Kunglig export av gatubarn

0

Den svenske avisa Proletären skriver på lederplass:

Marockanska gatubarn har inte i Sverige att göra. Lösningen på den eländiga fattigdomen i kungadömet Marocko – med 40-procentig arbetslöshet bland städernas unga och tillräckligt med gatubarn för att befolka en medelstor svensk stad – ligger varken i Göteborg eller Stockholm. Lösningen finns i Marocko.

Marocko utgör en säker bastion för västimperialismen i Nordafrika. Inte minst sedan trogna bundsförvanter som Mubarak i Egypten och Ben Ali i Tunisien avsatts utgör kungahuset i Rabat en viktig allierad.

Med detta för ögonen har miljarder av västligt finanskapital strömmat in i Marocko. Men ingenting har sipprat ner till folket utan har stannat kvar hos härskarna runt hovet i form av privata förmögenheter och korruption.

På det marockanska samhällets botten finns 30.000 hemlösa barn och ungdomar hänvisade till ett liv i fattigdom, missbruk och kriminalitet. Ett antal tusen av dessa har tagit sig över Medelhavet och fortsätter ett tragiskt liv i samhällets skuggvärld med allt vad det innebär. Ett antal hundra, kanske tusen, av dessa gatubarn har tagit sig till Sverige. Även här lever de i en kriminell tillvaro med allt vad det innebär.

Efter många om och men kom Sverige och Marocko nyligen överens om att tillsätta en kommitté för att diskutera hur gatubarnen ska återföras till Marocko. Inrikesminister Anders Ygeman öppnade även för att Sverige ska betala för barnhem och omhändertagande i Marocko. Men vad är det egentligen att diskutera? Det är de marockanska myndigheternas ansvar att lösa dessa stackares livssituation.

En anledning till att svenska regeringen trippar på tå är att Marocko har hotat med handelsbojkott mot Sverige i allmänhet och Ikea i synnerhet. För att skydda Ingvar Kamprads profitmöjligheter – hans affärsimperium ligger i startgroparna för att öppna sitt första varuhus i Marocko – ska svenska skattebetalare betala för barn- och ungdomsvård i Marocko.

Samtidigt som den svenska barn- och ungdomsvården går på knäna just för att sådana som Kamprad håller sina miljarder undan den svenska skattmasen.

Marockos kung Mohammed VI tillhör den åttonde rikaste kungligheten i världen med en förmögenhet på 18 miljarder kronor. Det blir 600.000 kronor per gatubarn i Marocko, vilket borde räcka gott och väl för att se till att alla dessa barn och ungdomar får en människovärdig tillvaro.

Sedan får väl Ingvar Kamprad sponsra med möbler till barnhemmen. Men svenska skattebetalare ska inte betala för det elände som överklassen ställer till med runt om i världen.

Lenker:

Nettavisa The New Arab skriver:

According to a survey by South African market researchers, the number of Moroccans worth more than a million dollars has more than doubled to 4,800 since 2000 – yet over the same period levels of poverty, inequality and unemployment among recent university graduates have not improved at all. … Four million of Morocco’s 33 million people live below the poverty line, three million of them in rural areas. However, Morocco’s 20 million urban dwellers do not necessarily have it any easier: while youth unemployment in the kingdom as a whole is high at 20.6 percent, among the young urban population it is almost double that, at 39.9 percent.

Middle East Eye skriver:

‘King of the Poor’ 

The paradox of the king’s speech to his people is that the ruler who has been dubbed ‘King of the Poor’ has come to be classified as one of the world’s richest monarchs.

King Mohammed VI’s wealth has mushroomed by 500 percent from a starting point of $500m when he took the throne 15 years ago, according to the French journal Marianne. In 2013, American magazine Forbes estimated his riches at around $2.5bn. People with Money, an American publication dedicated to finance and capital, put Mohammed VI at the top of its list of ‘Richest Royals’, with a yearly income of an estimated $128 million.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.