Politisk jordskjelv i tyske delstatsvalg

9

Det har oppstått en ny politisk situasjon etter landdagsvalgene i i Tyskland. Valgets store vinner ble det høyrepopulistiske partiet Alternative für Deutschland (AfD). Det var Sacshen-Anhalt, Baden-Württemberg og Rheinland-Pfalz som gikk til valg. Oversikt over valgresultatet her. I Sacshen-Anhalt fikk AfD 24,2% av stemmene og ble nest største parti. Det sosialdemokratiske partiet SPD ble halvert fra 21,5% til 10,6%. Og regjeringspartiet CDU ligger bare drøye fem prosentpoeng foran sin konkurrent på høyresida. Partiet Die Linke mistet nesten en tredel av stemmene sine i denne delstaten. I Baden-Württemberg vant Die Grüne, som fikk hele 30,3% og forviste CDU til annenplass. På tredjeplass kom AfD med 15,1% av stemmene. Igjen ble SPD nesten halvert til en oppslutning på 12,7%. I Rheinland-Pfalz derimot holdt SPD stillingen med 36,2%, CDU litt ned til 31,8% og AfD 12,6%.

Hovedtemaet i den tyske valgkampen har naturligvis vært innvandringspolitikken. Etter at tyskerne til å begynne med sluttet opp om Angela Merkels Willkommenskultur, er det nå et flertall, til dels stort flertall, av velgerne som er uenige i hennes innvandringspolitikk. Der Spiegel skriver at 48% av tyskerne mener at forbundskanslerens flyktningepolitikk er feil, mens 39% støtter den. En undersøkelse fra ARD-Deutschlandtrend viser at 81% av tyskerne tror at regjeringa ikke har grep om flyktningekrisa.

Det var derfor ikke noen overraskelse at AfD, som det eneste partiet som er markant motstander av denne politikken, ville få oppslutning. Men det overraskende er at de vant så mye at det politiske landskapet ble forandret.

Men det er viktig også å legge merke til at også andre spørsmål har spilt inn. Sachsen-Anhalt er en fattig delstat i det tidligere Øst-Tyskland. Andelen fattige er oppgitt til 20,9% av befolkninga, og blant velgerne var det da også arbeidsløshet som var den nestviktigste saka. En studie fra Otto Brenner Stiftung viser at klassegrunnlaget for AfD er langt mer akademisk i Baden-Württemberg og Rheinland-Pfalz enn i Sachsen-Anhalt. Så ser vi da også at det er de angivelige venstrepartiene som avgir mest stemmer til AfD i nettopp denne delstaten. I øst ser det ut til at det er arbeiderklassevelgere som har følt seg sviktet av «sine» partier og derfor har gått til AfD.

Det er også sterk motstand mot sanksjonene mot Russland i Sachsen-Anhalt, og der har AfD forlangt umiddelbar og betingelsesløs opphevelse av sanksjonene. Sanksjonene koster tysk eksportindustri milliarder av euro i tapte inntekter, og man regner med at hundretusener av arbeidsplasser er gått tapt eller står i ferd med å gjøre det. Dette er også et område der Angela Merkel antakelig har flertallet av velgerne mot seg.

De indre motsetningene i CDU vil øke som følge av valget, og der var det allerede en økende opposisjon mot «Mutti». Koalisjonspartner CSU forlanger en omlegging av flyktningepolitikken som følge av valget. Men det partiet som er mest ille ute er nok SPD. Det tyske sosialdemokratiske partiet har sammen med CDU vært en bærebjelke, den svart-røde konsensusalliansen, i den formen for kapitalisme man har sett i Tyskland,. Nå står partiet i fare for å gå samme vei som sine greske kolleger i PASOK. De er ikke der ennå, men fra å være en gigant, er de på vei mot å bli et mellomstort parti uten strategi og egenart. Deutsche Wirtschafts Nachrichten trekker en sammenlikning med kristelig-demokratene i Italia, som en gang var for en statsmakt å regne, men som nå er forsvunnet.

Sjøl om det bare var et valg i tre av Tysklands 16 delstater, så vil dette valget føre til store endringer i tysk politikk. Det er ingen dristig spådom.

 

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


9 KOMMENTARER

  • Den siste måneden har vel DB og resten av storbankene opplevd en stor dead cat bounce. Jeg tror eliten har til hensikt å holde bankene flytende frem til september/oktober i år, da meningen er at kollapsen skal sammenfalle med tredje verdenskrig. Dessuten har september/oktober tradisjonelt blitt brukt til finanskollapser, av diverse religiøse, okkulte og historiske grunner.

   Når storbankene virkelig begynner å slite så mye at vanlige medier skriver om det, innfører de minus 5-10 prosent innskuddsrenter. Samtidig forbys kontanter sånn at folk ikke kan ta ut pengene sine. Dermed trengs det hverken bailout eller tradisjonell bail-in. Banksterne og deres lakeier — politikerne — er blitt mer sofistikerte siden sist.

 1. Kan vi anta at det samme skjer i Tyskland, som skjedde i Frankrike: at de store, etablerte partiene begynner å samarbeide i større grad, for å holde AfD utenfor politisk makt?

 2. Når jeg ser for meg Angela Merkel, kommer jeg til å tenke på henne som en sliten Sankt Bernhards hund. Hun trenger avløsning fra det politiske styre og stell nå! En del tyskere ser fortsatt ut til å lide av det som jeg vil kalle «Adolf Hitler kompleks..»

 3. Er Merkels tilsynelatende godhet mot flyktningene et skalkeskjul for ønsket om at denne store innvandringen skal føre til lavere lønninger for alle arbeidere?

 4. Det syner mer og mer at Merkel bruker alle midler hun kan for å få mest mulig muslimer til Europa på kortest mulig tid. Norsk msm bruker nå ikke lenger så sterke uttrykk for å beskrive parti som AfD. Noen må visst ha lært noe.

  • I Klassekampen har man ikke lært.
   Dagens leder leter etter halmstrå,mens de bekymrer seg over at «venstrepartiene» tapte mye i Øst-.
   De styrende ,må ta folks bekymringer på alvor,slik at «høyrepopulistene» ikke bryter ny mark.Det hele snus på hodet,og støtten til Merkel skal være et lyspunkt.»Du tror det ikke,før du får se det.»

 5. En ytterligare viktig faktor. I Sachsen-Anhalt fick AfD 24% av rösterna, men utan tidigare passiva väljare som kom direkt från «sofflocket», som vi säger i Sverige, hade de istället bara fått 14%. AfD mobiliserade soffliggare även i övriga delstater, om än inte så markant som i S-A.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.