– Vil ingen snakke om NSA og Norge?

0

I boka Spionbasen har NRK-journalisten Bård Wormdahl avslørt det tette samarbeidet mellom Norge og NSA/CIA gjennom 60 år. Men på tross av grundig dokumentasjon, unnlater de store mediene å følge opp avsløringene. Det er journalistikkprofessor Rune Ottosen som tar opp dette i en artikkel i fagbladet Journalisten. Ottosen skriver:

Bård Wormdal, NRK-journalist og forfatter har skrevet boken «Spionbasen». Den har solgt oppsiktsvekkende bra til fagbok å være. Boken har fått noen anmeldelser, stort sett gode. Gitt bokens kontroversielle innhold og kritiske blikk på norsk base- og sikkerhetspolitikk, er det underlig at få norske medier har fulgt opp påstandene i boka.

Og Ottosen fortsetter:

Sett i lys av Snowdens avsløringer av NSAs omfattende globale overvåking, bør boken vekke interesse i norsk offentlighet. Wormdal viser at det har vært tett samarbeide mellom norsk militær etterretning, NSA og CIA i mer enn 60 år. Samarbeidet fortsetter med full kraft og Wormdal skriver at Nord-Norge er orkesterplass for amerikansk etterretning.

Det Wormdal gjør i denne boka er å gjennomgå og dokumentere det hemmelige samarbeidet mellom Norge og etterretningsorganisasjonene CIA og NSA som har gjort Nord-Norge til en framskutt spionbase for USA. USA har bygd store lyttestasjoner og radaranlegg som står fullstendig under amerikansk kontroll, og Wormdal reiser begrunnede spørsmål om hvor stor den norske demokratiske kontrollen egentlig er.

I den forrige boka si, Satellittkrigen, dokumenterte Wormdahl hvor viktige de norske radaranleggene på Svalbard, i Vardø og i Antarktis er i USAs militærstrategi. I og med at Norge har en stasjon ved hver pol, kan en amerikansk satellitt overføre data to ganger for hvert omløp, altså hvert femtiende minutt. Det sier seg sjøl at dette gir en stor strategisk fordel. Bruken av Troll-stasjonen i Antarktis til militære formål er et åpenbart brudd på avtalen om demilitarisering av Antarktis.

Wormdahl har altså gjennom to bøker dokumentert hvordan Norge er en spydspiss i den offensive krigspolitikken til USA, uten at dette noen gang har vært diskutert eller en gang vedtatt av Stortinget. Den militære utbygginga i nord er for en stor del betalt av USA, og er derfor holdt utenfor norske statsbudsjetter. Dokumentasjonen står fjellstøtt, men de store mediene i Norge ser en annen vei, som vanlig.

Forrige artikkelF35: fryktelig mye feil
Neste artikkelNoruega en pié de guerras
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).