– Vil krisa knekke EU eller vil EU knekke krisa?

0

Vil krisa knekke EU eller vil EU knekke krisa? – slik er opptakten til EUs toppmøte ifølge Der Spiegel, og avisa er ikke villig til å satse penger på at EU klarer det.

EU er oppe i sin verste krise noensinne. Det er flyktningekrisa som står øverst på agendaen. Og sultan Erdoğan har lykkes med å sette EU-toppene i ei kattepine. Så stor makt har han over Europa nå at EU har formøte med ham forut for sitt eget møte. Og han krever stadig nye konsesjoner fra EU for ikke å sende et par millioner flyktninger langs landeveien mot Europa.

Angela Merkel har mistet posisjonen som EUs reelle leder, og ingen har tatt over kappen. Noen få land følger fortsatt hennes taktstokk, men de fleste land i EU følger nå sin egen vei i flyktningepolitikken.
Men som om ikke det var nok, så risikerer EU å sprekke i begge ender. Det er et knapt flertall i Storbritannia for en brexit. Folkeavstemninga i juni er ikke garantert å gå EUs vei.

I den andre enden er en grexit, et gresk farvel med eurosonen igjen på tapetet. IMF forventer at Hellas skal skjære ned ytterligere ni milliarder euro eller 4,5% av BNP for å få et overskudd på 3,5% i åra framover. Verken IMF eller Hellas tror egentlig at dette er mulig. Og da er en grexit igjen aktuell.

Hvis dette skjer samtidig med at britene melder seg ut, vil det kunne få en kaskadevirkning gjennom EU. Gjensidige straffetiltak, kansellering av avtaler, nye utmeldelser, sammenbrudd i eurosonen, ingen klarer å forutsi konsekvensene.

En grexit-brexit ville være en «perfekt storm», den ville slå som en stående bølge gjennom hele Europa og få land etter land til å se etter utgangen. Og om ikke dagens ledende partier gjør det, vil nye partier komme inn fra kulissene og ta over.

I sitt brev til investorene skriver Lord Rothschild at 2016 vil bli svært vanskelig. Han mener at økonomien befinner seg «i stormens øye» og ramser opp en hel rekke problemer som ser ut til å slå til samtidig.

The litany of problems which confronts investors is daunting: the QE tap is in the course of being turned off and in any event its impact in stimulating asset prices is coming to an end. There’s the slowing down to an unknown extent in China. The situation in the Middle East is likely to be unresolvable at least for some time ahead. Progress of the US and European economies is disappointing. The Greek situation remains fraught with the country now having to cope with the challenge of unprecedented immigration. Over the last few years we have witnessed an explosion in debt, much of it repayable in revalued dollars by emerging market countries at the time of a collapse in commodity prices. Countries like Brazil, Russia, Nigeria, Ukraine and Kazakhstan are, as a result, deeply troubled. In the UK we have an unsettled political situation as we attempt to deal with the possibility of Brexit in the coming months.

Jeg har ingen bekymringer for Lord Rothschild og hans bittelille klasse av ultrarike, men derimot er jeg svært bekymret over at motkreftene mot milliardærene er så svake og så forvirret at de ikke klarer å bygge opp noen motstand.

(Les også: Europas krise og menn uten egenskaper)

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelSlik ser World Economic Forum på framtida
Neste artikkel¿Quién dió la orden del ataque noruego a Libia en 2011?
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).