– USA bør forberede seg på at Saudi Arabia bryter sammen

0

I en generasjon har Saudi Arabia vært en krumtapp i USAs Midt-Østen-politikk. Kongedømmet har sørget for en sikker oljeleveranse til supermakta USA i bytte for sikkerhet og at USAs ledelse til enhver tid har lukket øynene for hodekapping, et autokratisk regime og eksport av wahabittisk ekstremisme, (eller spilt på lag med den for å si det på en annen måte). Hodekapperne i Riyadh kan alltid være sikre på at Washington vil kalle dem «moderate» og aldri lage problemer for dem i internasjonale fora. Men denne «idyllen» er på vei til å ta slutt, tror man i Washington.

Det er nettavisa The Atlantic som skriver dette. Avisa er en del av The Atlantic Media Group, som også utgir blant annet utgir Defense One og eier Government Executive Media Group. Redaksjonen har vanligvis svært gode kilder i regjeringa.

Forfatterne er Sarah Chayes, som er knyttet til elitestiftelsen Carnegie Endowment, og Alex de Waal, som er direktør for World Peace Foundation. De skriver:

In fact, Saudi Arabia is no state at all. There are two ways to describe it: as a political enterprise with a clever but ultimately unsustainable business model, or as an entity so corrupt as to resemble a vertically and horizontally integrated criminal organization. Either way, it can’t last. It’s past time U.S. decision-makers began planning for the collapse of the Saudi kingdom.

En vertikalt og horisontalt integrert kriminell organisasjon! For en ypperlig formulering og presis beskrivelse. Hører du det Børge Brende?

Chayes og de Waal skriver at de i sine samtaler med militære ledere og andre folk i regjeringsapparatet er blitt svært overrasket over hvor overrasket de er over muligheten for et saudiarabisk sammenbrudd.

Forfatterne skriver at kong Salman (80) ikke akkurat er noen dyktig politiker, og at han har iverksatt en rekke tiltak som hver for seg innebærer stor risiko:

executing dissidents, embarking on foreign wars, and whipping up sectarian rivalries to discredit the demands of Saudi Shiites and boost nationalist fervor.

Chayes og de Waal skisserer tre scenarier: en fraksjonskamp i kongefamilien, trøbbel i krigene i Jemen og Syria eller et internt opprør, eventuelt av jihadister. Forfatterne mener at USAs sikkerhetsorganer og annet personell snarest mulig bør begynne å planlegge hva de skal gjør når Saudi Arabia bryter sammen.

Fra før av vet vi at Saudi Arabia fører en forbrytersk krig mot nabolandet Jemen og har pøst lassevis med penger og ressurser inn i jihadistbevegelser i Midt-Østen og Nord-Afrika. Dessuten har landet, som regner seg som «vokteren av de to helligdommer», drevet en verdensomspennende og kostbar misjonvirksomhet for sin spesielle variant av ekstremt konservativ islam – wahhabismen også kalt petro-islam. Saudi Arabia bruker 10,4% av sitt BNP på militærvesenet. Det er uten sammenlikning mest i verden og det dobbelte av nummer to, De forente arabiske emiratene. Det betyr ikke at prinseklassen er trygge i palassene sine, kanskje snarere tvert i mot.

 

 

 

Forrige artikkelKunglig export av gatubarn
Neste artikkelNSA spionerte på Berlusconi da han var statsminister. Italia protesterer.
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).