Satirevideoen som Erdoğan vil forby

8

Sultan Recep Tayyip Erdoğan i Tyrkia har innkalt den tyske ambassadøren i Ankara på teppet fordi han er rasende på en satirisk video fra NDR. Han forlanger at videoen ikke skal vises igjen. Noe av teksten går sånn: «Er lebt auf großem Fuß, der Boss vom Bosporus. Bei Pressefreiheit kriegt er’n Hals, drum braucht er viele Schals», singt eine Männerstimme zur Melodie von Nenas «Irgendwie, irgendwo, irgendwann». Og videre: «Ein Journalist, der was verfasst, das Erdogan nicht passt, ist morgen schon im Knast.» 

Erdoğan har som kjent slått hardt ned på ytrings- og pressefriheten i Tyrkia. Han har fått bygd seg et gigantisk palass, og han fører krig mot sin egen befolkning. Så satiren er på sin plass, men den er enda mer pinlig for europeiske politikere, fordi de både lar seg presse av denne mannen, finansierer ham og lar ham opptre som en bølle i særklasse.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


8 KOMMENTARER

 1. Si hva du vil om Erdogan, men ambisjoner har han; vel litt større enn det enda er grunnlag for. Å forby «formærmelse av presidenten» i eget land gjør vel de fleste dikatorer. Men å kreve tilsvarende forbud i andre land forutsetter et sjølbilde på linje med sultan Suleiman den store.

 2. Nå er det vel ikke bare diktatorer som krever fornærmelsesfri sone både her og der, men det er klart at en såpass sart og tander type som Erdoğan i hvert fall trenger sine «safe spaces».

  Den siste setningen skjønte jeg vel ikke helt:

  «Satiren er på sin plass, men den er enda mer pinlig for europeiske politikere, fordi de både lar seg presse av denne mannen, finansierer ham og lar ham opptre som en bølle i særklasse.»

  Han opptrer som en bølle, men noe skal jo europeiske politikere ha igjen for alle milliardene de kaster etter’n. Og siden det er til gjensidig nytte og glede for begge parter, er det neppe snakk om noe press. Penger har vi nok av, bare Sultanen står på med bøllinga, han. Og det hadde han vel i grunnen egentlig gjort gratis om så var. Så her er alt i orden.

    • Oj, dette var sterke saker, men jeg forstår dessverre ikke tysk tilstrekkelig godt til å få med meg annet enn et og annet ord, så jeg forstår at dette smedediktet søker å innsylte Erdoğan i alt fra dyre- og barnesex til å være stjerne i «gangbang»-porno. Siden jeg aldri har oppfattet noen slike beskyldninger rettet mot sultanen antar jeg poenget her bare er å være så infamt burlesk som det går an…? Eller…?

     • Tanken er vel å teste grensen mellom satire og ærekrenking. Han prøvde å overgå en sang på TV i mars som Tyrkia klaget over.
      I Tyskland er det ulovlig å ærekrenke utenlandske statsoverhoder, øverste strafferamme 5 år. Merkel følte seg nødt til å fordømme denne videoen etter klager fra Tyrkia, og ringte Davutoglu for å beklage.

      En etterforskning har faktisk begynt mot Böhmermann, etter klager fra enkeltpersoner, selv om jeg vil bli overrasket om det går noe lenger.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.