– Selger ut verdier. Merkel demonterer EU.

6

Kommentarene til EU-toppmøtet om flyktningekrisa er bitre og skarpe. Som jeg har vist til i en kommentar, var EU-møtet ut fra en hver nøktern vurdering en skandale. EU-kommisjonens forslag til vedtak ble feid til side etter at Angela Merkel hadde skrevet et helt nytt forslag sammen med Tyrkias ny-osmanske statsminister Ahmet Davutoğlu.

Europadirektør Vincent Cochetel for UNHCR sier at avtaleutkastet er ulovlig etter Den europeiske menneskerettskonvensjonen. Men det vil nok ikke «Mutti» bry seg så mye om.

Nettavisa Deutsche Wirtschafts Nachrichten har en kommentar som både fordømmer EUs moralske sammenbrudd og som tar opp hvilken katastrofe det hele er for folket i Syria:

Den umenneskelige flyttingen av flyktninger til Tyrkia og Hellas tjener hovedsakelig krigsinteressene til CIA, Saudi-Arabia og Tyrkia: For så vil den syriske regjeringen fortsette å tape unge menn som kunne deltatt i kampen mot terror i Syria og for forsvaret og gjenoppbygging av landet. Det er en skandale første klasse at denne krigen ikke engang ble nevnt som en sentral årsak til flyktningproblemet på toppmøtet. For hundretusener av syrere taper sin fremtid fordi leiesoldater fra Gulfen og deres bakmenn i de hemmelige tjenestene får frie tøyler til å virkelig forvandle Syria til en «mislykket stat», og plyndrerne kan slå ned på den som hyener på en død gaselle. Oligarkene fra USA og EU er allerede i posisjon. Oligarkene fra Saudi-Arabia er også klare. Oligarkene fra Russland prøver å holde forsvarslinjene.

I stedet diskuterer vi seriøst en oppheving av asylretten: For hver syriske flyktning tyrkerne tar tilbake, må EU ta imot en annen. De som har klart den farlige overfarten over havet og faller i hendene på NATO, vil bli returnert, og må være, sies det i forslaget, «stille seg bakerst». De er fratatt sin individuelle rett til å søke asyl. Vi ser innføringen av en øvre grense på EU-nivå. Pro Asyl sier, ganske riktig, at det er en «djevelsk plan». Fordi EU vet at dette ikke er i samsvar med folkeretten, sa Juncker etter toppmøtet, var det fortsatt «noen juridiske justeringer» som kreves for å bringe den tyrkiske og greske lovgivningen helt i tråd med kravene i Genève-konvensjonen. Med andre ord blir loven endret slik man ønsker, fordi de gamle ideen om menneskerettigheter ikke fikk flertall i basaren.

EU-lederne anført av Merkel har begått fullstendig knefall for Recep Erdoğan og solgt ut alt de har påstått er «europeiske idealer og verdier». Nå framstår politistaten Tyrkia med dens knebling av og angrep på pressa, dens krig mot egne borgere og dens skamløse støtte til den islamske staten, som den nye modellen som EU har å rette seg etter.

For å vri kniven rundt i såret og vise verden hvor stor makt han har over EU, har Erdoğan fulgt opp sine angrep mot pressa med å kneble det uavhengige nyhetsbyrået Cihan.

Thorbjørn Jagland har kalt EU for en høyere form for sivilisasjon”. Mange har lurt på hva det betyr. De behøver ikke lure lenger. Nå vet de det.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


6 KOMMENTARER

 1. «Thorbjørn Jagland har kalt EU for ”en høyere form for sivilisasjon”. Mange har lurt på hva det betyr. De behøver ikke lure lenger. Nå vet de det.»

  Thorbjørn Jagland hadde ikke kjent igjen en høyere form for sivilisasjon om den så hadde gitt ham sparken og forbud mot all videre deltakelse i samfunnsliv og politikk.

  • Stemmer. Men kulminasjonen kommer ikke før i september. Det blir nok mye dramatikk lenge før den tid også, men meningen er at Obama skal trykke på den berømte atomknappen i september, hvorpå vi får se hva Operation Paperclip utviklet seg til. Dessuten får vi se hvordan en breakaway civilization ser ut.

   Hvis vi da ikke får se hvordan en atomvinter ser ut i stedet, jf. Georgia Guidestones.

 2. Ole Vik: jeg har skrevet om den kommende tredje verdenskrig ganske lenge nå (verdidebatt) og naturligvis pådratt meg mange ironiske og smilende kommentarer. Problemet for oss som ser tredje verdenskrig i anmarsj,er hva skal vi i praksis gjøre nå? Pål Steigans nye giv med nordisk inspirert webside er flott.
  Det er mulig jeg har blitt gammeldags men jeg ser ikke noe annet redskap enn organisering og parti. De eksisterende «progressive» organisasjonene i Norge har avskaffet alle teorier om imperialisme som var basis for all analyse innen ulike retninger av norsk sosialisme. En har altså gått fra klassekamp til «demokrati»,kulturmarxisme og venstreglobalisme og alt dette er ingredienser for nettopp den tredje verdenskrig som kommer.
  Det kunne vært interessant å høre hva Vik mener vi skal gjøre politisk nå? Praksis-filosofien.

  • Det er klart at det trengs et parti. Som kommunist skulle jeg gjerne hatt et kommunistparti. Men til det trengs det kommunister. Og de er ikke så lette å finne. Dessuten er behovene på mange plan: enhetsfront på klassegrunnlag mot kapitalen, folkefront mot krigen, utredningsgrupper og fora. Bare for å ha nevnt noe.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.