– USA bør forberede seg på at Saudi Arabia bryter sammen

0

I en generasjon har Saudi Arabia vært en krumtapp i USAs Midt-Østen-politikk. Kongedømmet har sørget for en sikker oljeleveranse til supermakta USA i bytte for sikkerhet og at USAs ledelse til enhver tid har lukket øynene for hodekapping, et autokratisk regime og eksport av wahabittisk ekstremisme, (eller spilt på lag med den for å si det på en annen måte). Hodekapperne i Riyadh kan alltid være sikre på at Washington vil kalle dem «moderate» og aldri lage problemer for dem i internasjonale fora. Men denne «idyllen» er på vei til å ta slutt, tror man i Washington.

Det er nettavisa The Atlantic som skriver dette. Avisa er en del av The Atlantic Media Group, som også utgir blant annet utgir Defense One og eier Government Executive Media Group. Redaksjonen har vanligvis svært gode kilder i regjeringa.

Forfatterne er Sarah Chayes, som er knyttet til elitestiftelsen Carnegie Endowment, og Alex de Waal, som er direktør for World Peace Foundation. De skriver:

In fact, Saudi Arabia is no state at all. There are two ways to describe it: as a political enterprise with a clever but ultimately unsustainable business model, or as an entity so corrupt as to resemble a vertically and horizontally integrated criminal organization. Either way, it can’t last. It’s past time U.S. decision-makers began planning for the collapse of the Saudi kingdom.

En vertikalt og horisontalt integrert kriminell organisasjon! For en ypperlig formulering og presis beskrivelse. Hører du det Børge Brende?

Chayes og de Waal skriver at de i sine samtaler med militære ledere og andre folk i regjeringsapparatet er blitt svært overrasket over hvor overrasket de er over muligheten for et saudiarabisk sammenbrudd.

Forfatterne skriver at kong Salman (80) ikke akkurat er noen dyktig politiker, og at han har iverksatt en rekke tiltak som hver for seg innebærer stor risiko:

executing dissidents, embarking on foreign wars, and whipping up sectarian rivalries to discredit the demands of Saudi Shiites and boost nationalist fervor.

Chayes og de Waal skisserer tre scenarier: en fraksjonskamp i kongefamilien, trøbbel i krigene i Jemen og Syria eller et internt opprør, eventuelt av jihadister. Forfatterne mener at USAs sikkerhetsorganer og annet personell snarest mulig bør begynne å planlegge hva de skal gjør når Saudi Arabia bryter sammen.

Fra før av vet vi at Saudi Arabia fører en forbrytersk krig mot nabolandet Jemen og har pøst lassevis med penger og ressurser inn i jihadistbevegelser i Midt-Østen og Nord-Afrika. Dessuten har landet, som regner seg som «vokteren av de to helligdommer», drevet en verdensomspennende og kostbar misjonvirksomhet for sin spesielle variant av ekstremt konservativ islam – wahhabismen også kalt petro-islam. Saudi Arabia bruker 10,4% av sitt BNP på militærvesenet. Det er uten sammenlikning mest i verden og det dobbelte av nummer to, De forente arabiske emiratene. Det betyr ikke at prinseklassen er trygge i palassene sine, kanskje snarere tvert i mot.

 

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.