståelig.

  Også er det jo en ny verdensorden som må innføres. Ellers blir Magog sur.

 5. Nå finnes det faktisk motkrefter,om ikke akkurat venstreorienterte.:
  Dagens kommunevalg i Hessen viser stor framgang for AfD.Og,som det heter i kommentarer i Tysk presse.:Demokrati uten alternativer er ikke demokrati.
  Det er bare å spenne fast sikkerhetsbeltene-for de gamle matktpartier.Hvem skal stemme på SPD i Tyskland,når de får en koalisjon med CDU på landsplan,og med Die Linke og De Grønne i delstatene?Da heller alternativet.
  I de 3 forstående delstatsvalg er AfD nr.3.Størst i Øst-der de konkurrerer med Die Linke om 2.plass.Foran SPD.Og det er der,i Øst ,det er færrest -migranter.Akkurat som i landene rundt.De vil ikke være med,fordi det koster mere enn det smaker.De vil ikke omfordeles til større fattigdom,og -migrantene vil ikke bo der.
  Hvilket betyr at EU-kommisjonen og alle velkomstkomiteter må stole på Tyrkia.Lykke til ,med byggingen av brakkebyer overalt i det som engang var europeiske velferdsstater.
  Arbeidsplassene som kommer kan fylles med overskuddet av migrasjonspedagoer og -sosionomer.

  Forøvrig er det nå litt seint å forby AfD.De klarer ikke forby NPD-de virkelige høyreradikale engang,for velgerne kunne komme til å øke AfDs andel av stemmene enda mere.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.