– Vil krisa knekke EU eller vil EU knekke krisa?

0

Vil krisa knekke EU eller vil EU knekke krisa? – slik er opptakten til EUs toppmøte ifølge Der Spiegel, og avisa er ikke villig til å satse penger på at EU klarer det.

EU er oppe i sin verste krise noensinne. Det er flyktningekrisa som står øverst på agendaen. Og sultan Erdoğan har lykkes med å sette EU-toppene i ei kattepine. Så stor makt har han over Europa nå at EU har formøte med ham forut for sitt eget møte. Og han krever stadig nye konsesjoner fra EU for ikke å sende et par millioner flyktninger langs landeveien mot Europa.

Angela Merkel har mistet posisjonen som EUs reelle leder, og ingen har tatt over kappen. Noen få land følger fortsatt hennes taktstokk, men de fleste land i EU følger nå sin egen vei i flyktningepolitikken.
Men som om ikke det var nok, så risikerer EU å sprekke i begge ender. Det er et knapt flertall i Storbritannia for en brexit. Folkeavstemninga i juni er ikke garantert å gå EUs vei.

I den andre enden er en grexit, et gresk farvel med eurosonen igjen på tapetet. IMF forventer at Hellas skal skjære ned ytterligere ni milliarder euro eller 4,5% av BNP for å få et overskudd på 3,5% i åra framover. Verken IMF eller Hellas tror egentlig at dette er mulig. Og da er en grexit igjen aktuell.

Hvis dette skjer samtidig med at britene melder seg ut, vil det kunne få en kaskadevirkning gjennom EU. Gjensidige straffetiltak, kansellering av avtaler, nye utmeldelser, sammenbrudd i eurosonen, ingen klarer å forutsi konsekvensene.

En grexit-brexit ville være en «perfekt storm», den ville slå som en stående bølge gjennom hele Europa og få land etter land til å se etter utgangen. Og om ikke dagens ledende partier gjør det, vil nye partier komme inn fra kulissene og ta over.

I sitt brev til investorene skriver Lord Rothschild at 2016 vil bli svært vanskelig. Han mener at økonomien befinner seg «i stormens øye» og ramser opp en hel rekke problemer som ser ut til å slå til samtidig.

The litany of problems which confronts investors is daunting: the QE tap is in the course of being turned off and in any event its impact in stimulating asset prices is coming to an end. There’s the slowing down to an unknown extent in China. The situation in the Middle East is likely to be unresolvable at least for some time ahead. Progress of the US and European economies is disappointing. The Greek situation remains fraught with the country now having to cope with the challenge of unprecedented immigration. Over the last few years we have witnessed an explosion in debt, much of it repayable in revalued dollars by emerging market countries at the time of a collapse in commodity prices. Countries like Brazil, Russia, Nigeria, Ukraine and Kazakhstan are, as a result, deeply troubled. In the UK we have an unsettled political situation as we attempt to deal with the possibility of Brexit in the coming months.

Jeg har ingen bekymringer for Lord Rothschild og hans bittelille klasse av ultrarike, men derimot er jeg svært bekymret over at motkreftene mot milliardærene er så svake og så forvirret at de ikke klarer å bygge opp noen motstand.

(Les også: Europas krise og menn uten egenskaper)

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.