Satirevideoen som Erdoğan vil forby

0

Sultan Recep Tayyip Erdoğan i Tyrkia har innkalt den tyske ambassadøren i Ankara på teppet fordi han er rasende på en satirisk video fra NDR. Han forlanger at videoen ikke skal vises igjen. Noe av teksten går sånn: «Er lebt auf großem Fuß, der Boss vom Bosporus. Bei Pressefreiheit kriegt er’n Hals, drum braucht er viele Schals», singt eine Männerstimme zur Melodie von Nenas «Irgendwie, irgendwo, irgendwann». Og videre: «Ein Journalist, der was verfasst, das Erdogan nicht passt, ist morgen schon im Knast.» 

Erdoğan har som kjent slått hardt ned på ytrings- og pressefriheten i Tyrkia. Han har fått bygd seg et gigantisk palass, og han fører krig mot sin egen befolkning. Så satiren er på sin plass, men den er enda mer pinlig for europeiske politikere, fordi de både lar seg presse av denne mannen, finansierer ham og lar ham opptre som en bølle i særklasse.

Forrige artikkel«Smart Power & The Human Rights Industrial Complex»
Neste artikkelDet store barriererevet i alvorlig fare
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).